Politică

Nastase arunca cu grenade in curtea PSD, propunand o conducere colectiva

Nastase arunca cu grenade in curtea PSD, propunand o conducere colectiva

De la Congresul PSD din decembrie 2006, Nastase a fost scos putin cate putin din joc pana a pierdut totul

14.09.2007, 18:51 16

Intr-un moment in care PSD fierbe din cauza incertitudinii legate de soarta motiunii de cenzura, fostul premier Adrian Nastase arunca cu grenade in curtea partidului. El a propus ieri o conducere colectiva a PSD, ceea ce ar insemna debarcarea lui Mircea Geoana, cel putin pana la cooptarea sa in aceasta conducere colectiva.
Nastase, fost sef al PSD si fost premier, a facut aceste declaratii intr-un interviu pentru Rompres pe care l-a postat apoi pe blogul sau.
Declaratiile sale au produs reactii vii la varful partidului. Geoana nu i-a raspuns pana la inchiderea editiei, dar au facut-o vicepresedintii PSD. Cu totii au dezaprobat, cel putin formal, opiniile lui Nastase. Tipic pentru tonul discutiilor este o declaratie a vicepresedintelui Liviu Dragnea ("Daca propunerea nu e o frustrare, atunci e o mare tampenie. Nastase se comporta ca un comentator la Radio Erevan") sau a presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu ("Colective am mai avut... stiti CAP-urile").
Fostul lider al partidului nu a spus limpede ca doreste sa faca parte din aceasta conducere, dar informatii aparute anterior din preajma apropiatilor sai au acreditat aceasta idee. Or, el nu poate reveni curand la varful PSD, pentru ca congresul la care se va alege o noua conducere sau va fi confirmata conducerea actuala are loc abia in 2009. Singura posibilitate este organizarea unui congres extraordinar care sa schimbe actuala conducere si, eventual, sa o inlocuiasca cu una colectiva, cum ar vrea Nastase.
Momentul este sensibil pentru PSD, pentru ca partidul nu are o voce unica atunci cand vine vorba despre introducerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu 2. Redactarea motiunii a fost insotita de critici venite din partea lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si a unora dintre cei din Grupul de la Cluj. Acestia nu cred ca motiunea va trece, iar PSD se va face de ras. Criticile si contrareplicile lui Geoana au culminat cu amenintarea excluderii din partid a "balastului" - adica a celor care nu voteaza sau nu semneaza motiunea.
Or, tocmai astfel de opinii divergente il determina pe Nastase sa sustina ca "in PSD nu functioneaza o vointa unica" si de aceea partidul are nevoie de o conducere "cu adevarat colectiva, care sa nu fie prezidata de o sigura persoana, ci de un grup de lideri reprezentativi pentru partid". Nastase nu a spus daca ar vrea sa faca parte din acest grup "reprezentativ", dar surse din anturajul sau, citate de presa, sustin ca el, alaturi de Iliescu si Miron Mitrea si chiar de grupul de la Cluj i-ar pregati o surpriza actualului lider si ar putea convoca un congres extraordinar in cazul esecului motiunii.
Depunerea motiunii si apoi votarea ei este un test nu doar pentru guvern, ci si pentru PSD. In acest ultim caz, chiar si ilustri necunoscuti au inceput sa-si dea cu parerea. De pilda, organizatia de Suceava a partidului a anuntat ca va discuta astazi oportunitatea motiunii, desi depunerea ei fusese aprobata de un for statutar mult mai important decat o organizatie. Tot ieri deputatul PSD Mirela Adomnica (foarte putin cunoscuta si fara influenta) a apreciat ca introducerea unei motiuni de cenzura nu este oportuna in acest moment si a sustinut ca PSD sa colaboreze cu PNL si sa-si asume guvernarea.
Totusi, dupa cum merg lucrurile, PSD s-ar putea vedea obligat sa depuna motiunea cu riscul esecului ei, desi social-democratii ar rasufla usurati, daca ar gasi o alta cale de iesire. Mircea Geoana a dat de inteles miercuri ca PSD ar putea renunta la motiune, doar daca PNL accepta trei conditii - corectarea activitatii actualului Guvern, introducerea in programul de guvernare a temelor sociale si asigurarea unei majoritati stabile.
Potrivit lui Geoana, daca, intr-o "eventuala" discutie PSD-PNL, liberalii ar fi de acord cu respectarea concomitenta a celor trei conditii, atunci "scopul motiunii este deja atins".
"Daca intr-o eventuala discutie cu cei de la PNL aceste trei conditii pot fi reunite, atunci scopul motiunii este deja atins. Daca nu, motiunea este singura modalitate de a determina un astfel de deznodamant", a spus Geoana. El a evitat sa precizeze clar ca PSD renunta la depunerea motiunii daca PNL accepta conditiile PSD.
Geoana a insistat, insa, asupra faptului ca motiunea va fi depusa (nu a spus daca va fi si discutata), iar acest lucru se va intampla probabil saptamana viitoare.
"Motiunea va fi depusa probabil in cursul saptamanii viitoare. Dar, indiferent de aceasta motiune, guvernul actual este un guvern care nu are cum sa reziste. Motiunea este gestul ultim de scoatere de la guvernare a acestui guvern. In mod firesc, intr-o democratie naturala, un astfel de guvern demisioneaza, pentru ca nu are cum sa guverneze", a apreciat Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO