Politică

Obama cucereste Europa. Ce castiga Romania daca el ajunge la Casa Alba?

Obama cucereste Europa. Ce castiga Romania daca el ajunge la Casa Alba?
28.07.2008, 19:04 25

Peste 200.000 de germani au ascultat saptamana trecuta discursul lui Barack Obama, in centrul Berlinului - un succes nebun pentru candidatul democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite. Ce castiga Europa si ce castiga Romania, daca la Casa Alba va fi instalala peste cinci luni o administratie democrata?
In urma cu mai bine de zece ani, tot sub o administratie democrata (la Bucuresti guvernarea era una de dreapta, presedintele Americii era atunci Bill Clinton), Romania era lasata in anticamera Aliantei Nord-Atlantice in ciuda insistentei Frantei. A fost atunci o bizara intelegere americano-germana (cancelarul german era Helmuth Kohl), facuta peste capul Frantei, ca Romania si Bulgaria sa ramana in afara NATO. In 2002, la Praga, Romania era invitata sa adere la Alianta, avand la Bucuresti o administratie de stanga, in vreme ce la Washington administratia era de dreapta (George W. Bush, aflat la primul mandat).
Acum Romania mai are cel putin pentru cateva luni o administratie de dreapta, la Washington administratia este la randu-i de dreapta, dar America se pregateste de un viraj. Romania mai are acum o baza americana pe teritoriul ei, soldatii romani sunt in Irak si Afganistan alaturi de cei americani.
Cum vor evolua relatiile romano-americane intr-o eventuala schimbare a culorii politice la Washington?
"Intre Romania si SUA exista o relatie mult prea solida pentru ca ea sa fie dinamitata de o schimbare a culorii politice la Washington. Fireste, prin prisma familiei politice, mai potrivit mi se pare John McCain (contracandidatul republican al lui Obama in cursa pentru Casa Alba - n.n.) Cunoaste Romania, a fost de cateva ori aici (ultima data in 2004 - n.n.). Cred insa ca indiferent de cine ar ajunge la Casa Alba, Romania are o relatie garantata cu Statele Unite", spune fostul ministru de externe si fost ambasador al Romaniei in Statele Unite, Mircea Geoana. Pe de alta parte, admite el, Obama are un avantaj in fata lui McCain. Ar fi vorba in primul rand de tineretea si sarmul personal. "Face parte din generatia de lideri charismatici care promit sa aiba succes", spune Geoana.
Turneul lui Obama in Europa a cuprins Germania, Franta si Marea Britanie. Peste tot candidatul de culoare a fost primit cu simpatie, dar si cu multa curiozitate.
"Pentru Statele Unite nu exista un partener mai bun decat Europa", a sustinut el la Berlin in fata a peste 200.000 de oameni. Oare?
"Cred ca schimbarile, in cazul victoriei lui Obama, vor fi importante la nivelul Europei si al Statelor Unite, nu neaparat la nivel bilateral - Romania-SUA. Aceste schimbari se vor petrece si ne putem da seama intr-o oarecare masura daca vedem traseul pe care si
l-a ales Obama in Europa. Intai la Berlin, apoi la Paris si abia in ultimul rand la Londra - Londra care niciodata nu a fost cea mai proeuropeana dintre membrii UE. Cred ca Obama ar putea da o mai mare importanta Uniunii Europene, nucleului acestei Uniunii reprezentat de Franta si Germania. Ar putea crea o anumita empatie in Statele Unite fata de Uniunea Europeana, iar acest lucru ne va influenta si pe noi foarte mult", spune fostul ministru de externe Adrian Ciorioanu.
Daca fostii ministri sunt retinuti in a intra in analize amanuntite, analistul politic Stelian Tanase este mai direct.
Interesul pentru Obama manifestat de europeni este datorat faptului ca nici Obama, nici contracandidatul sau McCain nu au spus raspicat ce au de gand sa faca.
"Europa are o mare problema. Nu s-a solidarizat intotdeauna. De pilda, Spania s-a retras din Irak, alte tari au de gand sa o faca. Cine mai ramane in Irak? Noi si polonezii. Ba chiar americanii se gandesc la o retragere. Oamenii sunt atenti la ce spune Obama sau McCain pentru a sti la ce sa se astepte", spune Stelian Tanase.
Insa nu acesta este principalul aspect care ii priveste pe europeni, ci altul. Este vorba despre cartoful fierbinte - economia americana.
"America este in recesiune si trage Europa dupa ea. America nu mai este in epoca Clinton, nu mai este America exuberanta si plina de optimism. Iar problema Americii este o problema a Europei. Cum va rezolva Obama problemele Americii astfel incat si Europa sa beneficieze de pe urma revigorarii economiei americane? Deocamdata nu pare ca ar avea un plan precis", afirma analistul.
Numai ca Europa pare ca isi spune sperante in Obama, desi liderii europeni nu o spun. Ce asteapta atunci Europa de la America?
"In primul rand o schimbare. Un new deal. Din acest punct de vedere Obama este mai bun decat McCain, desi eu sunt favorabil republicanilor. El pare ca are o mai buna abordare atunci cand vorbeste despre Europa. De pilda, in chestiunea irakiana. America sub Obama ar putea spune: Ne retragem din Irak, dar intrati voi, nu cu arme, ci cu investitii. Este o perspectiva mult mai atractiva pentru europeni, iar Obama este mult mai predispus spre o asemenea solutie decat McCain care spune ca va mentine prezenta americana in Irak. Romania este avantajata de aceasta perspectiva", afirma Stelian Tanase.
Deocamdata, ce se vede este faptul ca, din cauza situatiei economice, americanii - cunoscuti pentru lejeritatea cu care cheltuiesc bani - nu-si mai petrec vacantele in Europa. Este acest lucru o problema? "Chiar daca ar fi doar atat si tot este o mare problema financiara pentru Europa", afirma Stelian Tanase.

Ce s-a intamplat dupa caderea Cortinei de Fier
Pe 8 noiembrie 1993 Romania a primit de la SUA "clauza natiuniii cele mai favorizate", cadru de facilitate si promovare a relatiilor economice bilaterale, rezultat al interesului politic al Washingtonului de consolidare a relatiilor cu Bucurestiul.
La 15 ianuarie 1994 a intrat in vigoare Tratatul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 28 mai 1992.
Pe 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucuresti a presedintelui american Bill Clinton, a fost lansat Parteneriatul Strategic Romania-SUA, cadru extins de colaborare vizand consolidarea relatiilor bilaterale, sustinerea procesului de reforma a demersurilor de integrare in NATO a Romaniei si promovarea rolului Romaniei de factor de stabilitate si securitate in Europa de Sud-Est.
15-22 iulie 1998 - presedintele roman Emil Constantinescu a efectuat o vizita in Statele Unite la invitatia omologului sau american Bil Clinton, in cadrul careia s-a adresat plenului Congresului SUA.
10 martie 2003 - acordarea de catre Washington a statutului de "economie de piata" Bucurestiului, un pas important in promovarea obiectivului de amplificare a relatiilor economice romano-americane, atat in planul schimburilor comericial, cat si al investitiilor americane in Romania.
Investitiile americane in Romania se aflau la sfarsitul anului 2005 la 746,146 milioane de dolari (locul sase dupa Austria, Olanda, Franta, Germania si Italia).
Printre cei mai importanti investitori americani in Romania, din punct de vedere al volumului investitiilor, se numara: Qualcomm, Philip Morris, Solectron, McDonald's, Kraft Foods, Timken, Procter & Gamble, Coca-Cola, Colgate Palmolive.
26-29 octombrie 2003 - presedintele Ion Iliescu a efectuat o vizita oficiala la Washington, in cadrul careia s-a intalnit cu presedintele american George W. Bush, cu secretarul de stat Colin Powell si cu cel al apararii, Donald Rumsfeld.
23 noiembrie 2002, presedintele SUA George W. Bush a venit in vizita la Bucuresti.
8-10 martie 2005 - prima vizita oficiala in SUA a presedintelui Romaniei Traian Basescu, in care s-a intalnit cu presedintele american George W. Bush.
26-28 iulie 2006 - vizita oficiala a presedintelui Traian Basescu in SUA, perioada in care s-a intalnit cu omologul sau George W. Bush la Casa Alba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO