Politică

Liberalii vorbesc de opozitie, PD-L ar vrea guvern cu PNL, iar PSD ii invita pe toti la el acasa

Liberalii vorbesc de opozitie, PD-L ar vrea guvern cu PNL, iar PSD ii invita pe toti la el acasa
02.12.2008, 18:27 20

Liderul PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut ieri ca PNL "nu e dispus la compromisuri pentru a ramane la putere" si ca liberalii pot servi tara la fel de bine si din opozitie. El a sustinut ca PNL a avut deja discutii si consultari cu UDMR, cu care a decis sa aiba o pozitie de parteneriat.

Ce inseamna o astfel de reactie la un partid curtat din doua parti pentru a participa la guvernare? Liberalii conditioneaza participarea la guvernare de acceptarea de catre parteneri a programului lor de guvernare si a programului anticriza, dar mai ales de mentinerea lui Calin Popescu-Tariceanu in fruntea viitorului Guvern. Altminteri, ameninta ei, ar putea prefera opozitia. PD-L spune ca PNL ramane in continuare principala optiune pentru o guvernare comuna, dar nu singura.
Tariceanu a opinat ieri ca politicienii trebuie sa gaseasca cat mai repede o solutie politica pentru a da stabilitate si un guvern care sa poata sa guverneze Romania.
"Cred ca in acest moment, in care Romania incepe sa simta efectele crizei economice globale, va trebui sa gasim cat mai repede o solutie pentru a da stabilitate si un guvern care sa poata sa guverneze Romania", a sustinut Calin Popescu-Tariceanu. Premierul a anuntat ca, dupa repartizarea mandatelor, liberalii vor avea "peste 20% din mandate in Parlament".
Social-democratii au avut si ei sedinta, presedintele PSD, Mircea Geoan, adresand o invitatie catre liderii celorlalte formatiuni politice intrate in Parlament, pentru inceperea discutiilor, astfel incat sa se formeze cat mai rapid un guvern.
"Suntem deschisi unor discutii cu toate formatiunile care au intrat in Parlament. Ca partid care a inregistrat un succes in aceasta campanie, adresez o invitatie celorlalti lideri de partide politice pentru a putea sa intram intr-o discutie formala si cu presa de fata, daca se poate, sau dupa ce iesim din consultari, pentru a putea sa dam tarii un guvern cat mai rapid", a sustinut Geoana.
El a aratat ca invitatia la negocieri este lansata de PSD catre toate partidele parlamentare, urmand sa se vada ulterior "cei care raspund primii".
Intrebat daca PSD a primit pana acum vreo oferta de negociere, Geoana a precizat: "Numeroase".
Geoana a precizat ca este firesc sa se intre intr-o negociere "ampla", pentru formarea unei majoritati solide, a unei mari "coalitii", care sa dea repede un guvern stabil.
Potrivit lui Geoana, Romania are nevoie de un guvern puternic, cu "o larga majoritate", dand exemplul Germaniei. "In Germania, la alegerile precedente, cei de la CDU au castigat la mai putin de un punct si au astazi o mare coalitie in care CDU are cancelarul si cei de la SPD un numar corespunzator de fotolii in guvernul german. Sunt si alte solutii de mari coalitii in momente dificile pentru democratiile europene".
El a aratat ca mandatul PSD este de a apara "prin toate mijloacele" locurile de munca si puterea de cumparare a populatiei. Geoana a spus ca acesta este "mandatul real" cu care PSD pleaca la discutii.
Cei de la PD-L au avut si ei sedinte, liderul formatiunii, Emil Boc, afirmand ca optiunea primara, dar nu singura, pentru formarea guvernului este PNL, dar ca propunerea liberalilor de a-l mentine pe Calin Popescu-Tariceanu este "maximala", Boc intrebandu-se daca Tariceanu chiar va obtine mandatul de deputat.
"Deocamdata nu negociem nimic pana nu avem rezultatul oficial al alegerilor, confirmat de BEC. Optiunea noastra primara este PNL, dar nu e singura. Dupa ce avem pe masa rezultatele oficiale, incepem discutiile", a spus Emil Boc.
"Dupa ce vedem mandatele, vorbim de solutii alternative si persoane. Discutiile oficiale sau neoficiale trebuie sa se faca pe baza unor mandate si cifre", a explicat el.
Intrebat cum poate negocia cu liberalii, pentru ca PNL nu este dispus sa renunte la postul premier, Boc a raspuns: "Orice partid porneste la negocieri cu solutii maximale".
Liberalii, care sunt curtati atat de PSD, cat si de PD-L, au pus pana in prezent conditii dure pentru inceperea negocierilor. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca liberalii vor negocia cu formatiunea care ofera mai multe garantii si ca principalele conditii ale PNL sunt legate de programul de guvernare si de conducerea Executivului.
"Partidul cu care vom negocia este partidul care este mai apropiat de programul nostru, care ofera mai multe garantii si care are oameni capabili", a declarat Orban, intrebat cu care dintre cele doua partide vor incepe liberalii negocierile.
El mentionat ca singura garantie pentru aplicarea programului de guvernare este detinerea pozitiei de premier, explicand ca Guvernul functioneaza prin decizii consensuale, in care, intotdeauna, ultimul cuvant il are premierul.
Orban a mai spus ca liberalii vor renunta la functia de premier "cu conditia ca PNL sa treaca in opozitie".
Intrebat daca PNL vizeaza anumite ministere, liderul PNL a spus ca atunci cand un partid aplica programul de guvernare, trebuie sa aiba oameni care sa aplice programul de guvernare in domeniile pe care le considera prioritare.
Intrebat daca au existat discutii intre PNL si celelalte partide, Ludovic Orban a replicat: "Evident", mentionand ca "sunt idei, propuneri si sugestii".
Orban a admis ca liberalii "sunt mai apropiati ca program de PD-L", dar nu de Basescu, si ca intre PNL si PSD "au fost batalii grele in ultimii 18 ani", dar ca lucrurile se vor decide intre echipele de negociere.
Orban a negat ca ar fi urmat sa aiba aseara o intalnire cu liderii PD-L. Liberalul a spus ca "nu este stabilita nicio intalnire", adaugand insa ca poate se intalnea un liberal cu un democrat-liberal sa serveasca masa, dar ca nu crede ca democrat-liberalii se grabesc, pentru ca au primit ordin sa stea linistiti si sa il lase pe presedinte sa se ocupe de formarea unui nou guvern.
In afara de Tariceanu si alti lideri liberali au vorbit despre trecerea in opozitie. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a sustinut ca ramanerea in opozitie este o varianta terapeutica pentru liberali la finalul celor patru ani de guvernare, mentionand insa ca liberalii vor cere in cadrul negocierilor continuarea programului anticriza sub conducerea lui Tariceanu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels