Politică

Nastase accepta ideea lui Iliescu: interzice parlamentarilor accesul in AGA

05.02.2003, 00:00 13

Premierul Adrian Nastase a anuntat, ieri, ca Guvernul va include in pachetul de legi anticoruptie, pentru care isi va asuma raspunderea in Parlament pe 19 februarie, si interdictia ca parlamentarii sa faca parte din AGA si Consiliile de Administratie ale societatilor. Conducerea PSD a avut, ieri, o intalnire la Snagov cu parlamentarii partidului si presedintii de filiale. La a doua parte a reuniunii a participat si presedintele Ion Iliescu. Premierul a explicat ca l-a invitat pe seful statului la reuniunea PSD pentru a elimina ideea existentei unei "schisme" intre el si presedinte, precum si intre presedinte si PSD.
Anuntul premierului a venit la o zi dupa ce presedintele Ion Iliescu, a cerut, parlamentarilor PSD sa se retraga din Consiliile de Administratie si AGA ale societatilor comerciale.
Adrian Nastase a precizat, ieri, referindu-se la solicitarea presedintelui Ion Iliescu, ca le-a spus parlamentarilor partidului ca intarzierea acestei decizii face PSD un "rau politic".
"Le-am spus colegilor ca, uneori, intarzierea unor decizii ne face rau politic. Aceasta discutie am avut-o de nenumarate ori. Sunt probleme pe care noi nu le-am rezolvat si care se razbuna", a spus Nastase, precizand ca le-a spus parlamentarilor si liderilor organizatiilor partidului ca "nimeni nu are voie sa-si creeze avantaje personale, benficiind de apartenenta la putere".
El a afirmat ca, in anumite zone, pot sa apara astfel de situatii si, de aceea, trebuie "responsabilizare si autocenzura pe aceasta linie".
Potrivit premierului, reprezentantii PSD au datoria de a reactiona eficient la neimpliniri si critici si, in urmatoarea perioada, trebuie sa actioneze pentru dinamizarea activitatii partidului. El a spus ca in interiorul organizatiilor partidului trebuie sa se asigure "coordonare si coerenta", sa fie impiedicata formarea mai multor centre de putere si sa fie un "spirit de echipa si unitate".
Adrian Nastase a aratat ca la intalnirea cu parlamentarii si sefii organizatiilor partidului au fost analizate "critic" gesturile unor membri ai partidului care ar putea fi in zona coruptiei, dar fara a se face vreo nominalizare. 
El a mai spus ca grupele operative ale partidului, constituite pentru a cerceta situatia din organizatii, nu sunt "grupe de inchizitie locala".
"Coruptia este judecata de catre organele abilitate. Noi putem sa discutam cu colegii unele semnale, sa solicitam suspendari sau autosuspendari din functii, masuri politice, nu putem ca, in cadrul partidului, sa arestam persoane", a spus Nastase.
Intrebat in legatura cu prezenta la intalnire a lui Marian Oprisan, suspendat din functia de presedinte al organizatiei Vrancea pe motiv ca a fost acuzat de fapte de coruptie, Nastase a precizat ca suspendarea pe care a avut-o Oprisan s-a incheiat. "A fost desemnat de colegii sai sa participe aici si nu cred ca ar fi vreun motiv care sa impiedice participarea lui", a adaugat liderul PSD.

Apel pentru refacerea stangii
Presedintele PSD a aratat ca este preocupat de "refacerea unitatii stangii" apreciind ca in urmatoarele luni vom asista la "reasezari pe scena politica". El isi bazeaza afirmatia pe faptul ca multi dintre cei care "au plecat din fostul FSN", considera ca, in prezent, "conditiile scindarii" au fost eliminate de actualul partid de guvernamant, drept urmare "este de discutat daca divizarea isi mai gaseste justificarea".
"Este o tema pe care o examinam dar nu in raporturi antagonice cu PD", a spus Nastase, aratand ca aceasta discutie este una pe principii doctrinare. Obiectivul reunificarii nu este refacerea FSN, a aratat Nastase intrucat "PSD este un partid puternic si respectat" si nu aducerea de noi membri intereseaza partidul de guvernamant.
Atata vreme cat pe zona dreptei se configureaza diferite formule de aliante, este firesc ca si stanga sa fie preocuopata inca de pe acum de ceea ce se va intampa in perspectiva alegerilor, a adaugat Nastase.

Declaratii, doar cu stirea partidului
Conducerea PSD i-a sfatuit pe parlamentarii sa nu faca declaratii politice si nici sa sustina proiecte legislative fara stirea partidului.  In consecinta, temele declaratiilor politice facute de parlamentarii PSD vor fi stabilite, saptamanal, in cadrul partidului, iar temele declaratiilor politice facute in nume propriu vor fi aduse la cunostinta grupului parlamentar, prevede strategia PSD pentru actuala sesiune legislativa. Conform strategiei, deputatii si senatorii partidului de guvernamant vor putea sa promoveze initiative legislative numai dupa ce acestea vor fi avizate de catre Departamentele de resort ale PSD si dupa dezbaterea lor in cadrul grupurilor parlamentare.

O noua Constitutie pana pe 22 iunie
Considerata una dintre prioritatile PSD, modificarea Consitutiei si-ar putea incheia traseul pe 22 iunie, cu referendumul public. Potrivit unui document prezentat parlamentarilor PSD, proiectul de revizuire a Constitutiei ar trebui sa fie depus la una dintre Camerele Parlamentului in data de 10 februarie, iar, dupa obtinerea avizelor Consiliului Legislativ si al Curtii Constitutionale, dezbaterile propriu-zise urmeaza sa se deruleze in intervalul 17 martie - 7 aprilie. In privinta modificarii Legii electorale, PSD propune, potrivit documentului citat, majorarea normei de reprezentare, reducerea numarului de mandate de parlamentar (micsorare cu 65 de mandate de deputati si cu 28 de mandate de senatori), introducerea votului uninominal la Senat, aplicarea sistemului d'Hondt pentru atribuirea mandatelor de deputati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO