Politică

Litigiile cu Ucraina ajung la Curtea de Justitie de la Haga

27.08.2004, 00:00 20

Romania va sesiza unilateral Curtea Internationala de Justitie de la Haga in legatura cu constructia canalului ucrainean Bistroe. Acesta a fost inaugurat ieri. Curtea de la Haga va fi sesizata si in privinta divergentelor cu Ucraina privind delimitarea platoului continantal si a zonelor ecomice exclusive. Decizia a fost luata ieri la o intalnire dintre presedintele Ion Iliescu si o parte a membrilor Guvernului, in frunte cu Adrian Nastase. Purtatorul de cuvand al Administratiei Prezidentiale, Corina Cretu, a spus ieri ca au fost epuizate toate caile de avertizare si protest prin care s-ar fi putut ajunge la o intelegere. "Politica faptului implinitm adoptat de partea ucraineana, nu este in spiritul relatiilor de buna vecinatate dintre tarile noastre si contravine principiilor unanim acceptate pe plan international in privinta cooperarii in domeniul apelor de frontiera", de afirmat Cretu.
Canalul Bistroe a fost inaugurat ieri de presedintele ucrainean, Leonid Kucima. "Ordon reluarea navigatiei in partea ucraineana a Deltei Dunarii", a spus Kucima, aflat la bordul unei nave in estuarul Bistroe. El a spus ca Ucraina a respectat toate exigentele ecologice internationale si ca problema nu are "caracter ecologic, ci politic si economic".
Problema canalului Bistroe este un litigiu recent care se adauga altor neintelegeri care ajung in fata Curtii de la Haga. La mijlocul lunii secratarul de stat Bogdan Aurescu anunta ca Romania va cere arbitrajul Curtii daca pana in septembrie nu se va ajunge la o intelegere cu Ucraina pentru delimitarea zonelor economice exclusive si a platoului continental de la marea neagra. Nici in privinta delimitarii frontierei de stat in zona fluviala nu s-a ajuns la o intelegere. Problema canalului Bastroe va fi adaugata la sesirarea privind impartirea zonelor economice exclusive si, potrivit Corinei Cretu, se spera ca judecarorii de la Haga sa ceara Ucrainei sa stopeze lucrarile la canal. "Ucraina nu intelege respectarea acordurilor internationale, iar Romania este obligata sa apeleze la Haga", a spus purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale. 
Ea a adaugat ca Romania va lua toate masurile necesare pentru desfasurarea procedurii Comisiei de ancheta internationale prevazuta de conventia de la Espoo privind mediul (1991). Aceasta stipuleaza obligatia a doua tari vecine de a evalua si a se informa reciproc cu privire la proiectele derulate in regiuni de frontiera, care pot avea efecte asupra mediului din zonele respective. Ancheta a fost ceruta de MAE roman.Cretu a mai spus ca Romania va continua demersurile pentru studiul international de impact si va lua masuri interne care sa minimeze impactul ecologic, economic sau social al proiectului. Cretu a dat o alta perspectiva dezbaterii, afirmand ca partea romana nu s-a plans de lipsa informatiilor, ci de faptul ca Ucraina nu s-a consultat oficial cu autoritatile de la Bucuresti. De-a lungul vremii insa autoritatile au spus ca nu au informatii in legatura cu proiectul ucrainean. Marti, Ministerul mediuluia anuntat ca a primit raportul a primit de la autoritatile ucrainene un raport, dar ca acesta este incomlpet si nu contine, spre exemplu, date privind efectele proiectului asupra faunei Deltei Dunarii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO