Politică

Parlamentul ii solicita lui Basescu retractari publice

09.02.2007, 19:39 18

Conducerea Parlamentului - intr-un acord cvasitotal - ii cere presedintelui Traian Basescu sa retracteze public unele afirmatii facute la adresa oamenilor politici, in vreme ce PSD spune ca, daca seful statului va face acest gest, ar putea tine cont de el in demersul inceput pentru suspendarea sa din functie.
Un numar de 18 membri ai conducerii Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat ieri o declaratie in care denunta "acuzatii la adresa Parlamentului de o gravitate fara precedent lansate de presedintele Romaniei". Doar doua voturi (de la PD) si o abtinere (de la PC) s-a inregistrat fata de adoptarea acestei declaratii. O luare de pozitie de acest fel a Parlamentului nu are valoare juridica, dar consensul fata de declaratia de ieri da masura tensiunii care s-a acumulat in timp intre seful statului si Legislativ - adica institutia care ar urma sa decida in cazul solicitarii (cu valoare juridica) de suspendare din functie a sefului statului, initiata de PSD, PRM si PC.
Declaratiile incriminate au fost facute de presedinte la sedinta de bilant din 6 februarie a DNA. Seful statului a afirmat atunci - referindu-se la o initiativa legislativa (s-a dovedit ca aceasta era promovata de cativa parlamentari PD) prin care fabricile de bere autohtone li se acordau cateva scutiri - ca "iata cum se manifesta impletirea intre infractori, oameni politici care nu fac nimic altceva decat sa faca legi pentru infractori si nu pentru interesul public".
Conducerea Parlamentului admite ca, desi presedintele nu a facut referire explicita la Parlament (vorbeste de "oameni politici"), el acuza de "cardasie cu infractorii" Parlamentul atunci cand vorbeste de adoptarea legilor, lucru inacceptabil.
O alta afirmatie inacceptabila facuta de presedintele Traian Basescu este, potrivit declaratiei Parlamentului, cea referitoare la "initiativa legislativa care scotea din zona penala nerespectarea regulamentelor de credite". Este vorba si aici tot despre o modificare adusa de Parlament unei legi prin care nerespectarea normelor interne de creditare in cazul bancilor nu mai era considerata infractiune penala. Basescu a intors legea in Parlament, iar la sedinta DNA a afirmat: "Vreau sa cred ca Parlamentul nu mi-o va trimite inapoi tot asa cum a venit in fata initiala, aratandu-si lipsa de receptivitate la lupta anticoruptie".
Parlamentul spune ca afirmatiile sefului statului sunt nu doar jignitoare, ci reprezinta si o tentativa neconstitutionala de a impune un vot Parlamentului care, potrivit Constitutiei, este "singura autoritate legiuitoare a tarii".
"Solicitarea finala catre presedintele Romaniei este aceea de a iesi public si
a-si retrage afirmatiile facute la adresa Parlamentului", a declarat ieri presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca, daca presedintele Basescu va da curs solicitarii Parlamentului de a prezenta scuze pentru afirmatiile facute la adresa forului legislativ, PSD va tine cont de acest lucru in contextul demersurilor de suspendare a presedintelui.
Diaconescu a mai spus insa ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu va continua, indiferent de apelul facut miercuri seara de premierul Calin Popescu-Tariceanu de a amana acest proces pana dupa alegerile europene. El a aratat ca declaratia premierului facuta in acest sens este "ca apa sfintita - nici nu ajuta, nici nu strica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO