Politică

Nastase apeleaza la socialistii europeni

18.03.2005, 00:00 7


In PSD exista doua curente: unul al "romanticilor ideologici" si altul al "pragmaticilor". Din primul face parte Adrian Nastase, din cel de-al doilea Ion Iliescu si alti lideri ai partidului.


Aceste afirmatii ii apartin chiar presedintelui  PSD si au fost facute la sfarsitul unui seminar privind reforma partidului, seminar la care au participat si reprezentanti ai Parti-dului Socialistilor Europeni, al doilea grup ca pondere in Parlamentul European.


La acest seminar au lipsit Ion Iliescu, dar si alte persoane cu influenta in partid, cum ar fi Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu. Nastase a spus ca ei nu au participat fiind plecati in teritoriu si a adaugat ca, din acest punct de vedere, membrii PSD pot fi impartiti in doua categorii, "romantici ideologici" si "pragmaticii" care "sunt in teritoriu" pentru a discuta cu activul de partid.


De ceva vreme, Ion Iliescu si Adrian Nastase au inceput vizite - separate - in teritoriu pentru a lua pulsul filialelor in vederea apropiatului congres, din aprilie, unde PSD urmeaza sa-si aleaga o noua conducere. Unele dintre filiale si-au exprimat sprijinul pentru Adrian Nastase, la sefia partidului, altele pentru Ion Iliescu. Adrian Nastase a spus, de mai multe ori, ca va candida la sefia partidului doar daca nu va candida Ion Iliescu.


In PSD exista multe discutii si pentru reformarea partidului. Oamenii care il sprijina pe Adrian Nastase au vorbit mai cu seama despre aceste probleme. Ion Iliescu a spus ca el poate reprezenta innoirea intrucat este "nou" in PSD dupa anii petrecuti la Cotroceni.


Tot despre reforma si innoire s-a vorbit si la seminarul social-democratilor de ieri. Adrian Nastase a atacat teme apropiate ideologiei de stanga. A spus ca, acum ca perioada tranzitiei a trecut, - a vorbit despre aceasta perioada ca despre una in care ideologia nu a prea contat - PSD trebuie sa-si intareasca mesajul ideologic. El spune ca mesajul partidului trebuie sa fie puternic social-democrat, iar una dintre provocari este "cum poate fi domesticit capitalismul cu formule social-democrate". Nastase a vorbit si despre globalizare (o tema des atacata de Ion Iliescu) care inseamna si sanse, "dar si foarte multe vulnerabilitati", pentru capitalul autohton.


Toate aceste abordari sunt strict ideologice. Atacarea lor poate fi un semn ca Nastase doreste sa fie recunoscut drept exponentul curentului care vrea sa reinoiasca partidul, liderul cu vederi moderne, conectat la marile dezbateri.


De altfel, la dezbatere a participat si Philippe Cordery, care este secretarul general al Partidului Socialistilor Europeni (PSE). Potrivit unor informatii care au circulat in urma cu aproximativ o luna, organizatiile internationale la care PSD este afiliat nu agreeaza intoarcerea lui Ion Iliescu. Solicitat sa comenteze situatia din PSD, Cordery a declarat ca partidul este unul modern, si in acod cu principiile PSE. A mai spus ca reforma il va ajuta sa se intareasca, astfel incat sa ajunga la guvernare. El a comparat situatia PSD cu cea a socialistilor francezi, care, dupa pierderea alegerilor, in 2002, si dupa esecul la prezidentiale al candidatului lor, Lionel Jospin, a trecut printr-o perioada de transformari, iar acum se pregateste sa castige viitoarele alegeri.


Cordery a declarat ca PSD va fi primit ca membru cu drepturi depline in PSE, dupa semnarea tratatului de aderare la UE, la 25 aprilie. Despre PD - partid care are un statut egal cu PSD in PSE, Cordery a spus ca nu stie multe lucruri despre acest partid intrucat democratii nu prea vin la intrunirile socialistilor europeni. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO