Politică

Marko Bela catre radicalii maghiari: Avem acelasi deziderat - autonomia

23.02.2004, 00:00 12



Confruntat cu pericolul pierderii influentei politice si chiar cu neintrarea in Parlament, UDMR face apel la unitatea maghiarilor, amintindu-le ca toti au acelasi tel: autonomia.



Uniunea si-a fixat la sfarsitul saptamanii strategia pentru alegeri, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (miniparlamentul UDMR). Presedintele Marko Bela a deplans faptul ca mai multe organizatii ale radicalilor maghiari - care lupta pentru autonomie teitoriala - au anuntat ca vor candida in alegeri impotriva UDMR in alegerile locale si i-a indemnat sa se intoarca in sanul Uniunii. "Apelul meu se adreseaza tuturor, si celor care creaza impresia ca urmarim obiective diferite. Daca telul este intr-adevar cel declarat de acesti colegi, atunci telul nostru este unul si acelasi: autonomia, autonomiile, numai ca noi stim ca la aceasta tinta se poate ajunge numai pas cu pas, pe un drum greu.", a explicat Marko. Programul politic al UDMR afirma ca tinta Uniunii este autonomia. In ultimii ani UDMR a lasat subiectul deoparte preferand sa ceara lucruri palpabile: scoli in limba maghiara, limba minoritatilor in administratie, placute bilingve. Colaborarea in fosta coalitie de centru - dreapta si mai apoi cu guvernul monocolor al PSD i-a adus castig de cauza. "UDMR nu a avut niciodata o putere mai mare in politica decat in ultimii ani.", a spus sambata Marko Bela, amenintandu-i fara ocolisuri pe cei care, prin opozitia fata de Uniune, ar putea diminua aceasta influenta. "Nu putem accepta la nesfarsit ca cineva cu functie de raspundere in UDMR sa organizeze divizarea Uniunii noastre.", a spus Marko, referindu-se la o parte dintre parlamentarii formatiunii care sunt si in alte organizatii radicale. "Aceste organizatii au menirea de a diminua sansele de reusitei UDMR. Ele nu pot avea alta finalitate decat sa slabeasca sansele UDMR in Consiliile locale si cele judetene."



Marko s-a referit si la colaborarea cu PSD, in acest an. Potrivit presedintelui Uniunii, colaborarea cu partidul de guvernamant ar trebui sa se materializeze intr-un acord scris si nu intr-unul de principiu cum ar vrea PSD. UDMR cere insa "garantii credibile",pentru problemele lasate in suspans in protocolul pentru 2003, semnat de cele doua formatiuni. Intre aceste probleme se numara infiintarea de facultati maghiare la Universitatea din Cluj, dar si reamplasarea statuii Libertatii la Arad. Probleme autonomiei nu a fost trecuta de Marko pe lista prioritatilor imediate. De altfel, el nu a precizat ce forma de autonomie mai doreste Uniunea, daca este vorba de autonomie teritoriala, sau autonomie in cadrul structurilor descentralizate.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO