Politică

Mircea Geoana: Romania trebuie sa fie cu ochii pe miscarile Gazprom in Balcani

28.02.2008, 20:01 14

Romania trebuie sa intrebe SUA si Uniunea Europeana, la summit-ul NATO de la Bucuresti, despre intentiile lor referitoare la relatia cu Federatia Rusa, in conditiile in care Romania este supusa " unor presiuni de o intensitate considerabila", a declarat ieri presedintele ASPEN Romania, Mircea Geoana, care este si presedintele PSD.
Aspen Institute, una dintre cele mai influente organizatii neguvernamentale americane, si-a inceput activitatea in Romania in decembrie 2006. El nu a dat detalii, dar a amintit despre proiectul Gazprom, gigantul detinut de statul rus, de construire a gazoductului North Stream, in care este implicata Bulgaria, Serbia si Ungaria, dar nu si Romania, afirmand ca "daca ne prefacem ca nu vedem ca aceste miscari (ofensiva Gazprom in Balcani - n.n.) nu vor avea consecinte, inseamna ca ne furam singuri caciula".
Securitatea Europei inseamna, intre altele, securitatea energetica, si, din acest punct de vedere, avand in vedere pozitia ei, Romania trebuie sa insiste ca UE sa aiba un punct de vedere comun in aceasta problema. Zona in care se afla Romania este una sensibila - intre Balcanii aflati in fierbere si conflictele inghetate de la Marea Neagra.
Drept urmare, Romania trebuie sa sprijine pacificarea Balcanilor prin integrarea in NATO, la summit-ul Aliantei de la Bucuresti din 2-4 aprilie, a Albaniei, Croatiei si Macedoniei si sa sustina integrarea in viitor a Georgiei. "Daca aceste tari (Albania, Croatia si Macedonia) nu vor intra in NATO la summit-ul de la Bucuresti, reuniunea va fi un semiesec", a apreciat Geoana.
Geoana a facut aceste declaratii in deschidererea unei reuninii a Institutului Aspen Romania cu tema "Strategii comune pentru securitatea europeana in urmatorul deceniu".
La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu a apreciat, la aceeasi reuniune, ca tentatia de a reveni la situatii conflictuale, in urma evenimentelor din Kosovo, ar reprezenta un regres irecuperabil pentru regiunea in care se afla Romania si pentru Europa, fiind necesar de a descuraja orice indemn la extremism si rataciri politicianiste. "Tentatia de a reveni la situatiile conflictuale ar reprezenta un regres irecuperabil pentru regiune si pentru Europa. De aceea avem datoria de a descuraja in mod solidar orice indemn la extremism. La fel cum trebuie clar descurajata orice ratacire politicianista pe tema precedentului creat de declaratia privind statutul Kosovo", a spus Tariceanu.
El a sustinut ca singura sansa reala, palpabila si indiscutabila pentru tot spatiul Balcanilor de Vest este statutul in cadrul viitoarei Uniuni Europene largite.
"In acest context, as dori sa ma refer in mod deosebit la perspectiva europeana a Serbiei. Le vom fi alaturi pe calea europeana, dar speram ca aceasta cale sa fie deplin asumata de toti liderii politici de la Belgrad. Speram ca Belgradul sa-si mentina deschise caile de comunicare cu Uniunea Europeana si statele sale membre, iar parteneriatul nostru regional sa isi demonstreze eficienta in acest sens", a spus premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO