Politică

Maghiarii din Romania, dezamagiti de referendumul privind dubla cetatenie

08.12.2004, 00:00 117

Comunitatea maghiara din Romania isi exprima dezaprobarea fata de esecul pe care l-a cunoscut referendumul privind dubla cetatenie, organizat in Ungaria. Supararea etnicilor maghiari din Romania cunoaste forma diferite - de la interdictia de a intra in localuri a cetatenilor ungaria la abandonarea unei profesii. Sau, cu candele aprinse, intr-un protest tacit, cum s-a intamplat ieri la Sfantu Gheorghe.
Proprietarii unei cafenele din Odorheiu Secuiesc si-au exprimat dezamagirea fata de rezultatul referendumului din Ungaria lipind afise in limba maghiara pe usa localului prin care se interzice accesul cetatenilor din acest stat in incinta. La intrarea in local, caruia nu-i dam numele, a fost lipit un anunt in limba maghiara: "Aici este interzisa intrarea cetatenilor din Ungaria".
Proprietarii localului au refuzat sa faca declaratii referitoare la aceasta forma de protest, insa unii consumatori s-au aratat de acord cu initiativa de a nu permite accesul in local a cetatenilor din Ungaria.
Viceprimarul orasului, Ladany Laszlo, a declarat ca, in opinia sa, problema nu poate fi rezolvata in acest mod. El a adaugat ca "problemele politice trebuie rezolvate de politicieni, in limitele legale si ale bunului simt".
La Sfantu Gheorghe, un lector universitar de la Colegiul de Administratie Publica , arondat la Universitatea "Babes-Bolyai", a decis sa nu mai predea in limba maghiara, dupa esuarea referendumului din Ungaria privind acordarea dublei cetatenii. Cziprian Kovacs Lorand, este numele universitarului, a dat publicitatii un protest in care a spus ca a decis sa returneze legitimatia de maghiar.  Si a raspuns cu un citat aproximat din Negruzzi "Daca voi nu ma vreti, nici eu nu va vreau. Din acest motiv, voi ocoli Ungaria, pe cat va fi posibil. Totodata, nu voi mai citi carti redactate de scriitori din Ungaria sau editate in Ungaria. Prefer sa cumpar in limba engleza cartea, chiar daca ma va costa mai mult", a precizat Cziprian Kovacs Lorand. El a adaugat ca, incepind cu noul an universitar, va preda doar in limba romana si va opri editarea in limba maghiara a unei carti pe care o semneaza si pe care o va scoate pe piata doar in limba romana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO