Politică

Orban: Ungaria trebuie să-şi plătească repede datoriile şi să nu folosească cuvântul "restructurare"

Autor: Marius Oncu

27.06.2011, 19:38 640

Ungaria trebuie să-şi plătească repede datoriile şi să eviteorice discuţie despre restructurare de teamă să nu ajungă însituaţia Greciei, a declarat, luni, în parlament, premierul ungar,Viktor Orban, citat de Reuters, informează Mediafax.

Şeful guvernului de la Budapesta a respins o sugestie din parteapartidului de extremă dreapta Jobbik ca datoria statului să fierestructurată. Ungaria are cel mai ridicat nivel de îndatorareraportată la PIB din Europa Centrală, de 77%.

Executivul condus de Orban a pus reducerea datoriei în ccntrulpoliticilor economice şi s-a angajat să ajungă sub 70% din PIB pânăîn 2014.
"Trebuie să facem o prioritate din a scăpa de datorii", a spusOrban.

Capacitatea Ungariei de a se finanţa de pe pieţele internaţionaleeste esenţială pentru independenţa economică a ţării, a dăugat el.Ungaria a renunţat, anul trecut, la un acord cu Fondul MonetarInternaţional şi nu a aplicat pentru o nouă înţelegere.

"Vă cer să nu promovaţi ideea restructurării datoriei în public. Arcrea iluzii. În momentul în care o ţară ridică problemarestructurării, economia se prăbuşeşte. Priviţi la situaţia dinGrecia", a afirmat premierul.
Ungaria a introdus un pram maxim de îndatorare de 50% din PIB înconstituţie la începutul acestui an. Datoria ar putea coborî subaceastă limită undeva după 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


Cele mai citite ştiri