Politică

Nominalizarile coalitiei PD-L - PSD: un guvern nou format din fosti ministri

Nominalizarile coalitiei PD-L - PSD: un guvern nou format din fosti ministri
18.12.2008, 18:50 33

Ministri la al doilea mandat, pe aceleasi pozitii sau schimbate, si nume noi, fara rezonanta pentru domeniul pe care urmeaza sa-l gestioneze compun echipa desemnata de PD-L si PSD sa preia portofoliile din noul Executiv.

PD-L l-a nominalizat la Finante pe Gheorghe Pogea, fost vicepremier in primul an de mandat al guvernarii Tariceanu. El va face tandem cu Adriean Videanu, la Ministerul Economiei. Cei doi au in fata provocarea de a evita prabusirea cresterii economice si de a face fata lipsei de resurse de finantare din exterior. Pietele internationale asteapta de mai multe luni semnale concrete privind masuri de corectare a dezechilibrelor macroeconomice, in absenta carora Romania a fost declasata din grupa tarilor cu grad de risc scazut pentru investitii.
PD-L incredinteaza un al doilea mandat lui Radu Berceanu la Transporturi. Analisti, bancheri, oameni de afaceri, organisme internationale, investitori reclama infrastructura de transport subdezvoltata, care mareste costurile si afecteaza competitivitatea Romaniei in atragerea unor mari proiecte industriale. Vasile Blaga urmeaza sa preia Ministerul Dezvoltarii.
PD-L i-a mai desemnat pe Mihai Stanisoara la Aparare, pe Gabriel Sandu la Comunicatii, Elena Udrea la Turism, Monica Ridzi la Tineret si Theodor Paleologu la Cultura.
Nici PSD nu a gasit sau nu a mizat pe nume noi pentru portofoliile pe care le-a obtinut in urma negocierilor cu PD-L: din zece ministri desemnati, sapte au facut parte si din Cabinetul Nastase. Dan Nica, fost ministru al comunicatiilor, a fost nominalizat pentru postul de vicepremier, Gabriel Oprea pentru Ministerul Internelor si Administratiei, Cristian Diaconescu pentru portofoliul de la Externe, Ilie Sarbu la Agricultura, Marian Sarbu la Ministerul Muncii, Ecaterina Andronescu la Educatie, Victor Ponta, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. Nici la Sanatate nominalizatul nu este o noutate, Ioan Bazac detinand functia de secretar de stat pentru integrare europeana in Ministerul Sanatatii in perioada 2001-2002 si in 2003 - 2004. In prezent, Bazac este presedintele Forza Rossa, partenerul Ferrari pe piata locala.
La Mediu a fost desemnat Nicolae Nemirschi, de profesie inginer constructor. El este la al doilea mandat de viceprimar al Constantei. Constantin Nita, care a participat la elaborarea programului economic al PSD, ar urma sa conduca Ministerul pentru IMM si Comert.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO