Politică

Patriciu: L-am votat pe Antonescu pentru ca PNL are nevoie de o figura noua

Patriciu: L-am votat pe Antonescu pentru ca PNL are nevoie de o figura noua

Omul de afaceri Dinu Patriciu neaga ca votul sau la congresul la care a fost schimbat Tariceanu i-ar fi influentat in decizia lor pe ceilalti liberali

24.03.2009, 18:20 23

PNL are nevoie de "o schimbare, o figura noua", a sustinut la postul public de televiziune Patriciu, cel mai bogat om de afaceri din Romania, fost presedinte al filialei Prahova a PNL, acum simplu membru de partid, dar extrem de influent.

Patriciu a fost unul dintre delegatii la Congresul PNL la care Tariceanu a fost inlocuit cu Antonescu.
Cat a cantarit sustinerea lui Patriciu pentru Antonescu? "Nu am nimic de a face cu jocul politic" si sub nicio forma nu ma voi amesteca in deciziile politice ale partidului", sustine Patriciu. Nu am avut decat un singur vot la Congres, sustine el.
De numele lui Patriciu a fost legata decizia lui Tariceanu de la inceputul guvernarii PNL-PD de a renunta la demisia din fruntea Guvernului pentru organizarea alegerilor anticipate, asa cum dorea Traian Basescu.
De asemenea, inainte de alegerile de anul trecut, Patriciu s-a pronuntat impotriva unei aliante la guvernare cu PD-L, afirmand ca, pentru partid, ipoteza ramanerii la guvernare nu poate fi examinata decat intr-o combinatie cu PSD.
Tariceanu a pierdut sefia PNL tocmai pentru ca nu a mentinut partidul la guvernare, asa cum doreau multe dintre filiale. Patriciu spune ca nu a influentat partidul in decizia de a-l schimba pe Tariceanu. "Da! (am votat cu Antonescu - n.n.) Dar eu sunt un vot azi in PNL si nu voi fi altceva o lunga perioada de acum inainte, probabil pentru totdeauna. L-am votat pentru ca eu cred ca PNL are nevoie de o schimbare, o figura noua, nu e vorba de figura lui Crin Antonescu, ci de imaginea PNL, atunci cand starea lui s-a schimbat, de la putere trecand in opozitie. (...) Crin Antonescu astazi are capacitatea de a mobiliza energiile liberalilor pentru a impune un guvern liberal sau un presedinte liberal in Romania prin votul popular, evident", a sustinut Patriciu.
De ce nu si-a asumat Patriciu in mod public sprijinul pentru Antonescu? "Nu am acest drept, tocmai pentru ca pot exercita o asemenea influenta asupra celorlalti membri", a sustinut Patriciu.
Dinu Patriciu a afirmat de mai multe ori in ultimele saptamani ca cine va intra in turul al doilea al prezidentialelor il va invinge sigur pe Traian Basescu. Va fi acesta Crin Antonescu?
Antonescu va fi un adversar permanent al lui Traian Basescu, deoarece "politica si personalitatea actualului presedinte Traian Basescu nu se potrivesc cu liberalii in niciun fel", crede Patriciu.
"Antonescu este un om pragmatic si un om tanar. Lumea s-a saturat de generatia mea, din care fac parte foarte multi dintre liderii politici de azi", mai spune omul de afaceri.
Ce se va intampla in viziunea lui Patriciu cu Tariceanu? Fostul presedinte al PNL va avea o influenta foarte mare in partid, pentru ca liberalii ii sunt recunoscatori pentru ceea ce a facut pentru PNL, dar si pentru ca este unul dintre cei mai adevarati liberali, a afirmat Patriciu: "Cu siguranta va avea o mare influenta, pentru ca toata lumea, toti cei prezenti la acel Congres, ii erau recunoscatori pentru tot ce a facut pentru PNL, aducandu-l, dupa patru ani de rezistenta la agresiunea acerba a presedintelui si a celorlalti adversari, acolo unde s-a aflat, in alegeri, dar si pentru ca este unul dintre liberalii cei mai adevarati din tara asta".
Sustinerea lui Patriciu pentru Antonescu a fost surprinzatoare, pentru ca el il cunoaste pe Tariceanu de peste 20 de ani. Impreuna au fondat un partid (PNL-Aripa Tanara), impreuna s-au intors in PNL dupa aceasta aventura, iar multe dintre ideile lor erau comune.
L-ar fi putut invinge Tariceanu pe Basescu la prezidentiale daca ramanea seful PNL? "Ar fi avut mai putine sanse ca Antonescu datorita faptului ca uzura guvernarii si-a spus cuvantul, chiar daca multe lucruri pentru care este acuzat sunt nedrepte", crede omul de afaceri liberal.
Potrivit lui Patriciu, "Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu a facut enorm de multe lucuri bune pentru Romania, pe care istoria i le va recunoaste", dar "nu a fost un Guvern liberal pe de-a-ntregul, pentru ca s-a sprijinit pe tot felul de suporturi neliberale", cum ar fi PSD.
Patriciu a sustinut ca diluarea substantei liberale de catre Guvernul Tariceanu nu este un repros pe care i-l face fostului prim-ministru, ci o constatare, mentionand ca liberalii nu aveau alta varianta in situatia politica a ultimilor patru ani.
PNL a facut doua mari greseli de-a lungul timpului, prima fiind acceptarea, in 2002-2003, ca un "neliberal", Theodor Stolojan, sa-l conduca, iar a doua acceptarea unei aliante cu PD, cand a fost formata Alianta PNL-PD inaintea alegerilor din 2004, afirma Patriciu.
 
Patriciu si PNL
  • Nu am nimic de a face cu jocul politic si sub nicio forma nu ma voi amesteca in deciziile politice ale partidului.
  • Nu am acest drept de a ma implica in PNL, tocmai pentru ca pot exercita o asemenea influenta asupra celorlalti membri.
  • Calin Popescu-Tariceanu va avea o influenta foarte mare in partid, pentru ca liberalii ii sunt recunoscatori.
  • Tariceanu ar fi avut mai putine sanse ca Antonescu la prezidentiale datorita faptului ca uzura guvernarii si-a spus cuvantul.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO