Politică

Mircea Basescu ameninta cu tribunalul

12.03.2007, 19:20 27

Fratele sefului statului, Mircea Basescu, a declarat ieri pentru Mediafax ca il va da in judecata pe Mugur Ciuvica, daca acesta nu aduce probe, in 24 de ore, in sprijinul afirmatiilor conform carora el cumpara energie la pret mic si de asemenea ca o revinde. Fratele presedintelui a mentionat ca este manager de punct de lucru al firmei SC Plusfood Constanta, societate romaneasca cu capital integral olandez si a precizat ca risca sa fie dat afara daca cele sustinute de Ciuvica ar fi adevarate. Mircea Basescu infirma declaratiile lui Ciuvica, conform carora Nicolae Bogdan Buzaianu (proprietarul Energy Holding) ii este apropiat, si neaga totodata ca firma Plusfood din Constanta se ocupa cu revanzarea de energie electrica.
Grupul de investigatii politice condus de Ciuvica (GIP) a dat publicitatii ieri doua fotografii (in care apar impreuna Mircea Basescu si Bogdan Buzaila) si contractul incheiat intre SC Energy Holding SRL si SC Plusfood Constanta SRL, sustinand ca acestea demonstreaza ca cei doi "sunt prieteni de pahar". GIP publica si contractul de furnizare a energiei electrice incheiat intre SC Energy Holding SRL si SC Plusfood Constanta SRL, semnat de Mircea Basescu. Conform acestuia, contractul ar fi foarte avantajos pentru Plusfood Constanta SRL, pentru ca pretul de 84-87 de dolari/MW pe care il plateste pentru energie este foarte mic. Cotidianul Gandul a publicat, vineri, un material conform caruia firma Plusfood, administrata de Mircea Basescu, cumpara energie de la Energy Holding, compania la care s-a referit seful statului cand a vorbit despre rezolutia pusa in cazul memoriului Alro Slatina si contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier.
Potrivit datelor din piata, firma constanteana Plusfood, unde Mircea Basescu, fratele presedintelui, este director general, achizitioneaza energie de la Energy Holding cu 87 de dolari (70 de euro) pe MWh, desi pe platforma contractelor bilaterale gazduita de operatorul pietei de electricitate OPCOM un MWh de energie se vinde acum si cu aproximativ 50 de euro. La o cantitate de energie de 3.600 de MWh anual, Plusfood plateste 0,25 mil. euro anual, in timp ce cumparand energie de pe OPCOM ar putea lua energie la un pret de 0,18 milioane de euro. Contractul cu cel mai mare trader privat de energie de pe piata locala a fost semnat pe data de 23.08.2005, cu o luna inainte de ruperea contractului dintre Energy Holding si combinatul Alro Slatina.
Reprezentanti Enel Dobrogea si RENEL Constanta nu au putut fi contactati pentru comentarii in legatura cu preturile practicate la contractele cu energie pentru consumatorii eligibili in acea perioada. Potrivit declaratiilor lui Mircea Basescu, citat de cotidianul Gandul, la momentul semnarii contractului, Energy Holding a avut cea mai buna oferta. Semnarea acestui contract a fost aprobata de actionarul majoritar al firmei care are sediul in Olanda. Plusfood este o companie specializata in procesarea carnii de pasare si are sediul in Agigea. Plusfood a avut o cifra de afaceri de 2,6 mil. euro in 2005 si un profit net de 400.000 de euro. Plusfood face parte din compania olandeza de produse alimentare Cebeco Groep, care a avut o cifra de afaceri de 623 mil. euro in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO