Politică

OSCE critica alegerile din Romania

22.02.2005, 00:00 21

OrganizaTia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) critica, intr-un raport, modul in care s-au desfasurat alegerile generale din Romania, in 2004, remarcand carentele legislative, problemele aparute la numararea voturilor si suspendarea cartilor de alegator.



Raportul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE face 36 de recomandari pentru remedierea, pe viitor, a situatiei. Raportul nu vorbeste de fraudarea alegerilor, dar ridica semne de intrebare privind corectitudinea scrutinului.



Dupa alegerile generale si primul tur al prezidentialelor din 28 noiembrie trecut, Alianta D.A. si candidatul acesteia la Presedintie, Traian Basescu, au acuzat PSD ca au pus la cale o mare frauda, prin intermediul softului folosit la numararea voturilor, dar si prin votul multiplu.



Acuzatiile au creat emotie si la Parlamentul European, dar europarlamentarii au spus ca vor astepta verdictul OSCE pentru a trage o concluzie. Observatorii OSCE au spus imediat dupa alegeri ca, desi au existat nereguli, scrutinul s-a desfasurat in general corect. Misiunea OSCE, condusa de ambasadorul Stephen Nash, a fost prezenta in Romania intre 20 noiembrie-15 decembrie 2004, in Bucuresti si alte sapte orase, si a cuprins 18 experti din 13 state membre ale organizatiei.



Raportul OSCE privind alegerile detaliaza constatarile observatorilor.



Potrivit documentului, una dintre principalele probleme observate in aceste alegeri a fost suspendarea de catre Parlament a utilizarii cartilor de alegator, desi legea prevedea acest lucru. In schimb, s-a folosit metoda lipirii unor abtibilduri cu sigla "votat" pe spatele cartilor de identitate. OSCE remarca faptul ca acestea puteau fi dezlipite foarte usor.



Raportul spune ca OSCE nu a primit nici o explicatie convingatoare in ceea ce priveste suspendarea cartilor de alegator. Avand in vedere ca romanii pot vota la orice sectie din tara, pe liste speciale, masura a eliminat o cheie de siguranta impotriva votului multiplu si, se pare, a afectat increderea publicului in procesul electoral. Alegatorii si observatorii interni au semnalat astfel de incidente, dar nu au reusit sa aduca probe suficiente echipei ODIHR, spune documentul.



Raportul noteaza ca, dupa ce opozitia de atunci s-a plans de fraudarea alegerilor, Biroul Electoral Central a luat unele masuri pentru a restrictiona votul pe liste speciale la cateva sectii de votare. Cu toate ca aceasta masura a redus posibilitatea fraudei, modul in care a fost implementata a produs confuzie in randul electoratului.



A ramas fara raspuns intrebarea daca BEC are dreptul de a modifica prevederile Legii electorale, asa cum a facut-o dupa primul tur.



Raportul arata ca legea electorala contine inconsistente si referiri vagi la rolul mass-media in alegeri si recomanda revizuirea ei. Documentul precizeaza ca exista multe mijloace de informare in masa in Romania, dar au fost raportate presiuni asupra jurnalistilor, ceea ce ridica ingrijorari. Sunt remarcate si multiplele conditii impuse de CNA pentru aparitia pe posturile radio-tv a candidatilor in alegeri.



Documentul mentioneaza ca legile privind alegerile legislative si prezidentiale au fost revizuite cu doar doua luni inainte de alegeri si nu au reguli precise la capitolul referitor la contestarea alegerilor. Este pusa sub semnul intrebarii, in document, si legalitatea constitutionala a adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de modificare a legilor electorale.



Raportul OSCE afirma ca mecanismele de administrare a alegerilor au functionat, in general, transparent si eficient, desi au fost notate deficiente la sectiile de votare, ceea ce demonstreaza nevoia unei mai bune pregatiri a membrilor comisiilor electorale.



Corectitudinea scrutinului din 2004 a preocupat si clasa politica interna. Alianta a anuntat ca va cere o Comisie parlamentara de anchetare a desfasurarii scrutinului. La fel a procedat si PSD, dar comisia nu s-a constituit.



Senatorul PD Maria Petre i-a cerut ieri presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, sa solicite Autoritatii Electorale Permanente prezentarea, in fata Parlamentului, a raportului privind corectitudinea alegerilor generale, avand in vedere ca termenul legal va expira intr-o saptamana.



Petre a amintiti ca, potrivit Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) are obligatia ca, in termen de 90 de zile de la desfasurarea alegerilor, sa prezinte in fata Parlamentului un raport asupra corectitudinii acestui scrutin. iulian.anghel@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO