Politică

Nastase l-a anuntat pe Guest ca urmeaza masuri iminente contra coruptiei

23.04.2003, 00:00 16

Premierul Adrian Nastase si ambasadorul american la Bucuresti Michael Guest au avut luni seara, la Palatul Victoria, o intalnire "informala", la doar cateva zile dupa ce ambasadorul a criticat dur coruptia din Romania. In cadrul acesteia, premierul i-a prezentat ambasadorului masurile "iminente" care vizeaza limitarea coruptiei si imbunatatirea mediului de afaceri, potrivit unui comunicat de luni seara al Guvernului. Ieri, insa, premierul a avut o replica iritata. "In calitate de prim ministru nu dau informatii unor ambasadori la Bucuresti. Am discutat aspecte care tin de unele evolutii din Romania, sa vedem cum va fi imbunatatita situatia post conflict din Irak si participarea Romaniei la reconstructia Irakului", a afirmat Nastase. Interventia premierului nu a vizat, de aceasta data, fondul problemei - faptul ca coruptia exista si  este criticata de reprezentanti straini  - ci mai degraba a dorit sa lamureasca raporturile de putere care, in opinia sa, nu ar fi corect apreciate. Ea nu lamureste insa un lucru: ce inseamna masurile iminente impotrica coruptiei de care vorbeste comunicatul Guvernului. Sa fie vorba  doar de pachetul de legi anticoruptie  intrat in vigoare la inceputul saptamanii?

Guest a primit legiile anticoruptie in engleza
Ambasadorul Statelor Unite Michael Guest a primit, in timpul intalnirii cu premierul Adrian  Nastase, varianta in limba engleza a pachetului de legi anticoruptie, asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului in urma cu aproximativ o luna, a declarat, potrivit BBC, purtatorul de cuvant al Guvernului Despina Neagoe. Purtatorul de cuvant al Guvernului a adaugat ca este posibil ca la intalnire sa se fi discutat si despre ultima ordonanta emisa de Guvern, care vizeaza debirocratizarea. Este vorba despre ordonanta privind procedura aprobarii tacite, care prevede ca orice cerere administrativa care nu primeste raspuns din partea autoritatilor in termenul legal de 30 de zile, se considera adoptata.
Pachetul legislativ anticoruptie a fost publicat luni in Monitorul Oficial, partea I, 278, 279. Pachetul legislativ contine 17 legi. Cele mai controversate stabilesc incompatibilitati intre functiile de demnitate publica si afaceri si obliga demnitarii sa-si faca publice averile. Demnitarii pusi in situatia de a alege au la dispozitie 30 de zile sa opteze intre politica si afaceri. Acestei reglementari s-au opus inclusiv parlamentarii PSD, multi dintre ei administratori de firme. Deputatii si senatorii partidului de guvernamant au incercat sa negocieze aceste prevederi cu ministerele care au initiat proiectul.

"Sunt unele cazuri de investitori fugariti de flagelul coruptiei"
Vicepresedintele PSD Valer Dorneanu a afirmat, la randul sau, ca premierul a informat Delegatia Permanenta, - forul restrans de decizie al partidului - despre faptul ca intalnirea cu Guest a fost una "informala" motivata de faptul ca,  "intr-o coincidenta temporala", au aparut mai multe critici la adresa coruptiei din Romania, intre care si cele ale ambasadorului. "S-a incercat o explicatie a acestui lucru. Nu a fost o intalnire in care sa se stabileasa a ce masuri trebuie luate de catre Guvern.", a precizat Dorneanu. Mark Wenig, atasatul de presa al SUA la Bucuresti a declarat, ieri, ca intalnirea dintre primul ministru siambasadotul SUA a fost covenita de comun acord, fara a preciza care dintre cei doi a avut initiativa. fara a da amanunte, el a spus ca s-su discutat doua aspecte, primul legat de modul in care firmele romanesti vor participa la reconstructia Irakului iar cea de-a doua legat de declaratiile despre coruptie ale ambasadorului.

Alertat, PSD incepe totusi curatenia in partid
"Nu puteam sa va spunem ca nu suntem ingrijorati de aceste declaratii. Ele contin adevaruri.", a mai spus vicepresedintele PSD, care a apreciat, totusi, ca, unele dintre declaratiile la adresa coruptiei, ca de pilda cea a presedintelui Camerei de Comert americane Obie Moore, sunt "exagerate".   "Facand abstractie de declaratiile lui Michael Guest, care este un fin observator, s-au facut unele afirmatii excesive, cum ar fi faptul ca investitorii ar fi fugariti de flagelul coruptiei. Sunt unele cazuri, dar de aici pana la a generaliza este cale lunga", a spus Dorneanu. El a aratat ca Nastase a cerut Delegatiei Permanente sa urmareasca modul in care membrii paridului respecta termenele impuse de legea conflictului de interese, intrata, luni, in vigoare. El a mai aratat ca acest lucru se va intampla pe "doua paliere":  Primul, in care demnitarii vizati de lege sunt obligati sa opteze intre functii si afaceri si iar cel de-al doilea, in care iar partidul va urmari daca ei se conformeaza.
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO