Politică

Liderii politici saluta semnarea Tratatului

26.04.2005, 19:13 18

Semnarea Tratatului deschide calea aderarii efective a Romaniei la Uniunea Europeana, motiv pentru care toti oficialii romani si europeni au calificat momentul drept unul major.

Atat in Romania cat si in Bulgaria autoritatile centrale si locale au organizat manifestatii si concerte pentru a marca evenimentul.

Presedintele Traian Basescu, care a plecat la Luxemburg insotit de fostii sefi de stat, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, a spus ca semnarea Tratatului este primul act de maxima importanta, care se semneaza dupa al doilea razboi mondial si care are ca obiectiv schimbarea viitorului poporului roman.

"Dupa 45 de ani de comunism si 15 ani de tranzitie, Romania semneaza, in sfarsit, actul prin care isi redobandeste demnitatea de tara europeana", a spus Basescu, la plecarea de pe aeroport.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca semnarea documentului nu reprezinta sfarsitul drumului, Romania avand de indeplinit o serie de obiective, mai ales in domeniile justitiei, afacerilor interne si in combaterea coruptiei. Dar momentul trebuie salutat, a spus Tariceanu.

Si alti lideri politici au folosit acelasi ton. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca 25 aprilie este o zi cu adevarat istorica ce reprezinta intrarea ireversibila a Roma-niei in UE, "speram la 1 ianuarie 2007".

"Ma felicit, ca ministru de externe, ca am incheiat la timp negocierile de aderare", a spus Geoana, amintind ca negocierile au fost incheiate in vremea in care conducea diplomatia romaneasca. El a spus ca pune la dispozitia Guvernului expertiza politica a parlamentarilor PSD, fosti ministri, care s-au ocupat de negocieri.

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a spus ca semnarea documentului reprezinta cel mai important succes al clasei politice romanesti de dupa decembrie 1989.

"Romaniei i se face acum o dreptate istorica. Revine in randul tarilor din Europa de unde a fost alungata in urma deciziei de la Ialta", a afirmat Boc.

Reactii au venit si de la responsabili europeni. Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a spus ca, prin semnarea Tratatului, Uniunea Europeana va fi completata cu doua piese importante.

Comisarul european pentru extindere a felicitat Romania,

intr-un interviu acordat EuroNews, pentru ca a reusit sa respecte termenul limita pentru reformarea sistemului judiciar, atragand atentia insa ca implementarea reformelor constituie pasul cel mai important.

Rehn a subliniat ca au existat si unele neplaceri privind aderarea, dar, in fond, procesul este benefic pentru Europa si trebuie tratat cu toata seriozitatea.

Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele, a felicitat Romania.

"De-a lungul ultimilor 16 ani ati muncit cu totii din greu ca sa ajungeti aici. Ceremonia de astazi (ieri - n.n.) aduce Romania cu un pas mai aproape de familia europeana, prin transformarea ei dintr-o tara candidata intr-o tara in curs de aderare", a spus ambasadorul.

Agentiile si publicatiile straine nu au trecut cu vederea evenimentul, dar au punctat si obstacolele care mai stau inca in fata celor doua tari - este vorba de clauzele de salvgardare care ar putea amana aderarea cu un an.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO