Politică

Ministrul justitiei: Numirea lui Popa si Piciorus in conducerea CSM, o rusine

19.01.2005, 00:00 37

Alegerea judecatorul Ion Popa drept secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a procurorul Ilie Piciorus, drept secretar general adjunct, "este rusionasa si afecteaza credibilitatea CSM", a declarat ieri ministrul Justitiei Monica Macovei.
Cei doi au fost alesi luni in aceste functii prin vot secret. Dintre cei 18 membri ai CSM care s-au pronuntat prin vot 10 au votat in favoarea lui Popa, iar pentru Piciorus s-au pronuntat 14 membri.
Numele lor este implicat in mai multe scandaluri.
Ministrul justitiei a declarat ieri ca atata vreme cat a fost director al Directiei de organizarea instantelor, resurse umane si statistica din Ministerul Justitiei, Ion Popa nu a facut nici o reforma in sistem. Mai mult, de numele lui este legat un scandal - a organizat un concurse pentru un post de judecator la Curtea de Apel Bucuresti pe care tot el l-a castigat.
In ceea ce il priveste pe Ilie Piciorus, de numele sau este legat de cazul disidentului Gheorghe Ursu, ucis in bataie in arestul Militiei. Ca procuror, Piciorus l-a trimis in judecata pe Ursu, in 1985, sub pretext ca ar detine ilegal valuta. Luni, la CSM, Piciorus l-a numit din nou pe Ursu "traficant de valuta, desi se stie bine ca a fost arestat pentru ca detinea un jurnal care il critica pe Ceausescu.
Numele sau mai e legat de cazul magistratului Cristian Panait care s-a sinucis in 2001.
Rolul celor doi, prin pozitiile pe care le au, este sa continue reforma sistemului judiciar, competente pe care nu le au, a spus ministru.
Anul trecut majoritatea competentelor Ministerului Justitiei au fost trecute CSM - instituia se ocupa, intre altele, de implementarea reformei in justitiei si de promovarea sau sanctionarea magistratilor.
Asadar, ministerul nu poate interveni in alegerile de la CSM. Un membru al CSM poate fi schimbat de institutie, daca are o activitate defectuasa. Dar ipoteza este lipsita de sansa pentru ca cei doi au fost alesi de o majoritate - ceea ce inseamna ca ideile lor sunt imparasite de membrii CSM.
Asadar, daca Piciorus si Popa sunt impotriva reformei justitiei, pare, in urma alegerii facute de CSM ca majoritatea membrilor institutiei sunt de aceeasi parere.
Macovei, care a anuntat o reforma profunda a sistemului nu a dorit sa comenteze aceasta situatie. A spus ca se impaca bine cu CSM, dar ca exista vreo doi membri care o sicaneaza.Ilie Piciorus si Ion Popa nu sunt singurele persoane controvesate din noul CSM. Alexandru Tuculeanu a revenit in atentia publica dupa ce a instrumentat dosarul Arhaghedon II - in 2001 - care acuza bogatia lui Adrian Nastase. Numele sau mai este legat de mineriadele din iunie 1990 - concluziile la care a ajuns fiind scoaterea din cauza a minerilor dar si a politcienilor implicati. Un al membru al CSM, Maria Huza,  - implicata, fara a fi cercetata, in cazul Fanel Pavalache, consilier guvernamental condamnat pentru coruptie - este o apropiata a fostului ministru al justitiei Rodica Stanoiu.
Un alt membru al CSM, Anton Pandrea, a facut parte din completul care a blocat, in 1995, retrocedarea caselor natonalizate, dupa celebra declaratie de la Satu Mare a lui Ion Iliescu.
In decembrie trecu, Asociatia Magistratilor a cerut Senatului sa nu valideze lista cu noii membri ai CSM, care fusesera alesi la 3 decembrie - afirmand ca, alegerile la nivelul instantelor pentru noii membri s-au desfasurat sub presiunea amenintarilor.
Presedintele Ion Iliescu a declarat saptamana trecuta, la investirea noului CSM ca majoritatea parlamentara din Senat avea intentia sa nu valideze institutia, dar a decia apoi sa-i dea un cec in alb. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO