Politică

NATO cere acum Romaniei sa-si aduca contributia

14.05.2004, 00:00 16

Apartenenta Romaniei la NATO este de o importanta istorica intrucat aduce o mare contributie Aliantei dupa ce a "luptat dur" pentru aderarea la valorile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, a spus ieri secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.
Pentru prima data la Bucuresti dupa aderarea de facto a Romaniei la NATO, secretarul general al Aliantei a tinut un discurs in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, s-a intalnit cu presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase. Vizita la Bucuresti a oficialului Aliantei nu a dat un raspuns la intrebarea daca vor fi sau nu amplasate baze militare ale Aliantei pe teritoriul Romaniei, insa oficialii romani, inclusiv ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, spunea recent ca un anunt in acest sens este asteptat la summit-ul de la Istanbul (n.r. sfarsitul lunii iunie), primul la care Romania participa ca membru cu drepturi depline al Aliantei.
In discursul tinut in fata parlamentarilor Scheffer a vorbit despre rolul important pe care Romania il va juca in promovarea securitatii si stabilitatii in Europa. "Ca o tara vecina Balcanilor si Marii Negre puteti aduce importante contributii stabilitatii si bunei dezvoltari a acestor regiuni-pivot. Tot asa cum apropierea de Moldova, Ucraina si chiar Belarus permite Romaniei o perspectiva unica asupra acestor tari si asupra importantei lor fata de Alianta", a declarat oficialul NATO. In acelasi timp, Scheffer a spus ca Romania, ca viitor membru al Uniunii Europene poate juca un rol important in relatia dintre cele doua organizatii.  Oficialul Aliantei a apreciat ca Romania s-a implicat "profund" in arhitectura transformarii NATO insa aceasta transformare nu s-a incheiat si urmeaza o "foaie de parcurs impresionanta". Una dintre provocarile critice este, potrivit oficialului NATO, imbunatatirea modului in care se vor constitui forte pentru misiuni precum cele din Afganistan. In acest context, Scheffer a apreciat contributia Romaniei in Afganistan mentionand ca a fost printre primele tari partenere care a contribuit cu un contingent substantial de forte armate la misiunea din Afganistan in conditiile in care nu si-a retras nici misiunile din Balcani. Daca ar fi fost nevoie de confirmari privind determinarea Romaniei de a adera la NATO, acestea au venit odata cu deciziile de a trimite soldati in Afganistan, a mai spus oficialul NATO, confirmand astfel opiniile mai multor analisti care au spus ca decizia administratiei de la Bucuresti de a trimite trupe la Kabul a atarnat greu in ceea ce priveste invitarea Romaniei de a adera la Alianta Atlanticului de Nord.
Totodata, Scheffer a spus ca primirea in Alianta a celor sapte state, inclusiv Romania, a fost "morala", intrucat a sters liniile de diviziune din perioada Razboiului Rece, si strategica, pentru ca mareste grupul de democratii de la Balcani la tarile baltice si de la Atlantic la Marea Neagra.
Dupa discursul tinut in fata parlamentarilor, Jaap de Hoop Scheffer s-a intalnit cu presedintii Comisiilor cu atributii in domeniul sigurantei nationale, apararii, politicii externe si de supraveghere a serviciilor secrete. Discutia nu a fost publica insa Radu Podgoreanu, presedintele Comisiei de politica externa afirma ca oficialul NATO nu a deschis discutia despre modul de clasificare a informatiilor secrete sau despre persoanele care au acces la acest tip de informatii, unele dintre ele controversate pentru legaturile avute cu fosta securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri