Politică

Nastase arunca in lupta electorala scaderea impozitelor pentru 3,3 milioane de salariati

Nastase arunca in lupta electorala scaderea impozitelor pentru 3,3 milioane de salariati

Propunerile fostului premier, recent revenit la varful PSD, vor fi analizate vineri de forurile partidului

09.07.2008, 17:59 20

Fostul premier Adrian Nastase, actualmente presedinte al Consiliului National al PSD, propune in viitorul program de guvernare al partidului o formula de impozitare a veniturilor in trei trepte, constand in mentinerea cotei de 16% pentru cei care obtin peste salariul mediu pe economie, impozit de 10% pentru cei cu venituri intre salariul minim si mediu si cota zero pentru venituri sub salariul minim.
Daca masura ar fi pusa in practica, intr-un eventual guvern al PSD, ea ar privi peste 3,3 milioane de angajati.
Ministrul de finante Varujan Vosganian (PNL) nu a comentat pe fond propunerea fostului premier, si nici faptul ca ea pare mai liberala decat programul actualului guvern. "Nu te poti pronunta asupra credibilitatii unui astfel de proiect decat in contextul in care el vine si cu o analiza riguroasa. Ca vrei sa reduci impozitele este o discutie, dar sa vedem cum se impaca ea cu celelalte idei ale PSD de protectie sociala cum ar fi scaderea contributiilor sociale sau acordarea de ajutoare pentru diminuarea efectului cresterii preturilor. In 2004, cand am propus cota unica, noi am venit cu o constructie bugetara pana in 2008", a declarat pentru ZF Varujan Vosganian.
La finele anului trecut, statistica inregistra 4,7 milioane de angajati, dintre care 545.000 (8,6% din populatia angajata) castigau salariul minim brut pe economie, in vreme ce 2,8 milioane (68%) castigau intre salariul minim pe economie (400 de lei) si salariul mediu brut (1.400 de lei la acea vreme). Salariul mediu brut a crescut in 2008, ajungand in mai la 1.623 de lei.
"Am propus in urma cu cateva luni o formula de compromis care mi se pare inteleapta: mentinerea pentru cei care au peste salariul mediu a cotei de 16%, pentru cei care au salariu intre cel minim si cel mediu o cota de 10%, iar pentru cei sub salariul minim cota zero de impozitare", a afirmat presedintele Consiliului National al PSD. In privinta impozitului pe profit, Adrian Nastase nu a dat detalii, dar recent, presedintele PSD a afirmat pentru ZF ca programul de guvernare al partidului care va fi pus in dezbatere vineri va mentine cota de 16% pentru profit, in vreme ce impozitul pe venituri ar urma sa scada pentru anumite categorii. Nastase nu a spus care va fi efortul bugetar in ipoteza reducerii impozitelor, afirmand doar ca formula descrescatoare de impozitare poate fi apoi compensata prin anumite tipuri de impozite mai mari pe proprietate care sa compenseze ceea ce s-ar putea pierde la buget. "Este una din variante, nu deja batuta in cuie. Este o tema de dezbatere. In aceasta vara dorim sa pregatim niste lucruri nu populiste, dar care sa aiba atractivitate pentru cei care cauta o alternativa la actuala putere", a adaugat Nastase.
Eliminarea cotei de 16% pentru cei care castigau la nivelul anului trecut salariul minim si sub aceasta limita si reducerea impozitelor pentru cei cu salarii sub media pe economie ar insemna un efort bugetar anual de aproximativ 600 de milioane de euro, adica 0,45% din PIB (1,2% din bugetul public).
Potrivit lui Nastase, oferta de guvernare a PSD este aproape pregatita, fiind un subiect de dezbatere ce va fi lansat vineri la Consiliul National.
"Lucram foarte serios si pentru strategia politica si pentru oferta de guvernare. Avem o dezbatere extrem de intensa. In toamna speram sa avem un document extrem de inchegat", a adaugat Nastase.
Nu doar social-democratii se pregatesc sa guverneze dupa alegerile din 2008. Guvernul va inainta Parlamentului la inceputul lui noiembrie proiectul legii bugetului pentru 2008 care va cuprinde si o proiectie detaliata a bugetului pentru 2009, in conditiile in care liberalii se vad la guvernare si in 2009, a declarat ministrul de finante Varujan Vosganian.
"Vom depune proiectul legii bugetului la termen. Nu stiu daca parlamentarii au timp de el, dar trebuie sa prezentam opiniei publice viziunea Guvernului pe termen lung. Noi socotim ca putem fi (la guvernare - n.n.) si cu unul si cu altul din cele doua mari partide (PSD si PD-L - n.n.) si prezentam si bugetul pentru 2009, chiar in aceasta ipoteza, ca in 2009 vom fi tot la guvernare", spune Vosganian.
Potrivit ministrului, proiectul legii bugetului va fi diferit de cele din anii trecuti.
"Va fi un proiect mai complex, un proiect multianual care va contine si elemente de noutate. Proiectul va detalia elementele bugetului pentru 2009, dar si finantarile programelor nationale, in special pentru infrastructura rutiera si cea de cale ferata", a spune ministrul. Potrivit lui Vosganian, documentul va detalia elementele macroeconomice pe judete, cum ar fi PIB-ul, bugetul sau cheltuielile judetelor. PNL, ca si PD-L au in propriile proiecte de guvernare mentinerea cotei de impozitare de 16%.

Reducerea impozitelor ar provoca o gaura de 600 mil. euro la buget
Reducerea impozitului pe venit pentru salariile mici propusa de Adrian Nastase ar aduce o pierdere la bugetul de stat de peste 600 milioane de euro pe an, conform datelor Institutului de Statistica (INS).
Statul a incasat din impozitul pe venit din salarii circa 3,5 miliarde de euro in 2007, iar pentru anul acesta asteapta venituri de circa 4,2 miliarde de euro.
Conform INS, circa 545.000 de salariati din totalul de 4,7 milioane aveau in octombrie anul trecut (luna cand se face cercetarea anuala privind structura veniturilor) salariul minim pe economie. Avand in vedere deducerile de baza, partea de venituri care afecteaza veniturile la bugetul de stat din impozitul pe venit prin reducerea de la 16% la 0% a impozitului pe venit pentru aceasta categorie este nesemnificativa.
2,8 milioane de salariati castigau in octombrie 2007 intre 400 RON (salariul minim) si 1.400 RON (salariul mediu brut). Conform propunerii PSD, acestia ar urma sa nu mai plateasca 16% impozit pe venit, ci doar 10%. Practic, pentru un salariu brut de 1.400 RON, care corespunde unui salariu net de circa 1.000 de RON, impozitul pe venit se reduce de la 224 RON (16% din 1.400 RON) la 140 RON, adica cu 84 RON. Cu alte cuvinte, salariul mediu net ar creste de la 1.000 RON la 1.084 RON, adica cu 8,4%. Acesti salariati, precum si cei cu salarii imediat sub salariul mediu brut vor fi de altfel cei mai avantajati de reducerea cotei de impozitare, avand cresteri de salarii de circa 8-10%.
Cu cat va afecta bugetul de stat insa devierea celor 6% din salariul mediu brut de la stat la salariati? La 2,8 milioane de salariati, asumandu-le un salariu mediu brut de 1.000 de RON, rezulta un minus la bugetul de stat de 6% x 1.000 RON x 2.800.000 de salariati a 168.000.000 RON sau 47 mil. euro pe luna, adica peste
500 de milioane de euro pe an. Avand in vedere ca datele sunt pe 2007 si cresterea de anul acesta cu circa 20% a salariilor, minusul pe 2008 ar fi de peste 600 de milioane de euro. Aceasta inseamna circa 0,45% din PIB si 1,2% din bugetul public general. La aceste sume se vor adauga insa minusurile provocate bugetului public de pensii, de sanatate si de somaj in eventualitatea in care companiile micsoreaza brutul salariatilor si lasa neschimbate salariile nete ale acestora. Efectul pozitiv ar putea fi majorarea incasarilor din TVA ca urmare a cresterii consumului determinata de salariile mai mari.
Propunerea PSD echivaleaza de fapt cu renuntarea la cota unica si reintroducerea cotei progresive, care a fost in Romania pana in 2004. (Sorin Paslaru)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO