Politică

Liderii PNL cauta variante pentru a iesi din impas

Liderii PNL cauta variante pentru a iesi din impas

Tariceanu (stg.) are de ales intre a se retrage din fruntea guvernului si a mai continua un an fara majoritate parlamentara si fara a-si mai putea impune oamenii in guvern

11.02.2008, 20:07 17

Conducerea PNL va lua astazi in discutie varianta continuarii guvernarii dupa decizia Curtii Constitutionale de saptamana trecuta care i-a impus premierului sa vina cu alta propunere la Ministerul Justitiei si i-a dat posibilitatea presedintelui Traian Basescu sa o refuze pe Norica Nicolai. Intre variantele enuntate de PNL si aceea a trecerii prin Parlament a unei noi formule de guvernare, in care sa fie inclusa si Norica Nicolai.
Desi teoretic poate fi luata calcul aceasta solutie, in aceeasi vreme mai multi lideri liberali se gandesc sa renunte la guvernare, in conditiile in care guvernul este minoritar, iar saptamana trecuta au suferit un esec prin adoptarea de catre Senat a cotei diferentiate a TVA.
"Iesirea de la guvernare este una din variantele luate in calcul, dar e ultima dintre solutii. Vom recurge la ea doar daca filosofia actului de guvernare va fi modificata in Parlament, plecand de la aceasta realitate, anume ca guvernul nu are un sprijin masiv in Parlament", a spus Melescanu, ministrul apararii in guvernul Tariceanu II. "Daca s-ar ajunge ca in Parlament sa se blocheze abordarile fundamentale ale politicii guvernului, ne prezentam mandatul", a afirmat vicepresedintele PNL.
El reia astfel o teorie anuntata de vicepresedintele PNL Crin Antonescu, care a spus ca retragerea de la guvernare este una dintre solutiile PNL, in conditiile in care "jumatate dintre ministri sunt la DNA" si pe altii nu ii poate numi in functie.
Un punct important din programul de guvernare al liberalilor - cota TVA - este pe punctul de a fi modificat in Parlament, la presiunile PSD, care au mai impus in trecut si majorarea pensiilor. Camera Deputatilor este asteptata sa se pronunte asupra diminuarii cotei TVA la alimentele de baza si majorarea accizelor pentru produsele considerate de lux. Daca proiectul initiat de parlamentarii social-democrati va trece, atunci in Codul fiscal vor exista doua cote diferite de TVA, 5% la alimente de baza si 19% la celelalte produse, in conditiile in care premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a angajat sa nu modifice cota de 19% pana la finele mandatului sau. Premierul a cerut PSD sa renunte la aceasta initiativa, dupa ce a fost adoptata de Senat, aratand faptul ca legea ar afecta bugetul de stat intr-o prea mare masura.
Crin Antonescu, unul dintre cei mai vocali lideri ai liberalilor si care s-a aflat in dese randuri pe pozitii de adversitate cu presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu, a spus ca va propune colegilor de partid in sedinta de conducere de astazi sa analizeze varianta iesirii de la guvernare.
"Noi nu mai putem guverna. Jumatate din executiv este la DNA, nu putem sa ne punem ministrii in functie. Ii punem in brate lui Basescu guvernarea, sa se spele cu ea. Sa formeze el cabinetul, sa vina cine vrea la putere", a spus Antonescu, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, prin care sefului statului i se permite sa exprime un veto la numirea in functie a ministrilor.
"Norica Nicolai a suferit un atac intru totul nedrept in legatura cu imaginea sa (?). S-a invocat faptul ca Norica Nicolai a fost membru al PCR, de parca Basescu ar fi fost taranist in exil sau parca Berceanu, Blaga si toti ceilalti cavaleri n-ar fi fost membri ai FSN si oameni ai lui Iliescu", a mai spus Antonescu. Refuzul lui Traian Basescu de a o numi in functia de ministru al justitiei pe Norica Nicolai, o apropiata a grupului Antonescu-Orban-Melescanu, a fost considerat legal de catre judecatorii Curtii, potrivit unei decizii de saptamana trecuta, care constrazice o alta decizie din primavara lui 2007, prin care lui Basescu i se spunea ca nu are drept de veto la numirea in functie a ministrilor.
In prezent, interimatul la Ministerul Justitiei este asigurat de Teodor Melescanu.
Insa liberalii au si alte variante pentru ocuparea postului de la Justitie, care a ramas vacant din decembrie, de la demisia lui Tudor Chiuariu, care este anchetat de DNA intr-un dosar legat de terenuri. Potrivit vicepresedintelui liberal Ludovic Orban, liderii PNL au discutat la sfarsitul saptamanii trecute, varianta restructurarii Guvernului si solicitarea unui vot de incredere, in noua formula fiind inclusa, ca ministru al justitiei, tot Norica Nicolai, sau nominalizarea unei alte persoane. La conducerea Ministerului Justitiei sunt vehiculate numele europarlamentarului Renate Weber, fost consilier prezidential pe probleme de Justitie si al lui Gheorghe Mocuta, secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Liberalii au discutat si de o restructurare mai ampla, in care, pe langa nominalizarea Noricai Nicolai la Justitie, sa fie modificata structura si denumirea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, cea a Ministerului Educatiei si cea a Ministerului Afacerilor Externe, potrivit lui Crin Antonescu.
Insa varianta restructurarii nu este vazuta cu ochi buni de partidele din opozitie, fara sprijinul carora guvernul Tariceanu ar putea fi demis la votul din Parlament. PRM a anuntat ca va vota impotriva Guvernului la restructurare, iar purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a spus ca sunt mici sanse ca social-democratii sa sustina din nou guvernul Tariceanu II.
Liderii democrati-liberali spun ca discutiile liberalilor despre iesirea de la guvernare nu au temei. "Daca PNL avea de gand sa iasa de la guvernare, trebuia sa o faca in urma cu un an", a spus ieri vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur. "Nu pleaca cainele de la macelarie", a completat senatorul PD-L Radu Berceanu despre propunerea lui Antonescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO