Politică

Liderii puterii isi incearca sansele la un loc parlamentar eligibil

16.08.2004, 00:00 18



Lideri emblematici ai PSD intra in competitie, la alegerile preliminare din partid, pentru a obtine un loc eligibil pe listele pentru Parlament la scrutinul din toamna. Intre ei nu se vor regasi parlamentari cu state vechi, precum Trita Fanita si, probabil, Adrian Paunescu, ale caror sanse de calificare pentru un loc eligibil par a fi reduse.



Spre deosebire de alegerile precedente cand listele electorale erau alcatuite, ori cel putin finalizate de conducerea de la centru, in acest an fiecare aspirant la un mandat de senator si deputat trebuie sa treaca prin proba votului colegilor de partid. Sistemul a determinat unele nemultumiri in PSD carora presedintele Adrian Nastase le-a raspuns la sfarsitul saptamanii. Nastase afirma ca nu este acceptabil ca anumiti senatori si deputati ai partidului sa se considere "parlamentari de drept" indiferent daca au sau nu sustinere in organizatia pe care o reprezinta. Inclusiv liderul PSD s-a inscris la alegerile preliminare din partid, organizate pe 5 septembri, pentru a obtine un fotoliu de deputat la Bucuresti. Nu au fost date nume insa intre cei vizati s-ar putea regasi deputatul Hildegard Puwak, a carei intentie de a candida pentru un nou mandat a fost primita cu raceala de catre filiala Timis, afirma surse din partid. Puwak nu a putut fi ieri contactata sa comenteze.



O situatie similara este in ceea ce-l priveste pe senatorul Adrian Paunescu.



Surse din partid afirma ca filiala PSD Dolj nu sustine o eventuala candidatura a lui Paunescu, mai ales dupa tragicul accident autor provocat de catre sotia sa. De altfel, la sfarsitul saptamanii, senatorul si-a anuntat colegii, printr-o scrisoare ca "nu mai are sufletul sa candideze in Doljul sau drag". Nu a putut fi contactat pentru a da detalii daca isi va depune dosarul intr-o alta circumscriptie sau nu mai doreste un mandat parlamentar.



Colegul sau de la Buzau, senatorul Trita Fanita spune insa raspicat ca nu-l mai intereseaza inca un mandat in forul legislativ. Intrebat ieri daca va mai candida pentru un mandat parlamentar, Trita Fanita a raspuns: "Nu, nu, nu". Care sunt motivele nu a dorit sa precizeze, aratand ca va spune mai multe intr-o declaratie de presa ce va fi publicata zilele urmatoare.



Sub semnul intrebarii stau candidaturile altor doi parlamentari controversati ai PSD: Ristea Priboi si Culita Tarata. Presedintele PSD Adrian Nastase le-a sugerat ca nu sunt bineveniti pe listele electorale. Intrebat daca ar fi de acord cu participarea la alegeri a deputatilor Priboi si Tarata, Nastase a raspuns: "Cred ca unii dintre cei pe care i-ati amintit, si cred ca sunt multi altii, nu vor mai candida pentru alegerile urmatoare".



Nastase a risipit si sperantele unora dintre membri PSD care sperau sa obtina un loc eligibil prin interventia conducerii centrale. Stafful partidului a rezervat 10% din locurile eligibile ce vor fi atribuire direct, fara a participa la alegerile interne, dar liderul PSD spune ca sunt rezervate oamenilor tineri "specialisti In domenii". Ar fi vorba, in primul rand, de diplomatii din MAE care s-au afirmat in ultima vreme.



Pentru un loc eligibil pe listele parlamentare se vor bate si fostii vicepresedinti ai partidului, care in majoritatea cazurilor prefera sa candideze pe listele acelorasi circumscriptii pe care le reprezinta acum in forul legislativ.



Ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, de pilda, si-a depus dosarul, la sfarsitul saptamanii, pentru a candida la Camera Deputatilor pe listele PSD Satu Mare.



Alti doi "grei" ai partidului de guvernamant, Viorel Hrebenciuc si Dan Matei Agathon, sunt asteptati astazi sa se inscrie la Bacau, judet pe care l-au reprezentat in Parlament si in actuala legislatura. Octav Cozmanca, presedintele executiv, este un alt exemplu. El a spus ca nu s-a hotarat daca va candida, dar va decide dupa ce se va consulta cu mama sa. Insa, in cazul in care se va hotara, se va inscrie tot la Botosani.



Cea mai mare competitie este pana acum la Bucuresti, unde strang semnaturi de sustinere pentru inscrierea in cursa electorala mai multi demnitari ai PSD intre care Dan Ioan Popescu Bogdan Niculescu-Duvaz, Ionel Blanculescu, Sorin Oprescu, Rodica Nassar, Aura Vasile. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO