Politică

Minata din interior, UDMR primeste sprijinul PPE

09.02.2004, 00:00 13



Partidul Popular European (PPE) - cel mai puternic grup parlamentar din Parlamentul European - va sustine UDMR in alegerile locale si generale din acest an. Presedintele UDMR Marko Bela a declarat sambata, citat de Mediafax, ca PPE a adoptat, in unanimitate, la Congresul desfasurat la sfarsitul saptamanii la Bruxelles, o rezolutie de sustinere a UDMR, prin care se acorda Uniunii "sprijin politic si moral" privind participarea si obtinerea unui rezultat cat mai bun la alegeri. Alaturi de PNTCD, UDMR este membra cu drepturi depline a Partidului Popular European. PPE regrupeaza partidele conservatoare, populare si crestin - democrate din Parlamentul European.



"Rezolutia are un mesaj extrem de puternic, care demonstreaza importanta pe care partidele europene o dau UDMR si apreciaza activitatea de pana acum a UDMR", a declarat Marko Bela. Situatia UDMR este destul de complicata, in conditiile in care Uniunea se vede concurata de trei structuri ale radicalilor maghiari care si-au anuntat intentia de a participa in alegeri, separat de UDMR. Uniunea Civica Maghiara (UCM), care militeaza pentru autonomie teritoriala, a inceput saptamana trecuta o campanie de strangere a semnaturilor pentru a se inregistra la tribunal ca formatiune politica. Liderii UCM afirma ca ei reprezinta o "alternativa" electorala la UDMR. "Este timpul ca si cetatenii romani de nationalitate maghiara sa aiba dreptul, la fel ca si ceilalti cetateni, nu doar sa voteze, ci sa si aleaga, pentru ca dupa 1989 noi, maghiarii si secuii, doar am votat partidul unic si este timpul sa fim si noi liberi", a declarat recent presedintele UCM, Szasz Jeno, care este si primarul orasului Odorheiu Secuiesc. Alte doua structuri ale radicalilor maghiari - Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania si Consiliul National Secuiesc - au evocat ipoteza de a concura UDMR in alegeri. Acest lucru ar putea avea drept consecinta ramanerea UDMR in afara Parlamentului, prin neatingerea pragului electoral de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO