Politică

Parlamentul a smuls de la Guvern 0,006% in plus fata de bugetul prognozat

Parlamentul a smuls de la Guvern 0,006% in plus fata de bugetul prognozat

La bugetul lui Emil Boc au fost depuse 7.000 de amendamente, majoritatea respinse (FOTO: Agerpres)

22.02.2009, 19:23 14

Guvernul a prevazut venituri de 75,7 miliarde de lei la bugetul de stat in 2009 si cheltuieli de 94,7 miliarde de lei, cu un deficit de 19 miliarde.

Doua suplimentari, de 2, respectiv 3 milioane au mers la Ministerul IMM-urilor, pentru proiecte de cofinantare, in vreme ce deputatul PNL Gheorghe Gabor a mai reusit sa smulga 25.000 de lei pentru organizarea unei serbari po-pulare.
Suplimentele acordate ministerelor in timpul sedintelor din comisiile de buget finante au fost mentinute, asadar, la dezbaterile din plen, cu mentiunea ca aceste majorari au fost alocate prin distribuiri de la alte ministere. Bugetul Ministerului Educatiei a crescut pana la 6% din PIB cu bani de la Parlament, Cancelaria primului-ministru si Ministerul Dezvoltarii. Secretariatul General al Guvernului a primit peste 10 milioane de lei la capitolul programe pentru minoritati din Fondul de rezerva al Guvernului, astfel ca structura bugetului nu a fost modificata dramatic.
"Votul Parlamentului pentru buget a fost si unul de incredere pentru Guvern, pentru parteneriatul dintre Guvern si Parlament, dar si un vot de incre-dere pentru Parteneriatul pentru Ro-mania dintre PSD si PD-L", a spus pre-mierul Emil Boc, dupa votul parlamentarilor. PNL si UDMR au votat impotriva proiectului.
Votul la bugetul de stat pe 2009 (245 de voturi "pentru", 63 impotriva si o abtinere) a venit dupa patru zile in care parlamentarii au batut toate recordurile legate de durata zilei de lucru si de numarul de amendamente depuse la o lege. O buna parte din cele 7.000 de amendamente respinse la dezbaterile din comisiile de specialitate au fost sustinute in plen, de la 9 dimineata pana aproape de 12 noaptea. Liberalii au avut aproape 3.000 de amendamente, cele mai multe dintre acestea avand ca tinta bisericile, caminele culturale si scolile din caminele culturale din circumscriptiile de care apartin.
Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a admis sambata ca majoritatea, prin negociatorul Viorel Hrebenciuc, i-a propus un troc "renuntarea la amendamente in schimbul unor sume de bani pentru comunitatile locale", insa a spus ca nu a fost de acord cu aceasta propunere.
Potrivit unor surse din PNL, liberalii ar fi primit fiecare pentru proiecte din comunitatile pe care le reprezinta cate 50 000 de euro, insa Tariceanu nu a fost de acord, pentru ca ar fi dat dovada de inconsecventa.
"La dezbaterile bugetului am reusit sa evitam si niste capcane intinse de majoritate. Au venit cu niste propuneri gingase din partea lui Hrebenciuc: 'Haideti ca va dam niste bani pentru unele comunitati si inchideti ochii, sa dam drumul la buget si sa-l votam la pachet ca e mai bine pentru tara'", a spus Tariceanu.
 
Prigoana la buget: Parca sunt in sedinta la Sfantul Sinod
Deputatul PD-L Silviu Prigoana a iesit furios joi seara din sala de plen a Parlamentului, unde se discuta bugetul de stat pe 2009, s-o "traga de urechi" pe "Maica Tereza" a Finantelor: deputatul PNL Cristina Pocora care a sustinut peste 80 de amendamente in care cerea bani pentru biserici din Ialomita.
"Rolul parlamentarului e sa aduca bani la bugetul statului, prin legile pe care le promoveaza, nu sa cerseasca sume mici ca la sedinta de consiliu local de la tara", i-a spus Prigoana deputatului PNL pe holul din fata salii de plen.
Era opt seara in ziua de joi, a treia in care se dezbatea bugetul de stat, iar deputatii liberali erau neobositi in a-si sustine cele peste 3.000 de amendamente prin care cereau bani pentru biserici si scoli. "Am inchis ochii pentru cateva momente si, cum eram obosit si ametit dupa atatea ore de vorbaraie, am avut impresia ca asist la sedinta Sfantului Sinod", spunea deputatul PD-L, pe un ton exasperat.
De altfel, atitudinea sa era impartasita de majoritatea deputatilor, chiar daca liberalii si-au dus la capat angajamentul de a sustine toate cele 3.000 de amendamente in plen. "Eu vreau clopotnita cu lift la mine in sat", chicotea unul din expertii de la Comisia de buget, in vreme ce jurnalistii, se intrebau pe un ton mai grav, cam cat s-ar fi economist daca amendamentele, despre care se stia din start ca vor fi respinse, nu ar mai fi fost sustinute.
Pocora a spus ca a cerut o lista de la episcopia Ialomitei cu toate bisericile care necesita reparatii in judet. Amendamentele prin care cerea bani de la buget (redirectionati din bugetul Administratiei Prezidentiale) au fost respinse de comisiile de buget finante si apoi de plen, si aceeasi soarta au avut-o si amendamentele similare formulate de colegii sai, care au indicat aceeasi sursa de finantare: bugetul sefului statului.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO