Politică

Nou-venitii si politicienii de cariera se confrunta la alegerile locale

05.04.2004, 00:00 14



Partidele politice au inceput competitia pentru alegerile locale, majoritatea candidatilor pentru orasele importante si pentru Primaria Bucuresti fiind deja cunoscuti. Asa cum arata acum tabloul candidatilor, in orasele importante partidele mizeaza pe un melaj intre votul politic si profilul candidatului, iar principalii competitori vin de la partidele parlamentare.



Miza o reprezinta nu numai Capitala ci si municipiile importante, unde spre deosebire de alegerile precedente vor candida nu numai oamenii locului (lideri politici cunoscuti doar in zona) ci, politicieni care fac ori au facut cariera in Parlament. Este cazul PD, care l-a desemnat pentru Primaria din Cluj-Napoca pe Emil Boc, presedinte executiv al partidului si unul dintre cei mai activi parlamentari ai acestei legislaturi. Cel mai serios adversar al lui Boc este actualul primar, Gheorghe Funar, membru de marca al PRM, care are inca o popularitate impresionanta in oras. De altfel, din partea democratilor nu mai putin de opt parlamentari vor candida pentru primaria unor orase cunoscute. O situatie similara este la Iasi, unde fostul lider si deputat taranist, Vasile Lupu si-a anuntat candidatura din partea Actiunii Populare, partidul fostului presedinte Emil Constantinescu. Vasile Lupu se intoarce la Iasi, intr-un fief electoral conservat timp de trei mandate de Constantin Simirad, trimis in urma cu cateva luni ambasador al Romaniei in Cuba. Nici unul dintre contracandidatii lui Vasile Lupu nu pare sa aiba popularitate lui locala.



O alta primarie importanta este cea din Timisoara unde favorit pare sa fie Gheorghe Ciuhandu, lider al PNTCD, neamenintat de nici un alt competitor serios. In opt ani de mandat ca primar al Timisoarei Ciuhandu a reusit sa-si faca propriul fief, al sau nu al PNTCD, pe care si l-a conservat in ciuda dificultatile ce au derivat din faptul ca este un primar al opozitiei. Din acest motiv Gheorghe Ciuhandu a fost curtat atat de Alianta PNL-PD cat si de PSD, insa fara succes. Daca la Timisoara a esuat, la Constanta strategia PSD de a veni la alegerile locale cu candidati "de import" a reusit. Controversatul primar al Constantei, Radu Mazare, va candida la alegerile din iunie pe listele PSD, dupa ce la scrutinul din 2000 a fost sustinut de PD. Plecarea lui din PD a destabilizat filiala locala a acestui partid dar si organizatia PSD, care a refuzat initial noile reguli impuse de Mazare.





Politicieni si vedete la Bucuresti



Strategia pare putin schimbata la Bucuresti, unde in cursa electorala s-au inscris deopotriva politicieni cunoscuti dar si incepatori in ale politicii. Anuntul candidaturii lui Traian Basescu (potrivit sondajelor are cele mai mari sanse), sustinut de Alianta PNL-PD, a fost elementul in jurul caruia s-au tesut si celelalte candidaturi. Surprinzatoare ramane decizie PSD de a-l propune pentru Primaria Capitalei, un fief prin excelenta al opozitiei, pe Bogdan Niculescu-Duvaz, nasul actualului primar general. In ciuda experientei lui politice, Duvaz ramane un om neasimilat inca PSD, din care face parte de un an si jumatate, si cu o popularitate destul de redusa. Desemnarea lui Duvaz, dupa ce alti potentiali candidati intre care ministrul Miron Mitrea, au refuzat aceasta postura, pare o solutie de compromis pentru PSD. In schimb, decizia lui Victor Ciorbea de a candida din nou pentru Primaria Capitalei, in conditiile in care a refuzat la acest mandat in fosta legislatura, pentru mandatul de premier, este cel putin neinspirata si lipsita de sanse.



Impotriva lui Duvaz si Basescu vor candida oameni care acum vor da piept cu adevara cu lupta politica. Este vorba, de pilda, de Mugur Ciuvica, purtatorul de cuvant al Actiunii Populare, lansat ieri oficial candidat pentru Primaria Capitalei. Fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu, Ciuvica s-a facut remarcat in ultimul an prin atacurile virulente aduse atat la adresa liderilor puterii cat si ai unora dintre liderii opozitiei. Lasand deoparte acuzatiile grave aduse adversarilor politici, Mugur Ciuvica nu s-a remarcat prin nici un proiect sau discurs politic novator. Aflat in spatele fostului presedinte Constantinescu, singurul rol jucat de Ciuvica in ultima vreme a fost de a discredita orice potential adversar politic al Actiunii Populare.



La fel ca Ciuvica, si Dumitru Dragomir, candidatul PRM pentru Primaria Capitalei, va da piep cu politica la alegerile locale. Asociat mai mult cu scandalurile din fotbal decat cu politica, Dumitru Dragomir este lipsit de mesaj politic. Pare sa se bazeze insa pe pitorescul discursului. Un candidat surpriza este Monica Tatoiu, din partea PUR, director general la firma de cosmetice Oriflame. Nu mai putin dura este competitia si pentru primariile de sector unde se bat pentru un mandat atat actuali primari (primarii PSD de sectoare, in mare parte vor candida din nou), actuali parlamentari dar si vedete de televiziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels