Politică

Nastase in Franta: Afacerea Puwak, o scorneala a opozitiei

10.09.2003, 00:00 11

Aflat in Franta, premierul Adrian Nastase s-a vazut obligat sa raspunda in fata presei din Hexagon la intrebari incomode privind probleme care au tulburat in ultimele saptamani apele politicii interne: cazul Puwak si nemultumirile ambasadorului american Michael Guest fata de coruptia din Romania.
Intr-un interviu acordat cotidianului de dreapta Le Figaro, premierul  a aparat-o pe ministrul integrarii Hildegard Puwak, acuzata ca familia sa a primit fonduri europene prin programul Leonardo da Vinci in vremea in care detinea portofoliul ministerial - aflandu-se deci intr-un conflict de interese. (...) In cateva zile o echipa de audit a Comisiei Europene (aflata deja in Romania - n.n.) isi va publica raportul privind aceasta afacere. Acest program european numit Leonardo da Vinci, destinat formarii profesionale a debutat inainte ca doamna Puwak sa fie numita ministru. Aceasta afacere are legaturi cu alegerile legislative si prezidentiale prevazute pentru finele anului viitor si, bineinteles, opozitia incearca sa gaseasca punctele slabe (ale PSD - n.n.).
Exista o problema de procedura, dar nu exista un conflict de interese. Ramane sa vedem daca proiectul a fost bine gerat de apropiatii doamnei Puwak. (...)", afirma Nastase.
In ceea ce priveste luarile de pozitie ale lui Michael Guest, raspunsul premierului a fost mult mai ponderat comparativ cu reactiile pe care le-a avut in tara ori de cate ori ambasadorul american a vorbit despre coruptia din Romania. (...) Recunosc ca Romania, ca toate tarile aflate in tranzitie, are probleme cu coruptia. (...) Dupa mine, cel mai bun mod de a lupta impotriva coruptiei este finalizarea privatizarilor si restituirea terenurilor agricole. Este un proces intarziat in raport cu alte tari foste comuniste, dar care este aproape finalizat. Pana la sfarsitul anului, 97% din intreprinderile romanesti vor fi privatizate (...).
Pe de alta parte, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati premierul s-a plans ca imaginea Romaniei este proasta in Franta prentru ca presa prezinta despre noi "doar stiri negative." "Francezul de rand nu are timp sa citeasca toate informatiile despre Romania, sa se uite pe Internet pentru a echilibra sursele de informatie si, de aceea, unele dintre informatiile rau-voitoare care apar aici ne creeaza un deficit de imagine. (...) Am dat astazi (luni -n.n.) numeroase interviuri pentru posturile de televiziune din Franta, pentru posturi de radio si ziare, in ideea de a echilibra informatiile care apar aici", a spus Nastase. Premierul a aratat ca este necesar ca imaginea Romaniei in Franta sa se imbunatateasca, in conditiile in care Parlamentul francez va trebui sa se pronunte la un moment dat, sub presiunea opiniei publice din aceasta tara, fata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO