Politică

PD l-a sfidat pe Traian Basescu

PD l-a sfidat pe Traian Basescu

Emil Boc, presedinte PD: Ca jurist va spun ca e greu de sustinut ca biletelul e trafic de influenta (...) presedintele este liber sa faca ce crede.

23.01.2007, 19:05 16

Conducerea PD a hotarat ieri prin vot ca ramane la guvernare, torpiland totodata ipotezele presedintelui Traian Basescu privind pactul cu grupurile mafiote pe care i l-ar fi propus premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Ca jurist va spun ca e greu de sustinut ca biletelul e trafic de influenta" si "presedintele este liber sa faca ce crede" sunt cele doua propozitii prin care seful PD Emil Boc a tinut sa-i transmita presedintelui ca democratii iau distanta de Palatul Cotroceni.
Potrivit unor informatii venite de la varful PD, presedintele Traian Basescu le-a cerut saptamana trecuta fostilor sai locotenenti sa iasa de la guvernare ca urmare a scandalului biletelul, iar majoritatea democratilor a refuzat.
De altfel, rezultatul votului din Colegiul Director (for din care fac parte vicepresedintii, secretarii executivi, sefii de filiala si demnitarii partidului) a fost ilustrativ pentru atitudinea democratilor fata de fostul sef al partidului: doar cinci abtineri si niciun vot impotriva au fost inregistrate la propunerea privind iesirea PD de la guvernare. Cei care au luat o distanta de noua linie a partidului sunt Elena Udrea (fost consilier prezidential), Dumitru Moinescu, secretar executiv, viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, senatorul Marius Marinescu si primarul sectorului 3 Liviu Negoita.
"Azi am decis sa ramanem la guvernare, pentru ca nu am gasit motivul temeinic, nu am gasit argumente credibile la intrebarea de ce sa plecam. Pentru ca ministrii PD nu si-au facut treaba?", a spus Emil Boc la finalul sedintei. El spune ca e de datoria primului-ministru sa explice public gestul de a trimite un biletel presedintelui. "Primul-ministru a gresit, sa-si recunoasca greseala", a cerut Boc, insistand pe ideea ca PD nu va ramane la guvernare cu orice pret si ca oricum relatiile dintre PNL si PD trebuie rediscutate temeinic.
El sustine ca iesirea de la guvernare se poate produce numai daca exista argumente solide ca nu s-a respectat programul de guvernare sau pur si simplu acte de sfidare din partea PNL, cum ar fi, bunaoara, sustinerea unei motiuni de cenzura impotriva ministrului justitiei Monica Macovei.
PD va cere premierului liberal Calin Popescu-Tariceanu explicatii si pentru demiterea lui Sebastian Bodu, seful ANAF, care a fost acuzat ca a atacat Guvernul, contestand public anumite decizii ale cabinetului. Insa democratii vor cere explicatii numai pentru modul in care a fost demis (adica fara instiintarea lor) si nu pentru argumentele aduse de Tariceanu impotriva lui Bodu. Semnale despre demiterea iminenta a lui Bodu au venit de la cabinetul premierului la inceputul saptamanii trecute, au confirmat surse la varf din PD, care au criticat modul in care Bodu a ales sa-si expuna punctul de vedere: printr-un interviu.
"Eu, daca Bodu imi facea asa ceva, il si bateam si abia dupa aia il dadeam afara", a spus ministrul de interne Vasile Blaga. Si a adaugat, intrebat despre criticile constante ale ministrului Justitiei Monica Macovei fata de premierul Tariceanu, ca orice demnitar care este nemultumit de hotararile guvernului este liber sa place. "Daca cuiva nu-i convine, pleaca sau poate sa nu fie de acord", a spus el. Macovei are o relatie buna cu presedintele Basescu, insa semnale despre tensiuni intre ea si conducerea PD au venit inca de anul trecut, cand i-a acuzat pe colegii din Guvern ca nu au sustinut legea privind Agentia Nationala de Integritate, care a fost adoptata in cele din urma in guvern in urma interventiei sefului statului.
Un alt semnal dat ieri de liderii PD s-a referit la fostul consilier prezidential Elena Udrea, cea care a dezvaluit initial faptul ca presedintele a primit un biletel de la Calin Popescu-Tariceanu. Emil Boc i-a reprosat voalat ca nu a informat conducerea democratilor despre planul impotriva lui Tariceanu. "A fost vorba despre un gest pe care l-a facut in calitate de fost consilier prezidential, iar indirect acesta s-a rasfrant asupra PD", a spus Boc si a insistat ca atunci cand un membru al PD face un gest de implicare a partidului, trebuie sa informeze conducerea, iar acest lucru nu s-a intamplat. Insa sanctionarea Elenei Udrea, aleasa in conducerea PD la inceputul anului, nu a fost adusa in discutie.
Surprinde, asadar, atitudinea democratilor, care pana acum au oglindit in public toate propunerile presedintelui Traian Basescu, incepand de la alegerile anticipate, reforma constitutionala si pana la modul in care se raportau la temele cotidiene.
Dincolo de tensionarea evidenta a relatiilor intre presedinte si liderii fostului sau partid si de mentinerea echivocului fata de PNL, votul de ieri aduce o farama de calm: iesirea de la guvernare nu presupune numai demisia si inlocuirea unor ministri, ci si o destabilizare a intregii administratii publice: conform protocolului, PD, al doilea partid ca marime aflat la guvernare, a primit numeroase posturi in consilii de administratie, regii si directii judetene. Si tocmai aceste posturi, la care ar fi trebuit sa renunte o buna parte din aparatul PD, pot constitui un argument bun pentru votul de ieri.


Mesaje de "independenta" ale PD

Vasile Blaga, referitor la Sebastian Bodu:
"Daca Bodu imi facea mie asa ceva, eu intai il bateam si abia apoi il dadeam afara (...)".
Vasile Blaga, referitor la Monica Macovei:
"Daca cuiva nu-i convine un punct de vedere al Guvernului, pleaca, dar poate sa nu fie de acord".
Emil Boc, referitor la Elena Udrea:
"A fost vorba despre un gest pe care l-a facut in calitate de fost consilier prezidential, iar indirect acesta s-a rasfrant asupra PD (...) cand faci un gest de implicare a partidului, trebuie sa informezi conducerea, iar acest lucru nu s-a intamplat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO