Politică

Noul şef de la Agricultură: un agronom propulsat în prim-planul politicii de Dan Voiculescu

Autor: Gabriel Razi

03.05.2012, 00:04 553

Daniel Constantin (33 de ani) este cel mai tânăr ministru al agriculturii din ultimii 20 de ani. El preia fotoliul de şef de la Agricultură din postura de pre­şe­dinte al Partidului Conservator. Constantin, care a fost propulsat în po­litică de Dan Voiculescu, este inginer agronom şi a fost pentru scurt timp director al Agenţiei de Plăţi şi Inter­venţie în Agricultură - instituţia respon­sabilă de distribuţia subvenţiilor pentru terenurile agricole. El este însă o figură mai puţin cunoscută agricultorilor din România faţă de predecesorii săi Stelian Fuia şi Valeriu Tabără, în condiţiile în care înainte de a veni la Ministerul Agriculturii cei doi au fost şefi de comisii parlamentare în acest domeniu.

Noul şef de la Agricultură are de gestionat un buget de 3,5 miliarde de euro, dar şi un minister care are în subor­dine alte şase agenţii - un total de peste 7.500 de angajaţi. Din fotoliul de ministru de la Agricultură Daniel Constantin va fi res­ponsabil de bu­năstarea celor aproape 3 milioane de mici fermieri, dar şi de modul în care fac business cele peste 30.000 de companii din agricultură.

Daniel Constantin preia conducerea Ministerului Agriculturii şi în contextul în care anul trecut producţiile de grâu, porumb şi floarea-soarelui au fost cele mai mari din ultimii cinci ani.

Mai mult, bugetul de la Ministerul Agriculturii a fost construit având în vedere o ţintă de absorbţie a fondurilor europene de 2,5 miliarde de euro - 1 miliard pe linia subvenţiilor directe pentru teren şi restul pe canalul proiec­telor de investiţii.

Miza pentru atingerea pragului este accelerarea ritmului în care intră în economie banii europeni din proiectele de investiţii. În primele patru luni ale acestui an în economie pe această linie au intrat 336 milioane de euro.

Per total, în primii cinci ani de când România are disponibile 10 milioane de euro pentru investiţii în agricultură au ajuns 3,6 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO