Politică

Nastase califica drept "ciudata" scrisoarea lui Scheele

06.12.2002, 00:00 12

Premierul Adrian Nastase catalogheaza drept "ciudata" scrisoarea sefului Delegatiei Europene in Romania Jonathan Scheele pe tema creditului BEI acordat municipalitatii Bucurestiului. Nastase nu-i va raspunde personal ambasadorului Uniunii Europene ci ii va trimite o scrisoare de raspuns presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi.
"Scrisoarea domnului Scheele mi s-a parut destul de ciudata. Se pare ca domnul Scheele m-a trecut pe mailing list-ul sau si imi trimite diverse scrisori care dupa aceea apar si in presa. Pregatesc o scrisoare de raspuns pentru domnul presedinte Prodi, in care ii voi transmite parerea mea despre aceasta scrisoare", a declarat Adrian Nastase, citat de Radio Romia Actualitati
 Seful Delegatiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a confirmat ieri ca a trimis o scrisoare primului-ministru pe tema imprumutului BEI pentru municipalitatea Bucurestiului. "Este vorba de o scrisoare privata si nu cred ca ajuta discutarea in public a continutului ei", a spus Scheele. El a aratat insa ca a trimis aceasta scrisoare intrucat orice credit de la BEI este garantat de Guvernul Romaniei drept urmare "guvernul este implicat".
In respectiva scrisoare, Jonathan Scheele, isi exprima ingrijorarea fata de impasul continuu referitor la imprumutul BEI pentru Municipalitatea Bucuresti, cauzat de disputa intre primarul Basescu si majoritatea din Consiliul General. Ambasadorul precizeaza ca atualul acord de imprumut nu poate fi schimbat decat printr-o decizie similara a Consiliului de conducere BEI.
"Ingrijorarea mea este intarita de faptul ca s-a vehiculat indelung ideea ca BEI este gata sa accepte propunerea de realocare a unei parti din imprumut (Pasajul Basarab, Parking Gara de Nord) catre alte proiecte. Este pur si simplu neadevarat", a aratat Scheele. In scrisoare, seful Delegatiei CE precizeaza ca nu doreste sa se amestece in politica interna a Romaniei, dar atrage atentia asupra seriosului impact negativ pe care actuala situatie risca sa il aiba asupra credibilitatii Romaniei ca partener in operatiunile internationale de finantare la nivelul autoritatilor locale. "Sper ca va veti simti capabil sa folositi influenta dumneavoastra in rezolvarea acestei situatii nefericite cat mai curand posibil. Abilitatea Romaniei de a indeplini criteriile economice de aderare va depinde in continuare de abilitatea ei de a atrage finantari externe", afirma Scheele in scrisoare.
Copii ale acestei scrisori au fost trimise ministrului Integrarii Hildegard Puwak, ministrului Finantelor Publice Mihai Tanasescu, ministrului Industriilor si Resurselor Dan Ioan Popescu,  primarului general al Bucurestiului Traian Basescu,  comisarului pentru extindere Guenter Verheugen, comisarului pentru Politica Regionala, Michel Barnier, lui Rainer Saerbeck (BEI), Hildegard Gacek (BERD) si reprezentantului Bancii Mondiale in Romania Ziad Alahdad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO