Politică

Parlamentarii au plecat in vacanta cu restante la integrare

17.11.2004, 00:00 9

Parlamentul a intrat in vacanta electorala, pana dupa alegerile generale, desi mai are pe agenda dezbaterilor o serie de proiecte necesare integrarii in UE.
Este vorba de legi care trebuie adoptate - potrivit angajamentelor luate la Bruxelles - pentru finalizarea procesului de aliniere a legislatiei romanesti la cea a Uniunii si pentru inchiderea negocierilor de aderare.
In intarziere se afla si Guvernul intrucat, desi unele dintre actele normative trebuia deja publicate in Monitorul Oficial (MO), ele nu au fost elaborate de Executiv.
Potrivit situatiei statistice intocmita luni de Departamentul pentru Activitati Parlamentare al Camerei Deputatilor, Parlamentul ar mai avea de dezbatut 19 proiecte de lege necesare integrarii (legea cooperatiei a fost ieri adoptata de deputati, pe articole, dar nu s-a dat votul final).
Un numar de 10 proiecte se afla in curs de elaborare la Guvern, cinci proiecte se afla in dezbaterea Senatului, doua se afla la Camera Deputatilor, iar alte doua se afla la mediere.
Potrivit agendei propuse la inceputul sesiunii de toamna, multe dintre proiectele aflate inca la Guvern trebuia deja publicate in MO. Este cazul, de pilda, a proiectului de lege de modificare a legii Curtii de Conturi si a legi privind statutul soldatilor profesionisti - care trebuia publicate in MO, in septembrie.
Intr-o situatie identica se afla legea de ratificare a acordurilor privind regimul frontierei de stat, si proiectul legislativ privind colaborarea si asistenta mutuala cu Ungaria - care trebuia publicate, in MO, in octombrie.
In aceasta luna ar trebui publicate in MO si legea de ratificare a unui acord cu UE, referitor la recunoasterea si protectia marcilor de origine si a indicatiilor geografice pentru bauturi spirtoase si vinuri.
Aceste legi vor fi transmise spre dezbatere Camerei.
Alte cinci acte normative care vor fi transmise de Guvern Senatului ar trebui publicate in MO in aceasta luna - dar probabil ca nu va fi asa pentru ca senatorii sunt in vacanta electorala pana spre sfarsitul lunii.
Este vorba de legea promovarii adoptiilor nationale; legea privind instituirea sistemului de certificate de import si export pentru produsele agricole; legea privind sistemul de garantii pentru importul si exportul de produse agricole; legea privind regimul sanctiunilor aplicare de UE si, in fine, un act normativ care instituie Comitetul european de intreprindere in vederea informarii si consultarii angajatilor. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO