Politică

Opozisia il acuza pe Ion Iliescu de partizanat pe fata

04.11.2004, 00:00 15

Presedintele Ion Iliescu a facut ieri in Moldova, intr-un popas electoral, la Barlad, ceea ce se poate numi testamentul lui politic.
Seful statului i-a indemnat cetatenii care cred in el "sa ii voteze pe cei care care ma reprezinta". Presedintele nu a pronuntat numele nici unui partid, dar a spus ca oamenii trebuie sa voteze "continuitatea".
Alianta PNL-PD l-a acuzat pe seful statului ca si-a incalcat echidistanta ceruta de Constitutie si ca este "agentul electoral" al PSD.
Asteptat de sute de oameni pe strazile orasului Barlad, Ion Iliescu s-a oprit sa stea de vorba cu ei,  si le-a explicat "misterele'" caderii inflatiei si a cresterii economice, a strans maini si s-a lasat imbratisat.
Le-a spus vasluienilor ca Romania este intr-un moment cheie si ca, de votul lor de la sfarsitul lunii, depinde daca tara va prospera in urmatorii ani.
Presedintele i-a indemnat pe oameni sa voteze pentru "stabilitate si continuitate", pentru a nu se repeta "dezastrul" din guvernara 1996-2000.
"Alternanta la putere este buna, dar trebuie facuta cu chibzuinta si la momentul oportun. Sa nu stricam ceea ce am inceput. Sa schimbi o echipa de succes ar fi o eroare care ne-ar costa mai mult decat ne-a costat in perioada 1997-2000", a spus Ion Iliescu. A continuat aratand ca, daca electoratul va aduce la putere pe cei din partidele din fosta coalitie, "situatia se va inrautati."
Sutele de oameni care l-au asteptat pe seful statului i-au vorbit acestuia despre saracie si despre soamajul care este destul de ridicat in oras - 11%.
In Barlad, o mare parte a traseului, Ion Iliescu l-a parcurs pe jos. A fost urmat nu numai de liderii locali, primarul si consilierii, dar si de mare parte a alaiului de sustinatori.
Vasluiul este, de altfel, unul dintre judetele din Moldova unde PSD si-a conservat fieful electoral, dupa alegerile locale. Aici, spre deosebire de alte judete din Moldova, precum Bacau sau Suceava, primarii oraselor si consilierii apartin majoritar PSD.
Presedintele a participat ieri si la o emisiune a televiziunii locale. A fost prilejul sa aminteasca ca se va intoarce, dupa terminarea mandatului de la Cotroceni, in PSD unde, ca senator, va continua sa faca politica.
Ion Iliescu s-a pronuntat si in cazul Miron Cozma. El a spus ca "e timp" sa decida in privinta gratierii liderului minerilor. A refuzat sa spuna daca il va gratia, cerand sa nu mai fie intrebat "prostii". Vizitele electorale ale presedintelui vor continua in vestul tarii, la Timisoara.
Alianta PNL-PD a criticat vizita lui Iliescu la Barlad. Alianta apreciaza ca Ion Iliescu nu mai poate fi considerat presedintele tuturor romanilor, ci "agentul electoral" al PSD. "Odata cu apropierea scrutinului pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, seful statului a reluat seria vizitelor de lucru, incalcand din nou prevederile constitutionale".
Seful statului a raspuns ca nu este "agent electoral" pentru ca nu a pronuntat numele nici unui partid, ci doar i-a insemnat pe oameni "sa reflecteze" si sa voteze pentru continuitatea a ceea ce s-a facut bine in tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO