Politică

Parlamentul nu se impaca cu bugetul de austeritate, dar acepta diminuari bugetare

12.10.2005, 19:38 11

Dorinta premierului Calin Popescu-Tariceanu ca Parlamentul sa-si plafoneze bugetul pentru anul viitor la nivelul celui de anul acesta - lucru care ar insemna 1.600 de miliarde de lei vechi (44 mil. euro) mai putin pentru acest for - a provocat nemultumirile deputatilor si senatorilor care spun ca Senatul si Camera Deputatilor nu pot functiona in baza proiectiilor facute de Guvern.

Concret, Guvernul ar vrea ca Senatul sa renunte la 400 de miliarde de lei vechi, iar Camera la 1.200 de miliarde de lei vechi.

Bugetele Senatului si Camerei Deputatilor fac parte integranta din bugetul de stat. Insa Senatul si Camera - ca puteri legislative - isi stabilesc singure bugetele, Guvernul neputand interveni in diminuarea lor.

Ieri, premierul a adresat insa doua scrisori presedintilor celor doua Camere - Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase - in care acestia sunt rugati sa reconsidere propunerile bugetelor proprii facute de cele doua institutii. Tariceanu insista ca bugetele sa fie reevaluate intrucat inundatiile din acest an obliga la alocarea de fonduri suplimentare pentru reconstructie. Marti seara, Tariceanu declarase ca va cere coalitiei majoritare sa insiste ca bugetele Senatului si Camerei sa ramana, in 2006, la nivelul celui din 2005.



Deputatii sunt chemati sa-si taie din bani

Camera Deputatilor - care a luat ieri in discutie bugetul propriu - a aprobat retrimiterea proiectului la Biroul Permanent, dupa ce presedintele Comisiei de buget-finante, Mihai Tanasescu (PSD) a propus diminuarea fondurilor acestei institutii cu 1.200 de miliarde de lei vechi - adica de la 3.100 de miliarde de lei vechi cat se aprobase initial, la 1.900 de miliarde de lei vechi.

De asemenea, Senatul va dezbate astazi chestiunea bugetului propriu, in sensul diminuarii lui cu aproape 400 de miliarde de lei vechi - de la 1.200 miliarde de lei vechi la 800 de miliarde.

Deputatii si senatorii au acceptat sa reia discutiile despre propriul buget, nu insa fara a critica cererea Guvernului pentru motivul ca Executivul nu se poate implica in stabilirea bugetului Parlamentului. De asemenea, ei au spus ca nu pot sa-si desfasoare activitatea cu bani atat de putini.

Tanasescu, cel care a propus diminuarea bugetului Camerei, a declarat ca, tinand cont de discutiile din ultimele zile si de prioritatile pe care tara le are, bugetul trebuie diminuat. El a adaugat insa ca acest lucru ar putea afecta cheltuielile acestui for legislativ preconizate pentru anul viitor in ce priveste achizitionarea de masini si calculatoare, plata facturilor de energie si alocarea sumelor necesare pentru deplasarile in strainatate. Tanasescu a adaugat insa ca PSD sprijina "varianta minimala" a bugetului Camerei Deputatilor pentru anul viitor.

Majoritatea deputatilor s-au pronuntat pentru diminuarea bugetului Camerei, dar s-au plans de masinile pe care le au in dotare.

"Poate schimbam masinile cu cele ale domnilor ministri, pentru ca ploua in masinile noastre", a afirmat deputatul Grigore Craciunescu (PNL). Presedintele Camerei Adrian Nastase a declarat ca, in opinia sa, Camera nu poate merge pe formule exagerate, intr-un moment in care economia romaneasca este intr-o situatie proasta. "Pe de alta parte, nu putem sa acceptam o formula de impunere din partea Guvernului la nivelul Parlamentului", a spus Nastase.

Deputatul Miron Mitrea (PSD), vicepresedintele Camerei Deputatilor, i-a criticat pe deputati pentru "demagogie", precizand ca toti fusesera de acord in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca bugetul lor pe anul viitor sa fie de 3.100 de miliarde de lei, dar in plenul Camerei critica acest buget.

Mitrea a precizat ca reprezentantii coalitiei au anuntat la intalnirea liderilor grupurilor parlamentare, de marti dimineata, ca au primit ordin ca bugetul Camerei Deputatilor pe anul viitor sa fie de 1.900 mld. lei. "N-avem bani, in regula, renuntam, dar sa mai lasam demagogia?", a spus Mitrea.



Senatul nu crede ca poate renunta la 11 mil. euro

Reducerea bugetului cu 400 de miliarde de lei vechi (11 mil. euro) a starnit nemultumire si in Senat. Presedintele acestui for, Nicolae Vacaroiu, la fel ca si liderii partidelor din opozitie, au aratat ca proiectul privind bugetul Senatului a fost aprobat cu majoritate de voturi. Senatorii au spus ca au nevoie de 1.200 de miliarde de lei vechi, pentru ca s-au mutat intr-un sediu nou a carui intretinere costa foarte mult.

Senatorul Mircea Geoana, presedintele PSD, a aratat ca o solutie pentru reducerea cheltuielilor Parlamentului ar fi contopirea unora dintre serviciile comune ale Senatului si Camerei. Nici unii dintre senatorii coalitiei de guvernare nu intrevad ca fiind posibila functionarea Senatului cu o suma egala cu cea alocata anul trecut. "Diferenta de 400 de miliarde vine din cheltuielile de spatiu, chirii, servicii, apa, electricitate. Nu cred ca Senatul poate functiona fara curent electric. Ar fi o noutate in Romania. Nu exista nici o crestere bazata pe investitii", a declarat senatorul PNL Paul Pacuraru.



Demisie din Guvern din cauza bugetului

Chestiunea bugetului a facut o "victima" si in Guvern. Ministrul educatiei, Mircea Miclea (PD) a demisionat ieri, motivand ca bugetul alocat invatamantului pentru 2006 este prea mic. "In toate luarile mele publice de pozitie am declarat ca educatia trebuie sa obtina minimum 5% din PIB in conditiile in care media europeana este de 5,22%, iar a tarilor care au intrat de curand in Uniunea Europeana este de 5,31", a declarat Miclea. "Desi pentru 2006 s-a obtinut o crestere substantiala pentru cercetare, bugetul pentru invatamant a ramas la nivelul anului anterior, chiar mai redus. Se perpetueaza astfel o subfinantare cronica a invatamantului, cu care nu pot sa fiu de acord", a adaugat el. Miclea este al doilea ministru al invatamantului care demisioneaza din cauza bugetului. In 17 ianuarie 2000, ministrul invatamantului Andrei Marga a demisionat motivand ca bugetul sau este sub 4%, minimul care putea fi acordat, potrivit legii. Ulterior, el a revenit asupra demisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO