Politică

Moscova: Problema Nabucco este politizata fara motiv

14.07.2009, 20:11 17

Moscova considera ca problema proiectului Nabucco este politizata fara motiv si este folosita pentru exagerarea problemei nejustificate a depasirii dependentei energetice foarte mari a tarilor europene de Rusia, au declarat pentru ZF reprezentantii Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.
La inceputul saptamanii a fost semnat la Ankara de catre premierii Romaniei, Turciei, Ungariei, Austriei si Bulgariei un acord interguvernamental privind conducta Nabucco.
Constructia conductei va incepe in 2011 si va deveni functionala in 2014.
"Noi pornim de la faptul ca la baza oricarui proiect pentru retelele de transport al gazelor nu trebuie sa stea considerentele geopolitice, ci in primul rand oportunitatea economica."
Deocamdata nu se poate spune asa ceva despre Nabucco, au mai declarat reprezentantii Ambasadei Federatiei Ruse.
Nabucco prevede constructia unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care sa transporte anual spre UE pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaze provenind din Asia Centrala, traversand Turcia si sud-estul Europei si evitand teritoriul rusesc.
Ambasada Rusiei a negat faptul ca Nabucco este principalul concurent al South Stream, proiect sustinut de Moscova, care va aduce gaze rusesti in Europa.
"Dupa parerea noastra, ca si pana acum, este neclara problema garantarii resurselor care stau la baza proiectului Nabucco. In aceste conditii riscurile investitiilor cresc de cateva ori", au mai declarat reprezentantii Ambasadei Ruse.
Ei au adaugat ca "in opinia Moscovei proiectul 'South Stream' este mult mai aproape de realizare. Acesta este fundamentat din punct de vedere al rentabilitatii, garantarii asigurarii resurselor, cererii constante pentru gazele ce urmeaza a fi livrate si a componentei investitionale".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO