Politică

Oamenii de afaceri: Guvernul ar trebui să atragă investiţii, să crească absorbţia de fonduri europene şi să înceteze gâlceava politică

Oamenii de afaceri: Guvernul ar trebui să atragă investiţii, să crească absorbţia de fonduri europene şi să înceteze gâlceava politică

Autor: Cristina RoÅŸca, Adelina Mihai

14.08.2012, 00:06 312

Principalele efecte pe care lupta politică le-a avut în plan economic sunt evoluţia cursului leu - euro şi atitudinea critică a Europei faţă de Guvernul României, care afectează atât populaţia, cât şi autenticitatea imaginii României în faţa Europei, este de părere Liviu Drăgan, directorul general al Totalsoft, unul dintre cei mai mari producători de aplicaţii software de pe piaţa locală.

"Cel mai înţelept lucru pe care îl poate face actualul Guvern este să înceteze gâlceava politică, măcar până la alegerile parlamentare din toamnă, pentru a diminua cele două efecte. Guvernul este pe un drum greşit, iar această ură nu are ca scop altceva în afară de o gâlceavă politică din care nimeni nu va ieşi câştigător", a spus Liviu Drăgan, care conduce o companie cu peste 500 de angajaţi.

Drăgan a mai spus că deprecierea leului în raport cu euro afectează deja populaţia şi unele afaceri, dar imaginea pe care o produce scandalul politic în faţa Europei ar putea afecta viitoarele investiţii europene în ţară.

Daniel Mocanu, fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei DAAS, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente pentru hoteluri, restaurante, firme de catering sau magazine alimentare, este de părere că guvernul ar trebui să aibă ca priorităţi atragerea de investiţii noi şi creşterea substanţială a absorbţiei de fonduri europene.

"Priorităţile clasei politice ar trebui să fie asigurarea stabilităţii pe plan politic, atragerea de noi investiţii, creşterea substanţială a absorbţiei de fonduri europene şi asigurarea pre­dictibilităţii pentru mediul de busi­ness."

Mocanu, care a pus bazele unei companii cu afaceri de peste 20 de milioane de euro anul trecut, mai spune că situaţia dificilă din economie şi-a pus amprenta şi asupra businessului DAAS deoarece o serie de proiecte ale clien­ţilor companiei au fost amânate.

"Tot mediul economic din România a fost afectat de situaţia de instabilitate şi de deprecierea leului. Companiile care fac importuri masive - printre care şi noi - au fost cu atât mai mult afectate. Pentru moment nu am modificat estimările de cifră de afaceri, însă ne aşteptăm la scăderea profitului care era şi aşa afectat de situaţia din ultimii ani." DAAS şi-a bugetat pentru 2012 afaceri de 25 mil. euro.

În ceea ce priveşte estimările de curs de schimb, antreprenorul român spune că este sceptic. În contextul economic intern şi internaţional el nu pariază pe aprecierea monedei naţionale până la un curs de 4,3 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO