Politică

Mircea Geoana spune ca PSD va incerca sa formeze singur viitorul guvern

Mircea Geoana spune ca PSD va incerca sa formeze singur viitorul guvern

Mircea Geoana, presedintele PSD: De ce sa nu formam singuri viitorul Guvern? Am fi astfel la adapost de a face anumite compromisuri ideologice pentru formarea guvernului.

27.03.2008, 18:08 16

Scopul acestor mutari a fost explicat ieri de Mircea Geoana, seful PSD: Incercam sa formam singuri guvernul dupa alegerile legislative din toamna. Pentru ca un partid sau o alianta sa fie sigura ca va guverna trebuie sa obtina in alegeri 50% plus unul din voturile electoratului, pentru ca doar asa presedintele este obligat sa nominalizeze premierul din randul acestui partid sau aliante.
Altminteri, seful statului poate nominaliza premierul din randurile oricarei alte formatiuni, iar potrivit lui Valeriu Stoica, unul dintre artizanii noului partid, PD-L, Traian Basescu va face propunerea pentru pozitia de prim-ministru din randurile acestui partid.
Ce aport electoral vor aduce PSD sindicatele si micile partide de stanga, unele de-a dreptul necunoscute, este dificil de cuantificat acum.
Conducerea PSD s-a intalnit ieri cu reprezentantii Partidului Ecologist Roman (PER), PSD-Constantin Titel Petrescu, Partidului Verzilor si Partidului Alianta Socialista. Cu aceste partide PSD va incheia acorduri de sprijin reciproc si colaborare in alegerile locale.
Potrivit lui Geoana, deocamdata, acordurile politice nu vizeaza o alianta electorala si nici acordarea de locuri pe liste, discutia despre o eventuala alianta politica si electorala urmand sa fie reluata dupa locale, in functie si de anvergura si rezultatele pe care le vor avea cele patru formatiuni.
Cristian Jura, secretarul general al PER, a sustinut ieri ca formatiunea sa inregistreaza un scor de 2%, "combinat din sondaje si din rezultatele la ulti-mele alegeri". To-tusi, niciun sondaj de opinie nu a consemnat in ult-imii ani in lista sa de optiuni numele acestui partid, nici la intentii de vot, nici la notorietate. Geoana spune ca discutiile cu cele patru partide au ca scop coagularea in jurul PSD a unei platforme a stangii, care sa le permita social-democratilor obtinerea majoritatii parlamentare: "De ce sa nu formam singuri viitorul guvern? Am fi astfel la adapost de a face anumite compromisuri ideologice pentru formarea guvernului".
In ultima vreme au avut loc mai multe discutii intre PSD si PNL pentru formarea unei aliante care sa contracareze notorietatea PD-L, apropiat presedintelui Basescu. Intre cele doua formatiuni exista insa deosebiri doctrinare majore, iar tatonari nu au condus deocamdata la un acord nici preelectoral, nici postelectoral.
In alegerile trecute partidele mari, atat de stanga, cat si de dreapta, au facut eforturi pentru a strange in jurul lor partide de buzunar nu neaparat pentru castigul pe care l-ar fi adus acestea, cat pentru a crea imaginea de front, de mobilizare generala in jurul unei idei.
Fostul premier Adrian Nastase a recunoscut de mai multe ori ca, in 2004, a incheiat o alianta cu PC (PUR pe atunci), partid insignifiant si atunci, si acum, pentru a nu se crea impresia ca PSD este izolat in fata Aliantei PNL-PD. Cel mai vizibil "castig" a fost ca PSD a pierdut 30 de locuri in Parlament, acordate PUR, care a trecut apoi de cealalta parte a baricadei, facand posibila o guvernare de dreapta, intrucat PNL-PD pierduse alegerile in fata social-democratilor la o diferenta de cateva procente.
Sindicatele au fost si ele curtate in campaniile electorale, mai ales de stanga politica. Seful de campanie al PSD, Miron Mitrea, provine de altfel din zona sindicala, ca si fostul premier taranist Victor Corbea. Insa nici aici castigurile nu au fost vizibile in afara de faptul ca sindicatele au primit locuri pe listele electorale ale partidelor. Pana si PRM a oferit locuri pe liste sindicatelor. In 2004 acest partid a incheiat o alianta cu Blocul National Democrat, o formatiune politica nascuta din sindicatul Blocul National Sindical. Sindicalistii au plecat insa din PRM imediat ce s-au vazut in Parlament. Si PNL lupta in aceste zile pentru ceea ce numeste crearea "polului de dreapta". Alianta Populara, partidul fostului presedinte Emil Constantinescu, va fi absorbit de liberali. La nivel local liberalii vor colabora cu PNTCD, un partid candva puternic, dar ajuns acum in marja de eroare a sondajelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO