Politică

Norica Nicolai este sustinuta in PNL pentru fotoliul Justitiei

Norica Nicolai este sustinuta in PNL pentru fotoliul Justitiei

Vicepresedintii liberali o sprijina pe Nicolai, dar premierul ezita

11.12.2007, 20:30 42

Senatorul Norica Nicolai, vicepresedinte al PNL, are cele mai mari sanse sa ocupe fotoliul de ministru al justitiei lasat liber de Tudor Chiuariu.
Chiuariu si-a inaintat ieri demisia asa cum anuntase duminica, la doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu lasase sa se inteleaga ca il va suspenda din functie (fostul ministru este acuzat de procurori de abuz in functie in cazul unei tranzactii cu un teren), daca el nu va fi inlocuit. Liberalii ar fi urmat sa decida ieri inlocuitorul lui Chiuariu, intr-o sedinta de partid, dar un anunt oficial nu a fost facut.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri ca nu este nici o graba in nominalizarea noului ministru. Vicepresedintii partidului - sau cei mai multi dintre ei - o sustin insa pe senatoarea Norica Nicolai.
Vicepresedintele Ludovic Orban a anuntat ca liberalii vor decide in aceasta saptamana asupra succesorului lui Tudor Chiuariu la Ministerul Justitiei, apreciind ca senatorul Norica Nicolai are cele mai mari sanse sa ajunga in Cabinet.
Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a spus insa ca nu exista o propunere oficiala "nici din interior, nici din afara" cu trimitere la faptul ca in partid se vehiculeaza si ideea nominalizarii unei persoane din afara PNL pentru portofoliul Justitiei.
Una dintre persoanele ale caror nume erau vehiculate pentru preluarea acestui portofoliu - Renate Weber - a infirmat ca i s-ar propus aceasta functie si a adaugat ca vrea sa-si duca mandatul de eurodeputat (pe care l-a castigat la 25 noiembrie pe lista liberalilor) la capat. Si numele procurorului Gheorghe Mocuta (care a deschis dosarul Flota, in care este cercetat presedintele Traian Basescu) a fost vehiculat pentru preluarea fotoliului Justitiei.
Norica Nicolai este sustinuta si de vicepresedintele Crin Antonescu. Nicolai este o figura relativ cunoscuta, dar mediatizarea ei a fost la punctul maxim cand nepoata sa a fost surprinsa de camerele televiziunilor votand in Senat in locul unui membru al acestuia. Problema senatorului Nicolai este ca nu e dorita prea mult in pozitia de titular al Justitiei de premierul Calin Popescu-Tariceanu care, din pozitia de sef al guvernului, are ultimul cuvant, potrivit unor surse din partid.
In aceste conditii, ministrul apararii Teodor Melescanu ar putea prelua interimatul la Justitie, in cazul in care in urmatoarele zile conducerea liberala nu ajunge la un acord privind persoana care il va inlocui pe Chiuariu. Surse liberale, citate de Mediafax, au precizat ca liderii liberali ar urma sa aiba intalniri si astazi pentru desemnarea titularului Justitiei.
In opinia vicepresedintelui Ludovic Orban, viitorul ministru al justitiei trebuie sa fie "un om politic, un repre-zentant al PNL".
In ceea ce o priveste pe Renate Weber, vicepresedintele PNL a apreciat ca aceasta ar fi fost "un bun ministru al justitiei, dar ales sa-si indeplineasca mandatul de europarlamentar".
Intrebat in legatura cu nominalizarea la Justitie a lui Victor Alistar, directorul Transparency International Romania, Orban a raspuns: "Cine e Victor Alistar?". Numele lui Alistar fusese vehiculat duminica pentru preluarea portofoliului Justitiei.
Tariceanu a confirmat ieri primirea demisiei lui Tudor Chiuariu. In ceea ce priveste inlocuitorul acestuia, premierul a spus: "Nu sunt in situatia sa iau o decizie astazi". El a adaugat ca "nu este o chestiune contra cronometru", dar a mentionat ca, avand in vedere importanta domeniului, nu va dura mult pana la numirea unui inlocuitor. De asemenea, Tariceanu a spus ca va asigura cineva interimatul la conducerea Ministerului Justitiei "numai daca va fi nevoie". Liderul liberal a precizat ca desemnarea succesorului lui Chiuariu o va face pe baza consultarii cu colegii din Biroul Politic Central al partidului, iar decizia se va lua pe baza unui vot al conducerii PNL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO