Politică

Nu exista nicio posibilitate pentru blocarea vanzarii de terenuri agricole catre straini

Autor: Iulian Anghel

21.05.2012, 12:29 471

Blocarea liberalizării vânzării terenurilor agricole către străini, după 2014, nu este posibilă în afara renegocierii Tratatului de aderare a României la UE, renegociere care ar dura cel puţin 2 ani, a reconfirmat astăzi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

În prezent, terenurile agricole pot fi achiziţionate de străini, dacă ei deţin companii înregistrate în România. După 2014, România va trebui să elimine şi această barieră.

În condiţiile în care pământul tinde să devină o resursă fabuloasă, mai mulţi oficiali români au ridicat, de-a lungul vremii, problema blocării cumpărării terenurilor de către străini, în condiţiile în care hectarul de teren agricol în România este şi de zece ori mai ieftin decât în Occident.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin crede că terenul este atât de ieftin pentru că este fărâmiţat şi susţine că dacă fermierii s-ar asocia pentru constituirea de suprafeţe mari, preţul ar creşte substanţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO