Politică

PD s-a suparat pe Tariceanu ca i-a furat ideea restructurarii Guvernului

PD s-a suparat pe Tariceanu ca i-a furat ideea restructurarii Guvernului

Berceanu: S-au pus lucrurile intr-o alta lumina decat sunt ele in realitate

28.07.2006, 19:47 18

Ministrii PD afirma ca sunt nemultumiti de anuntul premierului Calin Popescu-Tariceanu privind restructurarea Guvernului pe motiv ca aceasta a fost prezentata ca o initiativa proprie, in vreme ce ea este o propunere a democratilor.
Mai mult, restructurarea priveste doar esalonul doi - secretarii si subsecretarii de stat - si nu membrii Cabinetului, a declarat ieri democratul Radu Berceanu, ministrul transporturilor.
"S-au pus lucrurile intr-o alta lumina decat sunt ele in realitate", a afirmat demnitarul democrat, adaugand: "E ca si cand domnului prim-ministru, stand la spital si asteptand RMN-ul (aluzie la accidentul de motocicleta al premierului - n. n.), i-a venit ideea restructurarii".
Premierul le-a cerut, in urma cu cateva saptamani, membrilor Cabinetului sa examineze, pana la finele lunii curente, ipoteza reducerii numarului de secretari de stat pana la trei astfel de posturi pe minister. Cum ministrii nu au venit cu propuneri, el a cerut miercuri reducerea cu 30% a numarului de secretari de stat.
Ministrii trebuie sa prezinte, potrivit solicitarii primului-ministru, si solutii pentru restructurarea si reorganizarea institutiilor din subordinea sau coordonarea ministerelor, astfel incat cheltuielile cu salariile personalului bugetar sa nu depaseasca 5,5% din PIB. In prezent, aceste cheltuieli au ajuns la 5,7% din PIB (4,7 mld. euro) si exista riscul - potrivit unui calcul al Finantelor - sa ajunga la 6,5% din PIB (5,6 mld. euro) pana la finele anului.
Proiectul de buget pe anul 2007 va limita cheltuielile cu personalul bugetar la 5,5% din PIB, a anuntat Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului.
Radu Berceanu a spus ieri ca reducerea numarului secretarilor de stat este buna, dar ea trebuie sa continue si cu reducerea numarului de membri ai Guvernului: "PD este cel care a lansat si a cerut insistent aceasta restructurare. Ne-am retras chiar si vicepremierul (Gheorghe Pogea, retras la inceputul lui iunie - n. n.). Premierul a spus atunci ca acest proces nu este necesar pentru ca ar pune probleme de eficienta".
In replica, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a afirmat ca premierul nu s-a opus niciodata restructurarii aparatului central, dar "a solicitat sa se faca o analiza atenta, astfel incat momentul si modul in care se face restructurarea sa nu afecteze procesul de pregatire a Romaniei pentru aderarea la UE".
Propunerea democratilor de restucturare a Guvernului - prin eliminarea din Cabinet a celor cinci ministri delegati si a celor trei ministri de stat - a fost facuta in prima decada a lunii iunie si i-a luat prin surprindere pe ceilalti parteneri de guvernare intrucat propunerea nu fusese discutata in coalitie.
In privinta reducerii numarului de secretari de stat exista, potrivit unor surse guvernamentale, nemultumiri la nivelul titularilor de portofolii de la Ministerul de Externe (care trebuie sa reduca numarul secretarilor si subsecretarilor de la opt, in prezent, la patru), dar si la nivelul Ministerului Integrarii, care trebuie sa renunte la un secretar de stat. Ieri, doar ministrul agriculturii Gheorge Flutur a spus ca ar renunta la un secretar de stat (patru in prezent).

Premierul Conduce Guvernul prin telefon

Tariceanu lucreaza acasa, cu piciorul imobilizat intr-o atela ghipsata. Premierul va sta cu piciorul stang imobilizat intr-o atela ghipsata timp de trei saptamani, la domiciliu, dar va continua sa isi desfasoare normal activitatea, semnand documente si dialogand telefonic cu ministrii, urmand sa se deplaseze si la Palatul Victoria, daca va fi necesar. Agenda cu documente a premierului este "foarte consistenta", dar acesta dispune la domiciliu de toate conditiile necesare indeplinirii atributiilor, inclusiv de liniile de comunicatii speciale, spune Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului.
In momentul accidentului, Tariceanu se ducea "la niste prieteni". Premierul se ducea "la niste prieteni" in seara in care a suferit accidentul de motocicleta si a derapat din cauza carosabilului, in momentul in care a virat la dreapta, intr-o curba, a afirmat Oana Marinescu. Ea nu a dezvaluit numele prietenilor premierului sau al localitatii spre care se indrepta Tariceanu, precizand doar ca seful Guvernului era insotit de un echipaj al Serviciului de Protectie si Paza.
Premierul, operat cel mai devreme peste o saptamana. Medicii vor lua in discutie astazi posibilitatea realizarii unei interventii chirurgicale la genunchiul stang al premierului Calin Popescu-Tariceanu, dar specialistii estimeaza ca operatia nu va fi facut mai devreme de o saptamana. Dupa operatie, prim-ministrul va avea nevoie de o perioada de cel putin o luna pentru recuperare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO