Politică

Miscari de trupe in PD: vine Gusa, pleaca Roman

14.01.2004, 00:00 17



Cozmin Gusa, fostul secretar general al PSD, s-a inscris ieri in PD si a fost cooptat in conducerea partidului in timp ce unul dintre fondatorii partidului, Petre Roman se pregateste sa paraseasca barca democratilor.



Liderul PD Traian Basescu a declarat ieri ca negocierile cu Gusa s-au purtat pe durata a sase luni, dar au fost tinute secrete pentru ca altminteri fostul secretar general al partidului de guvernamant ar fi devenit o tinta fixa pentru PSD. "Ar fi fost atat de atacat incat ar fi devenit nefolositor", a argumentat Basescu.



In vremea in care detinea functia de secretar general al PSD, pana in iunie 2003, Gusa a fost unul dintre cei mai necrutatori critici ai lui Basescu, unele dintre aprecierile sale la adresa liderului democrat facand cariera. Strategia lui Gusa, incurajata si chiar sugerata de varfurile PSD, a fost de a pune semnul egalitatii intre Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor, pentru a-l compromite. Ieri, dupa semnarea unui protocol de colaborare intre PD si Initiativa 2003 - o organizatie civica fondata de Gusa dupa plecarea din PSD - cei doi au declarat ca au dat uitarii adversitatile din trecut, intrucat nu sunt oameni ranchiunosi. Basescu a spus ca mai are o singura "polita" pe care sa i-o plateasca lui Cozmin Gusa si i-a restituit un Pinocchio de plus pe care acesta i-l oferise in perioada in care era secretar general al PSD. Cei doi au trecut apoi la confesiuni, iar Basescu a amintit ca si-a dorit intotdeauna in partid un "politician tanar cu forta lui Gusa." Basescu a negat ca l-a primit pe Gusa in partid ca sa se razbune pe Nastase: "N-am de ce sa ma razbun pe Adrian Nastase. Pe el se razbuna viata. Nu vedeti ca a trecut la remaniere prin impuscare?", a spus Basescu. Cozmin Gusa a declarat ca relatiile sale cu Adrian Nastase sunt in acest moment "ireconciliabile", dar i-a multumit premierului pentru "sansa" pe care acesta i-a acordat-o, anume ca la 30 de ani sa ocupe o functie importanta in PSD.



Gusa a fost cooptat in Biroul Permanent National (BPN) - forul restrand de decizie al partidului - iar saptamana viitoare va primi sarcini precise in partid, dar nu functia de secretar general care nu este prevazuta in statutul PD, a declarat Basescu. De asemenea, liderul democrat a tinut sa infirme, apasat, ideea ca Gusa va candida din partea democratilor la Primaria Capitalei. "Primaria Capitalei este o treaba de care ma voi ocupa eu. Asta nu inseamna ca va anunt acum ca voi candida, ci infirma categoric asemenea informatii", a spus Basescu. In BPN a fost primit si vicepresedintele Initiativei 2003 Aurelian Pavelescu, jurist de formatie.



Nu toata lumea din PD priveste cu ochi buni sosirea lui Gusa. Seful tinerilor democrati Liviu Nistoran a fost singurul care s-a abtinut in momentulan care ceilalti membri ai CNC au votat primirea lui Gusa. Organizatia de Studenti a PD considera ca primirea lui in partid reprezinta un "cec in alb" acordat acestuia, avand in vedere ca relatiile sale cu formatiunea democrata au fost marcate de tensiuni si conflicte. Presedintele organizatiei de studenti Razvan Nicolescu a declarat ieri, citat de Mediafax, ca studentii PD spera ca Gusa sa dovedeasca "faptul ca merita increderea si sprijinul" care i-au fost acordate de catre conducerea Partidului Democrat. Liberalii, care potrivit lui Basescu au fost anuntati de eveniment abia dupa consumarea lui au apreciat prin vocea vicepresedintele Calin Popescu Tariceanu ca intrarea in PD a fostului secretar general al PSD este un fapt "mai degraba pozitiv" si reprezinta un castig si pentru Alianta PNL-PD.



PSD a reactionat cu prudenta: " Asa a inteles domnia sa sa faca politica, nu este problema mea. Ii urez mult succes in coalitia PNL-PD", a spus vicepresedintele Viorel Hrebenciuc. Liderul PRM Corneliu Vadim Tudore este de parere ca mutarea de la democrati este o manevra a PSD: "Eu am anuntat inca de la inceput ca numitul Cozmin Gusa este o marioneta a lui Adrian Nastase, care i-a dat ordin sa demisioneze din functia importanta de secretar general al partidului de guvernamant, pentru a vedea cine il mai urmeaza si pentru a-l folosi la mai multe diversiuni politice", a declarat Corneliu Vadim Tudor.





Basescu il compara pe Roman cu Becali



In vreme ce Traian Basescu savura lovitura pe care avea sa o dea prin cooptarea lui Gusa, fostul lider al PD si fondator al partidului Petre Roman isi anunta intentia de a parasi barca democratilor pentru a-si fonda un nou partid, care s-ar putea numi Frontul Democrat. Traian Basescu nu s-a aratat ieri deranjat de intentia lui Roman, afirmand ca "Romania este o tara libera", si "asa cum Gigi Becali are dreptul garantat de Constitutie sa-si creeze un partid, nu vad de ce n-ar beneficia si Petre Roman de acelasi drept." Roman a declarat, citat de presa de luni, ca se gandeste sa se lanseze intr-un nou "proiect politic", dar ca, deocamdata, nu a pus la punct toate detaliile. Dupa ce a pierdut sefia partidului, Roman a refuzat in repetate randuri oferta lui Basescu de a reveni intre membrii concucerii formatiunii. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO