Politică

Oprescu la inceput de mandat: In Bucuresti, cetateanul va fi in mijlocul deciziilor

20.06.2008, 20:22 18

Sorin Oprescu a depus ieri juramantul la investirea in functia de primar general al Capitalei dupa validarea noului Consiliu General al Municipiului Bucuresti.
Oprescu spune ca viziunea sa despre gestionarea Bucurestiului are trei componente: o componenta strategica care va urmari dezvoltarea Bucurestiului, o alta in care cetateanul va fi in mijlocul deciziilor si cea
de-a treia care va imbunatati calitatea vietii in Capitala.
"Vreau sa actionam ca o echipa, pentru ca avem cu totii o mare responsabilitate. In aceasta echipa, colaboratorii mei sunt consilierii generali, mass-media, legea si respectarea ei si, nu in ultimul rand, negocierea permanenta", a mai spus Oprescu, fost membru marcant al PSD, dar care a castigat ca independent.
Primarul general le-a reamintit consilierilor (55 la numar) ca exista 10-15 mii de oameni care i-au votat si ca asteptarile lor nu trebuie inselate. El a adaugat ca sunt doua milioane de cetateni care nu trebuie intrebati cu cine au votat si trebuie respectati, iar asteptarile lor nu trebuie inselate.
Inainte de depunerea juramantului de catre Sorin Oprescu, a avut loc validarea celor 55 de consilieri generali ai Capitalei, din care 24 de la PD-L, 16 de la PSD, opt de la PNL, patru de la PNG si trei de la PRM. Comisia de validare a anuntat persoanele care figurau pe listele partidelor si s-au retras, printre acestea fiind Vasile Blaga si Liviu Negoita de la PD-L, Cristian Diaconescu si Marian Vanghelie de la PSD si Irina Loghin de la PRM, locurile acestora fiind luate de urmatorii de pe listele partidelor. Cei 55 de consilieri au depus juramantul, fiind astfel validat Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) pentru urmatorii patru ani, iar ulterior a fost ales presedintele de sedinta al CGMB, acesta fiind Calin Murg (PD-L).
De altfel, PD-L si PNG au anuntat ca au facut o alianta pentru majoritatea in CGMB, impreuna cele doua partide avand 28 de consilieri. O alianta intre PSD, PRM si PNL nu strange decat 27 de consilieri.
Majoritatea in consiliu este esentiala pentru un primar general, intrucat el nu poate promova niciun proiect fara votul acestui consiliu - un fel de guvern local.
Insa PD-L a spus ca nu-l va bloca pe Oprescu, daca proiectele sale sunt in interesul locuitorilor Bucurestiului. Numai ca PD-L si-a fixat drept tinta pentru consilierii sai sustinerea proiectelor lui Vasile Blaga, cel care a pierdut in fata lui Oprescu in turul al doilea.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu - care s-a intalnit cu noul primar general - a declarat miercuri ca doreste sa asigure o relatie institutionala eficienta intre Guvern si autoritatile locale alese pentru a permite aplicarea unor proiecte de anvergura de dezvoltare a Capitalei si pentru ca orasul sa nu mai fie lasat "prada" luptelor politice.
El a anuntat ca intentioneaza sa se intalneasca atat cu primarii de sector, dar si cu presedintii alesi ai consiliilor judetene.
"Capitala este practic un oras in colaps si haos din cauza lipsei infrastructurii de transport si este nevoie de o descatusare a energiilor pentru proiecte de anvergura. Vreau o relatie institutionala corecta intre Guvern si autoritatile locale, si nu ca orasul sa fie lasat prada luptelor intestine intre partide, care blocheaza proiecte majore", a spus Tariceanu. "Traficul in Bucuresti este cea mai acuta problema si de aceea lansarea unor proiecte de anvergura in domeniul transportului este vitala", le-a spus premierul membrilor guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO