Politică

Partidele isi disputa acum functia de comisar european

Partidele isi disputa acum functia de comisar european

Adrian Severin (PSD), Dacian Ciolos, Anca Boagiu (PD-L) si Vasile Puscas (PSD) sunt intre personalitatile ale caror nume au fost vehiculate in legatura cu portofoliul de comisar

10.06.2009, 00:00 21

Social-democratii au plusat in ultimele zile afirmand ca, de vreme ce au castigat alegerile pentru Parlamentul European, trebuie sa desemneze, sau cel putin sa aiba un cuvant de spus in privinta comisarului roman. Ei au avansat chiar portofolii la care ar trebui sa tinteasca Romania: agricultura, transporturi, energie, protectia consumatorului.

 
Nume vehiculate
Desi insista de ceva vreme pe acest subiect, PSD nu a avansat oficial niciun nume - seful partidului, Mircea Geoana, afirmand ca va face acest lucru la finele saptamanii dupa intalnirea sa, la Bruxelles, cu socialistii europeni. Neoficial, intre cei care ar fi pregatiti pentru un start in sanul viitoarei Comisii se numara Adrian Severin (seful delegatiei PSD in Parlamentul European), Vasile Puscas (seful Departamentului Afacerilor Europene), dar si Mihai Tanasescu (reprezentantul Romaniei la FMI) - urmand ca unul dintre ei sa fie ales in functie de ce portofoliu va fi atribuit Romaniei.
La PD-L a fost vehiculat intens doar un protofoliu - agricultura pentru Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii - dar se mai vorbeste la acest partid si despre dezvoltarea regionala sau transporturi. Pentru acestea din urma, numele vehiculat, neoficial, este cel al Ancai Boagiu.
Ieri, in coalitia PSD-PD-L, s-a discutat despre viitorul comisar european, vicepremierul Dan Nica afirmand ca prioritatile Romaniei trebuie sa fie agricultura, transporturile, protectia consumatorului sau energia. Numai ca portofoliul nu este ales la Bucuresti, ci la Bruxelles. Intotdeauna o astfel de impartire s-a facut in urma unor negocieri in care cei puternici au luat partea leului.
 
Cine nominalizeaza comisarul
Cat despre cine face nominalizarea pentru viitorul comisar, acest lucru este clar, este vorba despre premier. Insa, potrivit lui Nica, in privinta numirii comisarului un rol important il va avea si PSD "in calitate de castigator al alegerilor europarlamentare".
Ieri, presedintele Basescu a avut un punct de vedere in aceasta privinta, afirmand ca are un cuvant de spus aici intrucat el va sustine in cadrul Consiliului European (sefii de state si de guverne din UE) propunerea Guvernului roman. El a deplans ceea ce a numit "disputa nefericita" in care s-au angrenat partidele, strecurand si o amenintare: avansarea unor nume inainte de a sti ce portofoliu este atribuit Romaniei, "poate strica procesul important inceput in ianuarie prin care incercam sa obtinem un portofoliu important potrivit ponderii Romaniei in Uniunea Europeana". Potrivit sefului statului, desemnarea comisarului nu va fi bazata pe criterii politice, ci de competenta, in functie de portofoliul ce va fi acordat Romaniei.
La intoarcerea dintr-o vizita in Franta, Basescu a afirmat ca a discutat cu responsabilii francezi despre un portofoliu mai consistent pentru Romania, el adaugand ca domeniul agricultura ar fi potrivit. Acest lucru lasa fara obiect speculatiile legate de sustinerea de catre PD-L a Monicai Macovei pentru un porfofoliu care are legatura cu justitia.
Dupa cum decurg discutiile, o decizie se va lua in urma consultarilor pentru ca, chiar daca PSD nu are oficial nicio atributie in desemnarea comisarului ar putea sa-i ridice pe socialistii din Parlamentul European impotriva unei propuneri pe care nu o agreeaza.
 
De ce se grabeste Barroso
Nu exista un calendar imediat privind formarea viitoarei Comisii pentru ca si la Bruxelles lucrurile sunt neclare. Dupa toate declaratiile sale, Barroso ar vrea ca procedura sa se incheie cat mai repede ("criza cere stabilitate"), deci in baza Tratatului de la Nisa care ii este favorabil intrucat validarea sa de catre Parlament (dupa ce va fi fost acceptat de sefii de state din UE) se va face cu majoritatea celor prezenti si nu cu majoritatea membrilor Parlamentului cum prevede Tratatul de la Lisabona, care ar urma sa intre in vigoare dupa referendumul irlandez din noiembrie (in cazul in care Tratatul va fi votat).
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO