Politică

Oferta electorala a PSD: Salarii, pensii, ajutoare de somaj mai mari

30.08.2004, 00:00 93

Oferta electorala a PSD adopotata de congresul extraordinar este o lunga lista de angajamente privind protectia sociala. Se adreseaza, asadar, cu precadere electoratului partidului de guvernamant, pensionari, someri, bugetari. Pentru toti acestia sunt prevazute cresteri de pensii, indemenizatii, ajutoare. In contrapartida sunt prezentati indicatori macroeconomici foaret optimisti din care ar rezulta ca programul social este unul pe deplin sustenebil. seladendtPSD promite un salariu de baza minim brut pe tara de care sa creasca de la 68 de euro, in 2004, la 160 de euro, in 2008. Salariile bugetarilor ar urma sa creasca, in perioada 2005-2008, pana la 300 de euro, (200 in prezent). Pensia medie va ajunge, potrivit documentului, la cel putin 100 de euro. In privinta protectiei sociale, PSD promite cresterea valorii ajutoarelor suplimentare pentru incalzire cu peste 50% fata de 2004, 100.000 de burse scolare pentru elevii din familii sarace, garantarea de catre stat a 50 la suta din imprumuturile bancare pentru studii universitare, inca 33.000 de locuinte pentru tineri, finantate tot de la bugetul de stat.
Exista multe alte promisiuni de crestere a cheltuielilor publice, de pilda, pentru educatie, de la 2,1 miliarde de euro, in prezent, la 3,2 miliarde in 2008. Bugetul sanatatii ar urma sa ajunga, in acelasi orizont de timp la 2,5 miliarde de euro, fata de 2 miliarde de euro, in prezent. Sumele alocate bugetelor locale, de la bugetul consolidat va creste cu 50%. Pentru a arata ca are cu ce sa sustina masurile sociale, oferta electorala a actualului partid de guvernamant prezinta niste indicatori macroeconomici foarte optimisti, fara a intra in detalii. Unii dintre indicatori sunt corelati cu prognozele fondului Monetar International, privind cresterea economica. Bunaoara, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma sa creasca de la aproximativ 55 de miliarde de euro, in prezent, la 80 de miliarde de euro, in 2008. Exporturile, potrivit ofertei electorale, vor ajunge la 34 de miliarde de euro, de la 17 miliarde de euro prognozate pentru 2004. Practic, exporturile ar urma sa se dubleze. Nu se vorbeste de importuri. Intr-un loc din oferta electorala se aminteste intentia PSD de eliminare a deficitului comercial in domeniul alimentar, deficit prognozat de PSD pentru acest an la 1 miliarde de euro. PSD sustine ca, daca va guverna dupa 2004, exporturile vor creste intr-un ritm de 12-15% anual. Valori importante sunt prognozate si pentru ritmul investitiilor - 10-11% anual. Inflatia pentru 2008 este prognozata la 2%, iar rezerva internationala a BNR la 15 miliarde de euro.
Prognoza economica continuta de documentul electoral al PSD prevede ca rata economisirii va creste de la 17% in prezent, la 23% in 2008. Acest fapt va asigura, spune oferta electorala, cresterea "substantiala" a ratei de investitii de la 23% in 2004 la 28% im 2008. Presedintele BRD - ScocieteGenerale, Bogdan Baltazar spune ca prognoza privind rata de economisire este "o aspiratie corecta", dar "in conditiile in care vom avea din ce sa economisim, adica veniturile oamenilor sa creasca, astfel incat economisirea sa nu se faca in detrimentul comsumului. Potrivit PSD, consumul va creste cu 6% anual, pana in 2008. "E bine ca o economie sa nu se intinda mai mult decat ai e plapuma, adica mai mult decat produce, asa cum se intampla in prezent", comenteaza Balazar. Este de vazut asadar daca promisiunile electorale privind cresterea veniturilor categoriilor defavorizate nu vor depasi nivelul veniturilor. Pentru ca programul electoral contine multe alte promisiuni nu numai pentru catagoriile defavorizate, dar si pentru oamenii de afaceri. Bunaoara, se vorbeste de scaderi importante ale poverii fiscale, dar care automat va presupune si scaderi ale veniturilor statului. Contributiile sociale ar urma sa scada in 2005 cu doua puncte procentuale, cu inca doua puncte procentuale in 2006, si cu inca un punct in 2007. Impozitul pe profit va scadea cu 6% incepandu cu 2005, adica 16% in 2008. Se vorbeste de reducerea cotei minime a impozitului pe veniturile din salarii, la 14% incepand cu ianuarie viitor (18% in prezent"), pentru ca in 2008 cota minima sa ajunga la 10%. Cota maxima va scadea la 26% in 2008. Programul electoral al PSD spune ca obiectivul este ca in 2008, 70% din PIB sa fie produs in sectorul privat.
 PSD mai apreciaza ca posibila denominarea leului "in perioada imediat urmatoare" si o intarire constanta in raport cu euro, aprecierea monedei nationale situandu-se intre 2-4 la suta pe an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO