Politică

Liderii PSD cu probleme mai au doar o saptamana pentru a-si lamuri situatia

20.04.2004, 00:00 15

Liderii locali ai PSD asupra carora au existat de lungul vremii acuzatii ca nu si-ar exercita mandatul in deplina corectitudine, se regasesc pe "listele preliminare" pentu alegerile din sase iunie. Vicepresedintele partidului de guvernamant si lideri al tinerilor din PSD, Victor Ponta a spus ieri ca intre acestia se afla presedintii organizatiilor Prahova (Mircea Cozma), Suceava (Gavril Marza), Bacau (Dumitru Sechelariu) si "probabil" Vrancea (Marian Oprisan). Listele de candidati ai PSD pentru jumatate dintre judetele din tara vor fi definitivate in aceasta saptamana, (cel mai probabil maine), iar restul saptamana viitoare. Conducerea partidului de guvernamant a decis ieri ca listele pentru candidati pentru consiliile judetene si pentru primariile municipiilor vor fi validate doar sub semnatura presedintelui PSD, Adrian Nastase. Listele cu candidaturi pentru consiliile locale si primariile de orase si comune vor fi validate sub semnatura vicepresedintilor de partid care se ocupa de judetele respective. Aceasta reprezinta, in opinia lui Ponta, garantia ca partidul de guvernamant va participa la alegeri cu oameni curati. Vicepresedintele partidului de guvernamant a spus ca PSD si-a pastrat decizia de a nu-i promova pe liste pe cei care se afla in atentia organelor de cercetare penala, pana la clarificarea situatiei lor. Intre acestia se afla fostul lider al PSD Gorj, Nicolae Mischie, suspendat de la conducerea filialei intrucat se afla in atentia PNA. Conducerea centrala nu a luat ieri in discutie - a spus Ponta - cererea filialei Gorj, formulata la sfarsitul saptamanii de a-l reabilita pe Nicolae Mischie. Pe lista preliminara de candidati ce va fi aprobata de conducerea centrala, Mischie se a fost pus pe locul intai. De soarta sa se va ocupa direct Victor Ponta intrucat el a fost desemnat ieri, in calitate de vicepresedinte, sa se ocupe de judetul Gorj. Fostul ministru al integrarii Hildegard Puwak a primit si ea sarcina de a se ocupa de un judet - Buzau - in locul Rodicai Stanoiu, plecata la Presedintie.
Ponta a refuzat sa spuna ieri daca va aproba candidatura lui Mischie motivant ca nu cunoaste bine situatia de la fata locului. Luna trecuta, la o intalnire a tinerilor social - democrati, liderul tinerilor PSD a lansat observatii caustice la adresa "baronilor" din PSD care i-ar impiedica pe tineri sa promoveze pe scara ierarhica si murdaresc imaginea partidului.
Ponta a spus ieri ca presedintele Adrian Nastase a cerut organizatiilor sa se conformeze deciziilor anterioare, anume de a inscrie pe liste, pe locuri eligibile, tineri si femei in proportie de 30%. Deocamdata, procentul de locuri eligibile pe liste, pe care filialele s-au indurat sa-l acorde tinerilor, este de 20%. Adica din totalul de 5.479 de locuri de consilieri estimate ca vor fi obtinute de PSD la alegerile locale, 2.807 au fost distribuite tinerilor.
Cu socoteala la milimetru a locurilor "estimate" a fi castigate de PSD la locale, se ocupase cu o zi inainte si vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc. Potrivit vicepresedintelui, din cele 3.133 de localitati care-si vor alege primari in sase iunie, in 1.562 PSD are prima sansa. Astfel, din 2.124 de comune, partidul de guvernamant va detine 1.411. Din 105 municipii, are prima sansa in 53, dintre care 25 de muncipii resedinta de judet. Din cele 204 orase, PSD ar avea sanse in 98. In cazul Consiliilor judetene, Hrebenciuc a spus ca PSD va castiga minimul 30 de consilii. Mai mult decat atat, PSD vizeaza orase in care nu a castiga niciodata. Este vorba de Bucuresti, in care desi il vede cu sansa a doua, Hrebenciuc a estimat ca Bogdan Niculescu Duvaz, candidatul PSD, ar putea castiga. La Cluj, Hrebenciuc a spus ca Gheorghe Funar nu va mai castiga, el fiind devansat in sondaje de fostul prefect Vasile Soporan, care si-a inaintat demisia pentru a putea sa se inscrie in cursa electorala.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO