Politică

Parlamentarii europeni se mai gandesc daca voteaza pentru Tratatul de aderare a Romaniei

23.03.2005, 00:00 14

In Parlamentul European exista sustinere dar si rezerve fata de exprimarea unei opinii favorabile Tratatului de aderare a Romaniei.


Exista, intre altele, reticente in grupul parlamentar al Partidului Popular European (PPE), din Parlamentul European, dar nu s-a luat o decizie, a spus seful acestui grup, Hans Gert Poettering, care s-a intalnit, ieri, la Bruxelles, cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.


Seful guvernului de la Bucuresti participa la Consiliul European de primavara, de la Bruxelles, dar a dorit sa se intalneasca si cu parlamentari europeni, avand in vedere ca pe 13 aprilie, Parlamentul European va trebui sa exprime un vot - asa-numitul aviz conform - pentru Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei. Popescu-Tariceanu a vorbit ieri cu Pottering, dar si cu Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European. Brok este seful Comisiei de specialitate care dezbate Tratatul, inainte ca el sa fie supus votului plenar.


Pottering a spus ca este optimist, dar nu a facut promisiuni: "Este prea devreme sa se spuna daca votul va fi sau nu pozitiv. Sunt foarte multi parlamentari in grupul nostru care se pronunta in favoarea unei decizii pozitive, dar si alte persoane care au rezerve. Ne aflam, inca, in proces de evaluare".


Premierul i-a prezentat lui Pottering deciziile recente pentru pregatirea integrarii luate de Cabinet. El a vorbit despre ridicarea imunitatii fostilor demnitari, introducerea unor criterii suplimentare in continutul declaratiilor de avere, blocarea conturilor firmelor care au acumulat datorii bugetare, constituirea unui grup pentru reglementarea publicitatii de stat, numirea unui ministru al justitiei neafiliat politic, precum si elaborarea proiectului privind combaterea evaziunii fiscale. Premierul a declarat ca se va intalni, in perioada urmatoare, cu cei mai importanti lideri ai Parlamentului si le va prezenta masurile ce s-au luat pentru ca vrea ca Romania sa treaca fara emotii de votul Parlamentului, la 13 aprilie.


Dar sunt inca voci in Parlament care cred ca Romania nu este pregatita sa adere la UE in 2007. "Stim ca mai sunt inca multe de facut in domeniul coruptiei, al justitiei si al administratiei. Dupa o perioada de 50 ani de comunism, toate aceste masuri reprezinta o mare provocare", a spus ieri Pottering care a adaugat ca s-au inregistrat progrese.


Plecand de la aceste reticente, a aparut o abordare noua care pare ca intruneste din ce in ce mai multe adeziuni. Ea se refera la rolul pe care Parlamentul ar urma sa-l joace, in continuare, daca isi va da avizul conform.


In mod uzual, rolul Parlamentului in urmarirea progreselor de aderare a unei tari ar urma sa se sfarseasca o data cu avizul conform dat de Legislativ. Dar parlamentarii doresc, in cazul Romaniei, sa aiba un cuvant de spus si dupa aceasta data. Ei vor sa fie implicati in monitorizarea Romaniei, pana la aderare, alaturi de Comisia Europeana, ceea ce ar fi, spun ei, o garantie in plus ca Romania isi va respecta angajamentele. O astfel de idee a fost dezbatuta in Comisia de politica externa a PE si, se pare, intruneste multe optiuni favorabile.


Este aici si o incercare a Parlamentului de a castiga puteri sporite in cadrul institutiilor europene. Nu este clar deocamdata daca Parlamentul pretinde Comisiei si dreptul de a invoca clauza de salvgardare care ar putea conduce la amanarea aderarii. Aceasta poate fi invocata acum de Comisie sau de un stat membru al UE, daca nu sunt respectate angajamentele.


Luni, la Berlin, presedintele Comisiei de politica externa, Elmar Brok, a declarat ca Parlamentul cauta in prezent o modalitate prin care Tratatul de aderare sa specifice mai clar conditiile in care clauza de salvgardare poate fi aplicata. Este un alt mod de a spune ca PE cauta metode de a-si mentine influenta asupra deciziei finale privind aderarea Romaniei si dupa 13 aprilie.


In afara de grupul popularilor, rezerve privind un vot pozitiv pentru Tratatul de aderare mai sunt exprimate si din zona liberala a Parlamentului - grupul ALDER - dar nici socialistii nu sunt 100% pregatiti sa voteze pozitiv. Dar presedintele Parlamentului, Josep Borrel, a spus, recent, la Bucuresti, ca majoritatea europarlamentarilor sustin Romania. Raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, spunea si el ca un vot negativ in Parlament ar fi o umilire nejustificata a unei intregi tari.


In lipsa unui vot pozitiv - este nevoie de o majoritate de voturi - Tratatul nu poate fi semnat. Semnarea Tratatului este prevazuta pentru 25 aprilie si, daca acest calendar este mentinut, momentul produce efecte imediate. Romania va fi reprezentanta, ca observator, in institutiile europene, inclusiv in Consiliul European.


In afara de intalnirile cu europarlamentarii, premierul a avut si alte discutii, pe aceeasi tema: pregatirile de aderare. Sunt, cu precadere, discutate cele patru mari teme care ar putea periclita integrarea prin invocarea clauzei de salvgardare: combaterea coruptiei, reforma justitiei, internele si concurenta.


Tariceanu a discutat aceste aspecte, aseara, cu comisarul pentru extindere Olli Rehn. Punctual, astazi, premierul ii va explica comisarului pentru competitie, Nellie Kroes, ce masuri s-au luat in domeniul ajutoarelor de stat si al concurentei. Pe agenda discutiei pe care delegatia romana le are cu autoritatile de la Bruxelles se afla si contractul cu EADS, pentru securizarea frontierelor. Sunt semnale ca partea romana va cere modificarea contractului, pentru motivul ca el se suprapune, in unele locuri, cu alte contracte finantate pe linie Phare si zeci de milioane de euro se cheltuie, astfel, inutil.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels