Politică

O retragere a tacticii electorale

04.10.2004, 00:00 18

Analistii politici sunt de parere ca disparitia lui Theodor Stolojan de pe scena publica nu va modifica mult strategia celor doua partide, ci eventual, o recalibrare a elementelor de tactica electorala. In ceea ce priveste principalii actori in lupta pentru Cotroceni lucrurile se schimba, pentru ca Traian Basescu este mult mai agresiv decat Theodor Stolojan. In privinta motivelor retragerii din cursa a liderului liberal, analistii crediteaza ideea sanatatii sale subrede si resping ipoteza unui santaj la adresa lui, care, pe fondul bolii, sa-l fi adus in situatia de a renunta.
Analistul Silviu Brucan afirma ca Stoloja era foarte bolnav si spune ca nu poate fi pusa ca seriozitare problema unui "santaj", cum a afirmat Basescu: "Vom mai auzi multe din acestea in campanie". El adauga ca PSD nu va fi obligat sa-si modifica strategia electorala in functie de noile date, dar adauga ca tonul la adresa lui Basescu se va radicaliza, intrucat liderul democrat este acum adversarul direct al lui Adrian Nastase.
Analistul Daniel Barbu spune si el ca strategia Aliantei nu se a schimba pentru simplul fapt ca PNL si PD nu au aratat pana acum ca ar avea o strategie sau daca o au nu au dezvaluit-o. Potrivit lui Barbu, Alianta va incerca sa traga foloase din aceasta situatie si sa induioseze lumea. "Basescu era oricum seful campanei electorale al Aliantei, cei ramane acum este sa-si faca lui insasi campanie. Vom de acum incolo spectacol tv., cu plans, ras si am vazut deja asta sambata (la retragerea lui Stolojan - n.n.). Evident ca PSD pierde, intr-un fel, pentru ca, telenovelistic, Basescu este mai eficient decat Stolojan", spune Barbu.
Totusi, adauga el, si liberalii pierd mult pentru ca se stia inca de multa vreme ca Stolojan are probleme: "Faptul ca l-au promovat in aceste conditii arata multa neseriozitate". Mai mult, adauga Barbu, "aflam de la Basescu, ba ca Stolojan este grav bolnav, ba ca este nevrozat. Acest lucru denota o mare lipsa de echilibru. De altfel, Alianta a aratat indecenta prin punerea in scena a acestui episod, cand putea da un simplu comunicat de presa in care prezenta situatia. Dar nu! Ei vor urmatorul lucru: votati-ne ca suntem bolnavi!".
Analistul Stelian Tanase opineaza ca Stolojan "a clacat" pe fondul unei sanatati subrede la care s-a adaugat stresul campaniei electorale. "Nu poate fi vorba de santaj la adresa lui, dupa cum afirma Basescu, ci eventual de presiuni ale contextului politic de campanie. A clacat in acest context, s-a gandit bine si s-a retras.", afirma Tanase. In ceea ce priveste confruntatea electorala Nastase-Basescu, aceasta va fi "marea finala", a unei lupte incepute in urma cu patru ani. "Adrian Nastase are acum in fata un adversar mai calit in lupta politica", spune analistul.
Analistul Dan Pavel considera ca plecarea lui Stolojan va scadea calitatea dezbaterii pentru ca, daca pentru Stolojan, Nastase avea ceva respect, "pentru Basescu nu are nici unul, si nici Basescu pentru Nastase". Implicatii vor fi si in functionatea Aliantei pentru ca, spune Pavel, "nu cred ca Tariceanu este un tip care sa se lase manevrat". In ceea ce priveste declaratiile de ieri ale liderului democrat, anume ca Stolojan este surmenat si nu grav bolnav, aceste afirmatii sunt facute "pentru a se ridica, probabil, pe sine: Eu sunt cel puternic, cel rezistent!".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO