Politică

Nastase face calcule pentru formarea guvernului, Basescu preia discursul crestin-democrat

08.11.2004, 00:00 23

Adrian Nastase, insotit de sotia sa Dana, de familia Geoana, de candidatii de Arges pentru parlament ai Uniunii Nationale PSD+PUR- Mihai Tanasescu, Nicolae Vacaroiu si Daciana Sarbu- s-au oprit ieri in trei targuri. Pret de o jumatate de ora, in targul din Topoloveni, negotul de varza si covrigi a fost blocat de delegatia ce-l insotea pe premier. Difuzoarele au fost lasate mai incet, iar principala atractie a fost Adrian Nastase.
"Pare mai tanar in afisul lipit la noi la carciuma" comentau doua femei trecute de 50 de ani. Alti oameni, mai indrazneti s-au apropiat sa-i vorbeasca lui Adrian Nastase despre pensiile mici, mai ales cele de agricultori si despre cat de putin se castiga din agricultura. Drept raspuns, Nastase le spunea ca Guvernul a decis de curand realocarea pensiilor si acest lucru se va simti, in curand, in buzunarele lor. Intrarea in iarmarocul de la Topoloveni, Nastase si-a facut-o cumparand doua perechi de sosete kaki- pentru vanatoare - dupa cum i-a explicat lui Mihai Tanasescu. S-a oprit si in fata unei tarabe cu covrigi. A cumparat un sir pe care l-a impartit cu Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, primarului din localitate si ziaristii.
Cativa metri mai departe, Mircea Geoana, cu un covrig intr-o mana, pe jumatate mancat, negocia pretul unei maturi. "E nevoie de curatenie generala in politica" spunea el.
Dana Nastase, sotia premierului, si-a cumparat doua tuciuri de aluminiu- unul pentru zacusca, iar celalalt pentru mamaliga. Doamna le-a cumparat dupa o negociere "serioasa" cu seful Executivului.
Zeci de oameni surprinsi de vizita neasteptata a liderilor politici ii primeau politicos pe candidati. Pareau in acelasi timp intimidati de prezenta oaspetilor de vaza, dar si foarte curiosi sa afle care sunt sotiile celor doi lideri ai PSD, Dana Nastase si Mihaela Geoana.
Dupa plecarea delegatiei oficiale, targovetii si-au vazut din nou de treaba. Unii dintre ei sperau sa aiba mai mult succes dupa ce au impodobit varful gramezilor de zarzavaturi cu pozele lui Adrian Nastase si Mihai Tanasescu, cu calendar pe verso.
Urmatoarea oprire, satul Livezeni, Arges. Discutiile erau aceleasi, oamenii la fel de surprinsi. Diferite au fost cumparaturile facute de Adrian Nastase: o pereche de galosi de plastic si doua curse de soareci. "Aveti soareci la Cornu?" a fost intrebat. "Nu, dar sunt necesare in politica" a raspuns prim-ministrul. In cel de-al treilea targ vizitat, cel de la Costesti, premierul a renuntat la cumparaturi.
Adrian Nastase si delegatia s-au oprit si la manastirea Aninoasa, unde, in fata zecilor de enoriasi, episcopul de Arges, Calinic, si-a iesit din tiparele didahiilor care se rostesc la finalul liturghiei de duminica si a vorbit despre marele succes al guvernarii.
"Am speranta ca romanii au invatat ceva si trebuie sa gandeasca serios la reasezarea tarii, pe care nu o pot face diletantii" a spus episcopul Argesului, fara a preciza la cine se refera. A adaugat insa ca "trebuie facuta rugaciune pentru biruinta" celor care au alocat 12 miliarde de lei pentru restaurarea manastirii. Aici este vorba de actuala guvernare. La indemnul episcopului, enoriasii i-au aplaudat in biserica pe Adrian Nastase si Mihai Tanasescu.
Biserica ortodoxa le-a interzis preotilor sa faca politica si au fost dezbateri indelungi despre retragerea sau nu a unor politicieni-preoti din partide. Dupa slujba,  Adrian Nastase a spus ca episcopul Calinic nu a indemnat enoriasii cum sa voteze, ci doar a facut unele comentarii.
Popasuriule electorale ale lui Adrian Nastase s-au incheiat aseara cu un miting in Piata Vasile Milea din centrul Pitestiului, la care se adunasera cateva mii de persoane.
In fata lor, candidatul PSD - PUR la prezidentiale a spus: " In ultima vreme umbla tot felul de iepurasi prin tara, ii recunoastem, sunt imbracati in portocaliu. Va rog sa va aparati gradina; s-ar putea ca ei sa distruga ce-am facut cu totii in ultimii patru ani...Noi nu ie4sim cu circul in strada, nu scoatem elefantii sa se plimbe prin Bucuresti. Tineti minte: ardeiul iute nu tine de foame!", a spus Nastase facand trimitere la Traian Basescu, candidatul Aliantei D.A.
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a ezitat ieri sa se pronunte asupra unei aliante post-electorale cu PRM insa, s-a aratat sceptic in privinta unei colaborari politice cu Alianta PNL-PD.
Mai exact, Nastase a spus ca nu ia in calcul un parteneriat cu PRM dupa alegeri, in acest moment, prioritatea PSD fiind castigarea alegerilor parlamentare si prezidentiale. De asemenea, liderul PSD a mai precizat ca numai dupa alegeri vor incepe negocierile pentru formarea guvernului. Este o precizare care intervine dupa declaratiile unor lideri ai PSD care au vorbit despre un parteneriat cu UDMR si cu o serie de liberali, in cazul in care partidul va castiga alegerile.
In opinia lui Adrian Nastase, eventualitatea in care dupa alegeri vom avea de-a face cu un partid la putere diferit de culoarea poliica a presedintelui, nu este prea incurajatoare. Nastase este de parere ca o eventuala coabitare politica ar incetini ritmul reformelor economice.
Presedintele PSD a facut alte comentarii legate de polarizarea accentuata a spatiului politic, insa a aratat ca regreta faptul ca nu s-au convocat alegeri anticipate in urma cu aproximativ doi ani. La acea vreme, initiativa i-a apartinut lui Adrian Nastase, care a fost sustinut de majoritatea liderilor PSD, dar a fost respins de Ion Iliescu si de opozitie.



Mesajul electoral al PNL-PD a devenit explicit de dreapta. Nu e vorba de promisiunile electorale, care acopera si spatiul social, ci de valori morale care au aparut in discursul liderilor Alaintei, ca incarcate cu ideologie. Dumnezeu, natiuna si familia sunt cateva repere care s-au aflat in prim-planul mesajelor pe care le-au auzit banatenii in turneul electoral de la finele saptamanii al liderilor PNL-PD.
Pe de alta parte, Traian Basescu a fost intampinat de mii de oameni care au participat la adunarile publice pe care le-a organizat Alianta. La Arad, sambata seara, locuitorii orasului care venisera la o cafenea din centru, la auzul vestii ca Basscu este prin apropiere au iesit ca sa-l vada. Numai ca prezidentiabilul Alaintei nu i-a intalnit, pentru ca urmat un traseu care nu a inclus si strada pe care acestia se aflau. Cu o seara inante, la Timisoara, oamenii adunati in centru la mitngul electoral, l-au gratulat pe liderul Aliantei cu apelativul "Domnule presedinte al Romaniei", asta dupa ce au asteptat minute intregi sa ajunga sa dea mana cu el.
Cel mai puternic mesaj al Aliantei pe traseul banatean a fost mai apropiat de partidele conservatoare, crestin-democrate. Intr-o zona in care PNTCD este o forta spre care se indreapta multe voturi, dar si imediat dupa impactul pe care l-a avut mesajul profund atasat de valorile morale in Statele Unite, Alianta D.A. s-a raportat la aceste valori.
Basescu s-a declarat un ortodox "care merge la biserica", punctand ca gestul sau se petrece discret, nu "pentru a face poze".
"Noi luptam impotriva stapanitorilor acestui veac si pentru a izbandi, pentru a ramane in picioare incingeti-va mijlocul cu sabia adevarului si cu sabia dreptatii". Acesta este mesajul pe care Sf Pavel il transmitea locuitoilor din Efes. Tot acesta este si mesajul pe care unul dintre liderii Aliantei, este vorba despre Varujan Vosganian, a crezut de cuviinta sa-l transmita locuitorilor Timisoarei. Pentru Sf. Pavel, spusele aveau un talc. Pentru Vosganian, coincidenta este surprinzatoare, pentru ca este prima data cand discursul sau invoca astfel de valori, desi biografia lui ne arata ca este fiul unui predicator de la amvon, de rit crestin armenesc. Asadar, spune Vosganian, versetul din Efes 6.11 (din epistolele Noului Testament) ne arata ca Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) "s-a nascut sub semnul providentei". El sustine ca nu mai este altceva de facut decat ca "talmacirea biblica sa coboare de pe cer pe pamant".
Referiri la Geneza sau la sensul ultim al fiintei au fost frecvente in turneul electoral al liderilor Aliantei in Banat.
Discursul lui Basescu a avut un stil propriu de a se raporta la divinitate. El s-a rugat la Dumnezeu sa-l ierte pe Gheorghe Ciuhandu (liderul PNTCD, candidat la presedintie, primar al Timisoarei) pentru indrazneala de a fi intrat in cursa electorala pentru ca, la reimpartire, spune Basescu, multe procente pe care le va fi castigat se vor duce spre PSD.
In discursul lui Basescu si familia are un loc anume, marcat pin invocarea membrilor familiei sale in mai multe randui.  "Am doua fete, una de 28 de ani, este economista, alta este avocat. Si mai am una, de 29 de ani, spune Basescu. Ultima, cea de 29 de ani, este Maria Basescu, sotia lui. Maria Basescu a aparut in turneul banatean ca si in cel din Mopldova sau de la Ialomita, alaturi de Ioana, sotia lui Calin Popescu Tariceanu.
Tonul nationalist al discursului candidatului la prezdentiale al Aliantei a fost explicat si nuantat la Timisoara. "Nu voi accepta niciodata ca Romania sa devina dependenta de bunavointa vreunei cancelarii occiderntale. "S-a spus despre mine ca sunt nationalist. Aiurea! Sa fim oameni seriosi! Nu sunt nationalist extremist, dar din respect pentru valorile nationale, nu accept ca poporul roman sa fie umilit". Natiunea, pare sa spuna Basescu, este traita prin simboluri - " Port tricolorul in suflet", sustine liderul PD.
Calcul politic, intuitie sau doar har? Vizibil e doar faptul ca discursurile lui Traian Basescu electrizeaza multimile. Lumea rade sau lacrimeaza, dupa caz, atunci cand Basescu il "biciuieste" pe Ion Iliescu. "Unii politicieni si analisti ma compara cu Ion Iliescu. Au spus despre mine ca spre deosebire de Iliescu nu am fata de presedinte. Eu va spun un lucru - nu trebuie sa ai fata de presedinte, trebuie sa ai obraz de presedinte". Alteori mila il inunda, iar Basescu devine trist "Bietul Ion Iliescu, umbla bezmetic prin tara, doar doar va aduna niste voturi pentru PSD. Dar Ion IIiescu ar trebui sa-si faca un nod la batista sa-si aminteasca de faptul ca Constitutia ii interzice acest lucru", adauga prezidentiabilul Aliantei. mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO