Politică

Parlamentul European cere tarilor UE sa ratifice Tratatul de aderare al Romaniei

15.11.2005, 19:07 16

Raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Pierre Moscovici cere statelor membre ale UE sa ratifice in cel mai scurt timp Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.

Comitetul pentru afaceri externe a discutat aseara proiectul raportului pentru Romania al Parlamentului European, elaborat de Pierre Mosovici care ar urma sa primeasca un vot in 23 noiembrie si sa fie adoptat in sedinta plenara in decembrie.

Este vorba despre un document regulat - alcatuit pe baza concluziilor raportului de monitorizare al Comisiei Europene -, care, desi are pentru membrii UE un caracter de recomandare, este important prin faptul ca Parlamentul a reusit, in primavara trecuta, sa obtina puteri sporite in monitorizarea Romaniei, dar si in ceea ce priveste fondurile pe care Bucurestiul ar urma sa le primeasca. Iar raportul Moscovici releva acest lucru atunci cand spune: "Parlamentul European (...) isi reitereaza solicitarea de a fi cu regularitate informat de Comisie asupra rezultatelor monitorizarii (Romaniei - n.n.) si de a fi, cu totul, asociat deciziei finale in privinta unei eventuale recurgeri la clauzele de salvgardare".

Clauze de salvgardare generale si specifice au fost mentionate in raportul de anul trecut al Comisiei - atat pentru Romania cat si pentru Bulgaria. Insa doar una dintre aceste clauze, cea generala, poate conduce la amanarea aderarii, in cazul unor derapaje puternice. Romania s-a vazut obligata - si o parte dintre europarlamentari au insistat pentru acest lucru - sa accepte, la incheierea negocierilor, o noua clauza pentru competitie si justitie care poate conduce la amanarea aderarii cu un an. Insa raportul Moscovici considera ca o decizie de amanare a aderarii nu este necesara in acest moment. Dar documentul spune ca Parlamentul aproba decizia Comisiei ca eventuala decizie de amanare sa fie luata in functie de progresele care se vor face de acum pana la urmatorul raport al Executivului european care va aparea in aprilie. De asemenea, raportul vorbeste despre "vointa politica" a Parlamentului European ca Romania sa se integreze la 1 ianuarie 2007 si cere statelor membre ale UE care nu au ratificat Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei sa o faca in timp util. Recent, presedintele Parlamentului Joseph Borell spunea ca amanarea aderarii este contraproductiva pentru ca, oricum, ea ar fi valabila doar un an si mai mult ar descuraja decat ar impulsiona.

Raportul spune ca Romania a facut progrese, dar Parlamentul "este nelinistit de intarzierile care persista intr-un numar de domenii". Sunt trecute in revista, intre altele, lipsa de ameliorare a capacitatii administrative, aplicarea neconforma a legislatiei in justitie, situatia din agricultura si mediu si reglamentarea pietelor publice.

Parlamentul considera, spune raportul, ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa reprezinte pentru autoritatile de la Bucuresti o prioritate, mai ales atunci cand este vorba despre marea coruptie. Se insista pentru continuarea reformelor in sistemul judiciar si pentru intarirea controlului la frontiere.

Documentul spune ca, in ciuda rezultatelor economice incurajatoare, "saracia ramane foarte raspandita si nivelul de viata cu mult inferior mediei UE, lucru care face necesar un efort crescut de coeziune si solidaritate". Documentul cere Comisiei sa monitorizeze progresele Romaniei "cu rigoare si obiectivitate" si "sa ajute autoritatile romane sa se achite de angajamentele luate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO