Politică

Migratia si imbatranirea populatiei, riscuri la adresa securitatii nationale

22.02.2006, 21:52 81

Migratia masiva, imbatranirea populatiei, infrastructura subdezvoltata sau dependenta energetica sunt tot atatea potentiale riscuri interne la adresa securitatii nationale, potrivit unui document publicat ieri de Presedintie.

Presedintia a publicat ieri pe site-ul institutiei proiectul Strategiei de securitate nationala, dupa ce, cu o zi inainte, grupurile parlamentare ale PNL il somase pe seful statului sa faca publice legile sigurantei nationale care in aceasta perioada sunt discutate in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Aceasta strategie este in stransa legatura cu legile mentionate pentru ca acestea se ocupa de structurile care asigura siguranta nationala (servicii secrete, armata). Acesta este motivul pentru care au izbucnit polemici intre liberali, pe de o parte, si presedintie si PD pe de alta. Liberalii banuiesc ca seful statului incearca in acest mod sa-si extinda atributiile in domeniul serviciilor secrete in detrimentul premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Documentul publicat ieri evalueaza, intre altele, situatia interna a Romaniei, concentrandu-se pe aspectele economice. Pentru a se feri de riscuri majore, spune documentul, administratia trebuie sa-si reduca dependenta de aprovizionare din regiunile instabile sau din statele care folosesc energia ca instrument de presiune politica. Nu este numit nici un stat, dar, la inceputul anului, in plina criza a gazului, Federatia Rusa a fost suspectata, inclusiv la Bucuresti, ca foloseste arma energetica in scopuri politice. Alternativa la dependenta externa este, potrivit strategiei, accelerarea programelor de producere a energiei in centralele nucleare sau relansarea investitiilor in sectorul hidro. O economie competitiva si performanta este esentiala pentru securitatea nationala, iar pentru a deveni competitiva, masurile urgente, obligatoriu de luat, sunt modernizarea sistemului fiscal, dar si un mediu de afaceri stabil si profitabil. Fara o economie stabila, se spune in strategie, riscul la adresa securitatii nationale este acela ca populatia sa migreze masiv, concomitent cu imbatranirea populatiei (tendinta negativa a demografiei) sau cu accentuarea starii de saracie si imbolnavirea populatiei.

Documentul vorbeste de stabilitatea politica ca de o solutie sine-qua-non pentru evitarea riscurilor de securitate. Exercitiul deplin si responsabil al drepturilor si libertatilor democratice, modernizarea infrastructurii critice, utilizarea eficienta a resurselor umane, economice si tehnologice, mentinerea stabilitatii sistemului financiar-bancar si a pietei de capital, protejarea resurselor naturale si a mediului sunt alte conditii pentru stabilitatea tarii.

Conditiile necesare in plan extern in asigurarea stabilitatii sunt reconstructia si dinamizarea cooperarii transatlantice sau consolidarea relatiilor de parteneriat strategic. Potrivit proiectului care va fi definitiv intr-o luna si va fi transmis apoi Parlamentului, princi-palele riscuri externe in domeniul securitatii nationale sunt terorismul international de sorginte extremist-religioasa, proliferarea armelor de distrugere in masa, conflictele regionale sau criminalitatea organizata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO