Politică

Oprescu sustine ca se gandeste foarte serios sa candideze pentru Cotroceni

30.08.2009, 18:38 11

Oprescu (58 de ani), pe care sondajele il plaseaza in optiunile de vot cu 8-12%, sustine ca, de fapt, este mult mai bine cotat si ca este la fel de bun ca si ceilalti posibili contracandidati ai sai, avand insa "ceva in plus".

Sondajele interne ale PD-L il plaseaza pe Basescu cu un procent din intentiile de vot de 38%, urmat de Mircea Geoana cu 27% si Crin Antonescu cu 15%. Un sondaj al CURS din urma cu doua saptamani il plasa pe Geoana doar la cinci puncte in spatele lui Basescu (33%, respectiv 28%). Cei doi erau urmati de Antonescu cu 15%, Oprescu cu 8% si Principele Radu cu 5%. Daca Oprescu ar intra in cursa, el ar smulge doua procente de la Antonescu, doua de la Principele Radu si unul de la Geoana, in vreme ce Basescu nu ar fi afectat, potrivit aceluiasi sondaj.

"In acest moment, iau in calcul foarte serios candidatura mea la Cotroceni, pentru ca mizez pe toti care asteapta de ani de zile sa traiasca in normalitate", a afirmat Sorin Oprescu sambata seara la un post de televiziune.

 

PSD nici sa nu auda de doctor

Nu este pentru prima data cand Oprescu evoca o posibila candidatura prezidentiala, insa de aceasta data a facut-o cu mai mult aplomb.

Declaratia sa a venit in aceeasi zi in care liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a sustinut ca nu este posibil, sub nicio forma, o candidatura a lui Oprescu sub sigla social-democratilor. Astfel de declaratii sunt facute "de frica", sustine Oprescu, care s-a despartit de PSD inaintea alegerilor locale din 2008 tocmai pentru ca partidul nu l-a investit sa candideze sub sigla sa la Primaria Generala a Capitalei.

Ca independent, Opresu a castigat, surprinzator, Primaria Generala in fata mult mai bine cotatului Vasile Blaga (PD-L), insa timpul care a trecut nu-i ofera motive cu care sa se mandreasca intr-o eventuala campanie electorala prezidentiala. Aproape toate proiectele pe care le-a anuntat atunci sunt in stand-by (autostrada suspendata, banda unica pentru autobuze, parcari subterane, reabilitarea cladirilor cu risc seismic), iar altele care erau incepute au fost blocate chiar de el (reabilitarea centrului istoric).

Analistii nu i-au dat multe sanse cand a anuntat, initial, ca ar putea candida, insa au sustinut ca o astfel de candidatura ar lua din voturile lui Mircea Geoana si ale lui Crin Antonescu.

Analistul Cristian Parvulescu spune ca fara o masinarie de partid in spate, Oprescu nu are nicio sansa.

Zvonurile politice din ultima vreme au sustinut ca Oprescu ar putea candida din partea PNL, lucru infirmat public atat de edilul Capitalei, cat si de liberali care au sustinut ca nu renunta sub nicio forma la candidatura lui Crin Antonescu. Acesta din urma a incercat la finele saptamanii o "reincarcare" a campaniei sale, dupa ce, mai multa vreme, a fost aproape invizibil pe scena publica. Antonescu si-a anuntat ieri demisia din pozitia de vicepresedinte al Senatului, afirmand ca nu vrea sa fie banuit ca foloseste logistica Senatului pentru a-si derula campania electorala la Presedintie.

 

Catarama, PNL: Antonescu nu obtine mai mult de 5% din voturi

Un semn de neincredere fata de candidatura lui Antonescu a venit sambata de la un fost membru de vaza al PNL, Viorel Catarama, care a sustinut ca liberalii trebuie sa supravietuiasca pe scena politica prin realizarea unei aliante preelectorale ori cu PSD, ori cu PD-L.

El a criticat, intr-o emisiune tv, la Realitatea, si candidatura lui Crin Antonescu la Presedintie, spunand ca acesta nu va obtine mai mult de 5%, ceea ce va face ca partidul sa nu mai conteze pe scena politica.

Trebuie spus ca, in timpul congresului din martie in care a castigat presedintia PNL, Antonescu le-a multumit de la tribuna lui Viorel Catarama si lui Dinu Patriciu pe care i-a laudat pentru ce au facut in trecut pentru liberalism. Ieri presedintele liberal nu a comentat pe fond declaratiile lui Catarama care a anuntat ca l-ar prefera drept presedinte pe Geoana.

"Mi-a recomandat (Viorel Catarama - n.n.) sa-i fac pe altii confortabili. Asta pentru ca Viorel Catarama a fost confortabil cu toti presedintii Romaniei", a spus Antonescu. El afirmase anterior, ca partida pentru Cotroceni "nu este jucata".

Inainte alegerilor din 2004, Traian Basescu a obtinut indepartarea lui Catarama de pe listele fostei Aliante PNL-PD, iar de atunci el a ramas doar un simplu membru liberal.

 

Ce a promis si cu ce nu se poate lauda Oprescu

  • Autostrada suspendata. Oprescu a sustinut in urma cu o luna ca a fost finalizat studiul de prefezabilitate.
  • Reabilitarea a 300 de cladiri cu risc seismic (intre care 200 de scoli) bate pasul pe loc.
  • Banda unica pentru autobuze nu este realizata.
  • Licitatiile pentru constructia de parcari subterane nu au fost realizate.
  • Reabilitarea centrului istoric a intarziat foarte mult.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO