Politică

Ostilitatea dreptei populare fata de Romania provoaca mania liberalilor

10.02.2006, 21:56 11

Votul crestin-democratilor olandezi impotriva ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE este, pentru liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu, un motiv suficient sa refuze fuziunea cu PD sub umbrela popularilor europeni.

Nu are rost sa mergi spre o familie europeana care nu are increderea si convingerea ca Romania merita sa intre in Uniunea Europeana, spune Tariceanu. Si mai transant este seful liberalilor-democrati (ALDE, la care PNL este afiliat) din Parlamentul European, Graham Watson: "Mi se pare foarte ciudat faptul ca un partid important (PD - n.n.) din Romania sa fie atat de dornic sa se alature oamenilor care au votat impotriva aderarii Romaniei la UE".

Liberalii europeni, in frunte cu seful lor, au luat ieri la Bucuresti pulsul negocierilor de fuziune dintre PNL-PD, dezbinati in aceste momente de doctrine. Ambele spun ca vor fuziune, dar fiecare o vede in felul sau: democratii vad in noul partid unul de orientare populara, afiliat la PPE (Grupul Popular European, cel mai mare din Parlamentul European), iar liberalii vor ca viitoarea orientare sa fie una liberala, iar formatiunea sa fie afiliata la ALDE (al treilea grup ca pondere in Parlamentul European).

Popularii (din care fac parte crestin-democratii olandezi, dar si cei germani) sunt, in general, ostili aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. Multi europarlamentari germani au votat, in aprilie trecut, impotriva ratificarii in Parlamentul European a Tratatului de aderare a Romaniei, in vreme ce crestin-democratii olandezi s-au pronuntat, la inceputul acestei saptamani, in Parlamentul Olandei, impotriva ratificarii aceluiasi document.

"De ce sa va aliati cu ei"?, a intrebat ieri seful liberalilor europeni, adaugand ca ALDE a fost singurul grup parlamentar care, in Parlamentul European, a votat in unanimitate pentru aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. De aceea, Romania are nevoie de un suport politic consistent si grupul liberal din Parlamentul European este cel care a avut o atitudine constanta in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, a spus Watson. Tariceanu crede ca in aceste zile in care au loc dezbateri privind ratificarea in multe state europene, Romania are nevoie de liberalii de acolo.

Dupa ce, la inceputul saptamanii trecute, Olanda a ratificat Tratatul de aderare - s-au opus crestin-democratii si socialistii -, ieri presedintele Cehiei Valcav Klaus a semnat documentele de ratificare, Cehia devenind, astfel, al 13-lea stat din UE care finalizeaza acest demers -, liberalii cehi fiind, ca de altfel si celelalte partide, favorabili aderarii Romaniei.

Dincolo de ostilitatea pe care dreapta populara o arata fata de Romania, ar mai fi un motiv de indoiala. Tariceanu spune ca liberalii romani au tot dreptul sa se intrebe daca merita sa dai vrabia din mana pe cioara de pe gard, in conditiile in care PD nici un este membru cu drepturi depline in Partidul Popular European si este inca tinut la usa. "Cu alte cuvinte, ar insemna sa ne ducem intr-un loc unde sa nu avem nici un fel de statut, decat unul de petitori. Mai bine fruntas in satul tau decat codas la oras!", a pus Tariceanu punct pretentiiilor democratilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO